Т-ћелије - корак ка лијеку "за све врсте канцера"

Новооткривени дио нашег имунолошког система могао би да се користи као својеврстан оклоп у борби против свих врста рака, тврде научници.

Здравље 26.01.2020 | 18:44
Т-ћелије - корак ка лијеку "за све врсте канцера"

Тим са Универзитета у Кардифу је током лабораторијских испитивања открио методу која би могла да се користи за убијање рака простате, дојке, плућа и још неких врста.

Ово откриће објављено је у научном магазину "Нејчр имуноџи" није још тестирано на пацијентима, али научници тврде да постоји огроман потенцијал. Стручњаци тврде да, иако је све још у раној фази развоја, ово откриће представља значајну вијест, преноси Б92.

Наш имунолошки систем је природни систем одбране тијела од инфекција, али истовремено напада и канцерогене ћелије. Научници су тражили неконвенционалне и нове начине на који имунолошки систем природно напада туморе.

Пронашли су Т-ћелију у људској крви. То је имуно ћелија која може да скенира тијело да би процијенила да ли постоји пријетња која мора да буде елиминисана.

Разлика је у томе што ове ћелије могу да нападну разне врсте канцера. "Постоји шанса да се тако лијечи сваки пацијент", каже за ББЦ професор Ендрју Сјуел.

Он је додао: "Претходно нико није вјеровао да је то могуће. То би могло да повећа шансе за проналажење универзалног начина за лијечење рака - једне Т-ћелије способне да уништи многе различите врсте канцера".

Т-ћелије на површини имају рецепторе помоћу којих могу да виде све на хемијском нивоу. Научници из Кардифа открили су Т-ћелију са рецептором који би могао да пронађе и убије различите врсте канцерогених ћелија - у плућима, крви, кожи, дебелом цријеву, дојкама, простати, јајницима, бубрезима и материци.

А најважније од свега је што не оштећује нормално ткиво.

Тачан начин на који то ради још се истражује. Ова конкретна Т-ћелија дјелује заједно с молекулом МР1 који се налази на површини сваке ћелије у људском тијелу.

Сматра се да МР1 обиљежава изобличени метаболизам који се налази у канцерогеној ћелији. "Ми смо први који су описали Т-ћелију која проналази МР1 молекуле у канцерогеним ћелијама. То раније није било рађено", каже за ББЦ Гери Долтон, један од истраживача.

Терапије Т-ћелија рака већ постоје, а развој имуно-терапије рака једна је од најузбудљивијих грана у овој области. Најпознатији примјер је ЦАР-Т, лијека који се прави од генетски сковане Т-ћелије пацијената.

ЦАР-Т може да има озбиљне резулате који неке пацијенте који су били теминално болесни претвара у оне који су у стању потпуне ремисије.

Али није био успјешан у случајевима "чврстих тумора". Сада истраживачи тврде да новооткривени рецептори Т-ћелија могу да доведу до универзалног лијека.

Идеја је да се узима узорак крви од пацијента који има рак. Т-ћелије би биле извучене, па генетски модификоване и репрограмиране као рецептори за проналажење тумора.

Унапријеђене ћелије би расле у великим количинама у лабораторији, а онда би их љекари вратили у тијела пацијената. Сличан је процес за ЦАР-Т. Ипак, овај метод за сада је тестиран само на животињама и ћелијама у лабораторији и потребно је спровести низ безбједносних провјера.

Лусија Мори и Ђенаро де Либеро са Универзитета у Базелу, кажу да истраживање има велики потенцијал, али да је још у раној фази.

"Веома смо узбуђени због имунолошких функција нових Т-ћелија и могућности употребе у терапијама", наводе они.

Данијел Дејвис, професор имунологије на Универзитету у Манчестеру рекао је: "У овом тренутку, у питању је почетно истраживање и није ни близу стварања лијека за пацијенте".

"Нема дилеме да је то значајно откриће за основно познавање имуног система, али и за будућност медицине", додао је Дејвис.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар