Потпредсједник треба да буде Србин из Дрвара

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ сматра да Србин из Дрвара треба да буде потпредсједник ФБиХ. "Као људе нас вријеђају изјаве представника политичких партија за које гласа већински бошњачки народ, а усмјерене су на то да потпредсједник ФБиХ не може бити представник партија које су чиниле Српску листу, а делегати у Дому народа ФБиХ Српске листе су сви из Дрвара", истичу у Одбору.

Босна и Херцеговина 26.01.2020 | 10:45
Потпредсједник треба да буде Србин из Дрвара

У Одбору се питају одакле може бити потпредсједник ФБиХ, ако не не може из Дрвара, има ли иједан град веће референце антифашизма од Дрвара.

"Нема! Ако ико треба да да Србина за потпредсједника ФБиХ, то је Дрвар", категорични су у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

Из овог одбора додају да данас прокламовани љевичари и антифашисти из Сарајева директно и јасно кажу српским представницима у Дому народа из Дрвара да њихови представници нису довољно добри за потпредсједника ФБиХ.

"Народу који се у ФБиХ вратио највише у Дрвар и околне општине, након безброј непријатности које су доживјели као повратници, неки људи из овог ентитета и даље поручују да Србин повратник не може бити потпредсједник ФБиХ", наводи се у саопштењу Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Партије са сједиштем у ФБиХ које се изјашњавају као љевичарске и либералне, антифашистичке, како кажу у Одбору, најгласније су да Србима повратницима и народу Дрвара поруче да њихови делегати и представници не могу бити представници Срба у федералним извршним органима и да не могу дати потпредсједника ФБиХ.

"Они то кажу делегатима и народу Дрвара, народу који је дао више народних хероја него 20 других већински бошњачких или хрватских заједница. И то говоре у Европи заснованој на антифашизму, а Дрвар је град народни херој, јер је 17. маја 1974. године одликован орденом народног хероја, као једини град у БиХ који је добио то одликовање", подсјећају из Одбора.

Садашња владајућа коалиција у ФБиХ, напомињу, нема довољан уставни капацитет да у федералном Дому народа изабере потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, јер странке већине СББ, ДФ, ХДЗ и СДА укупно имају изабраних двоје делегата Срба у Дому народа ФБиХ, а потребно је шест да би се дао приједлог за избор потпредсједника Федерације.

"Упитно је да ли та већина уопште има и математичку већину од 30 делегата у Дому народа ФБиХ, јер је гласовима четири делегата Српске листе изгласан федерални буџет", навели су у Одбору, гдје напомињу како је јасно да би без гласова Српске листе, конкретно Дрварчана, ФБиХ сада била на привременом финансирању.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећају да су 1941. године, послије заклетве усташког поглавника Анте Павелића и његовог замјеника Адемаге Мешића, Срби готово до краја биолошки уништени на подручју данашњег Дрвара, да су 1995. године протјерани, 1998. године су почели повратак, а ране их још боле.

(Срна)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Баке

26.01.2020 09:53

Мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

26.01.2020 10:52

Оном салкицу , треба одмах отказ

Name

ре

26.01.2020 11:08

Велики вођа дон Баја каже да је то иностранство, према томе...

Name

не треба

26.01.2020 11:17

Са минорном српском дијаспором у земљи одакле су најстрасније протјерани ми имамо односе и помаземо им, а као сто у српској дрзави РС ми одредјујемо ко це ста бити тако и тамо треба Бакир да одреди, то су потпуно одвојене дрзаве и то само треба јос правно дефинисати

Name

Ре

26.01.2020 16:31

НИЈЕ БИТНО ОДАКЛЕ ЈЕ. БОТНО ЈЕ ДА НИЈЕ НАЦИОНАЛИСТА

Name

Активиста

26.01.2020 09:58

А зашто из Дрвара? Шта је то Дрвар дао за Републику Српску у овом рату. Бјежали су са сваког ратишта и народ је због тога овај град преименовао у Бежиград. Ни у прошлом рату нису били бољи, али су имали Десант на Дрвар, па им је Тито дао све. Сада Шпирић диктира Додику како да фаворизује Дрвар, а Шпиро је најбоља слика карактера Дрварчана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.01.2020 11:54

А ста си ти дао РЕПИБЛИЦИ СРПСКОЈ? Једино сто сте радили јесте вала сверцовали. Пуно је Дрварцана пролило крви за РЕПУПЛИКУ СРПСКУ.

