Колико је демократија заступљена у БиХ?

Према индексу демократије магазина Економист за 2019. годину, БиХ се налази на 102 мјесту од 167 земаља у којима се мјери идекс демократије. Спада у такозване хибридне режиме које одликују честе изборне нерегуларности и притисак владајућих структура. Питали смо стручњаке може ли БиХ поправити слику и има ли демократије?

Босна и Херцеговина 25.01.2020 | 20:10
Колико је демократија заступљена у БиХ?

Босна и Херцеговина окарактерисана је као држава у којој постоје мањкавости у политичкој култури, функционисању владе као и политичком учешћу грађана. Владавина права је веома слаба, а корупција је распрострањена у свим сегментима друштва. Судство није независно, притисак на новинаре је свакондевица, а цивилно друштво постоји у измаглици. Поставља се питање да ли је икад и постојала демократија или је то све само привид, кажу у невладином сектору.

 „