Name

Кум

26.01.2020 11:57

Немој тако легендо, ниси у праву, много тога заборављаш. Дрвар је први стао 1941. година на бранику отађбине и подигао устанак 27. јула, преживио Десант на Дрвар са 365 погинулих у једном дану, а укупно 2200 погинулих за вријеме 2. свјетског рата. У Дрвар-у је 1875-1878 у Крајини пука прва пушка устаничка, са 7 чета које су свака бројале најмање по 500 устаника, а 1991. године, ту је основан СДС и прве крајишке јединице за одбрану српства на овим просторима, 2. крајишки корпус, са 385 погинулих, гдје је погинуло преко 15% војно способног мушког становништа од 2500 бораца колико је имао Дрвар у задњем рату. Имали и једна општина у РС, да има већи проценат погинулих бораца? Општина и мијесто са 99%, српског становништва у еx-Yу. Али дрварчани су увијек били горди, честити, чистог образа, прави горштаци, изашли пред било коју војску која је пролазила преко Дрвара-Унца вијековима и зауставили је. Али исто тако нису никад нејачег од себе, убијали, клали, прогонили, силовали. Дрварчани могу увијек чистог образа изаћи пред било кога, пред своје сународнике Србе, комшије Хрвате или Бошњаке. Дрвар је једино српско мијесто изван Србије и РС, гдје се српска тробојка се вијори изнад града годинама, нико је не дира нити је скида, ником ни не смета. Дрвар је исто мијесто које је јако било индустијски развоијено са највећим бројем образованог становништа 60-70-их година у СФРЈ. Управо друже то је понета, ту живе људи који ником зла нису никад нањели али исто тако никад нису дали на себе. Сад ти је друже јасно, шта је Дрвар. Друже, Дрвар је то! Дрвар је љубав, снага, радост. Непостоји мијесто у еx-Yу које има више расељеног и одсељеног становништа из општине, али који тако воле свој родни крај као дрварчани, увије долазе у Дрвар са жељом, радошћу, љубављу, јер то је Дрвар.

Name

модрицанин

26.01.2020 12:37

Иако не волим Секту слазем се да треба бити неко из Дрвара а тог неког треба изабрат измедју Спирица и Стевандица. Само ова двојица могу бити у оптицају.

Name

Мир

27.01.2020 16:15

Немозе Додик смјенити Салкица посто је Салкицу за гарантована позиција уставом БиХ И РС..

Name

спин

26.01.2020 09:58

потпредсједнк ФБиХ це бити Милан Дуновић постојеци подпредсједник из ДФ-а (комшићева странка), једноставно такав је омјер снага у дому народа парламента. Све остало је глупаштина невиђена, који Дрвар и који СНСД ста булазните ко и са АНП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРУГ ЧЛАН СНСД

26.01.2020 10:20

САМИ МИ ТЈ. СНСД МОЖЕ ДА ДА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ЈЕР САМО МИ ТЈ СНСД ИМА ЛЕГАЛНОГ, ЛЕГИТИМНОГ И КОНСТИТУТИВНОГ ПРЕДСТАВНИКА ЗА ТУ ФУНКЦИЈУ

Name

За кума

26.01.2020 16:28

Хвала на овим лијепим и искреним рјечима.И то је заиста тако.Немојте гледати дрварцане кроз Спирица и Стевандица

Name

Сејдиц и Финци

26.01.2020 09:59

Му предлаземо ШПИРИЦА,нама јадник дивољно функција,али морамо цекати да се сељак врати из БЕЧА

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

26.01.2020 12:19

Само СНСД-у дати све. СНСД је раселио и отерао више Срба него ико други. Више би нас поштовали Бошњаци и Хрвати него црвени.

Name

ТЕШКО НАМА

26.01.2020 22:47

Шпирић у Бечу представља једну од најбоље написаних књига до сада под називом ''КАКО ПОКРАСТИ А НИКОМ НЕ ОДГОВАРАТИ,, Овај пут купује два стана одједном тако да немора путовати поново за Беч.

Name

ПМ72

26.01.2020 10:06

Иста политика као у ХДЗ-а ,једини ”прави хрвати су они из ХДЗ-а а Додик преузео тај њихов правилник па је једини ”прави” србин онај са чланском картицом СНСД-а...код Милета су и једини ”прави” бошњаци којима проналази мјеста министара и подпредсједника скупштине...он увијек ради другима што не би желио да њему раде...тјера инат и гура прсту у око и посипа со по ранама...коштаће га то на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрвар

26.01.2020 10:09

Па зар шећерко-шпирке није из Дрвара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

26.01.2020 10:19

Иза ове приче и ако није потписана стоји Миле Марчета. Неке ствари су тако провидне и наивне.Наравни да је он тај Србин из Дрвара који би требао бити потпредсједник Федерације. Е Миле стара мазалицо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Кума

26.01.2020 21:36

Свака цаст куме! ИСТИНАА!! Дрвар је град био за време Аустро Угарске! Са развијеном инфраструктуром дрвном индустријом сумским пругама гигант дрвне индустрије у свим ратовима постени у последњем си продани издани укаљани растјерани опљацкани оцрњени обесцасцени!!!!Док су гладни боси голи по 3 4 мјесеца дрзани по линији у рововима њихов град предузеца фабрике банке су пљацкали партијаси са својим подобнима !И после рата партијаси опет пљацку настављају само боје мијењају под другим именима!! Са својим подобнима послусницима! Дрвар је велико зло презивио!!! Народ Дрвара је опљацкан растјеран препустен сам себи а појединци који су упрљали име Дрвара некавсе стиде коријена својих!!!! Историја неумољиво писе и остаје за вијек вијекова! Будуцим генерацијама! За наук!!! Дрвар се увијек из пепела дизао! Европски градиц са љепотом завидном јединственом гордом као Клековаца Острељ Мартин Брод !! Горстаци !!! Јос једном Хвала !

Name

Лаки

26.01.2020 10:23

Ај узмите Стевандића молим вас ево и плату ћемо му давати, само да га не гледамо у Б. Луци. Јесте папак али биће добар и веран...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

26.01.2020 10:25

Не треба Србин! Рече јуче Жеки (опет онако мудра и глупа) да ако СНСД НЕМА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ФБИХ, ДА ОНДА НИ БОШЊАЦИ (ЦИЈЕЛИ ЈЕДАН НАРОД) НЕЋЕ ИМАТИ НИШТА У РС! Значи имамо нову нацију. СНСДовца! Беее бееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин цобан

26.01.2020 10:46

Чек, чек... Би ли оно да су дрварцане прогласавали издајницима српског народа кад су се 1998 почели враћати у свој Дрвар и своје лице. Сад исти они који су их прогласавали издајницима заузимају се за њихова права?! Лудилу никад краја....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

26.01.2020 11:00

Из које мјесне заједнице у Дрвару би хтјели да буде подпредсједник ФБиХ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

26.01.2020 11:17

Може бити из Дрвара, али мора на сједнице долазити трактором!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

26.01.2020 11:48

Спирићу је проблем што нема споменицу, иначе он је најогоднии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микан

26.01.2020 12:16

Салкиц је изабран на изборима а не вољом оног ил овог постављен на функцију...тако да га не могу ни смјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

26.01.2020 12:18

Сто бас из Дрвара

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

26.01.2020 12:20

Треба да буде свемирац сто се мене тице ако це нам бити боље само нек није криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

26.01.2020 12:33

Нека буде и Председник Србин , ми немамо тај проблем, али, неко као Чеда Јовановића , као Станибукобив , Тривицка или Драшко . Невјероватно ке да је многима битно ко ке Председник од тога како зиви он и његова фамилија ? Многи наши људи не знају у свјетло гдје живе и ко ке подпредсједника или министар па опет лијепо живе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

26.01.2020 13:43

Српска треба да промијени устав и да укине мјеста потпредсједника републике или да остави једну за припадника хрватске мањине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

26.01.2020 14:22

Озбиљно сте насекирали жутог Бакира

ОДГОВОРИТЕ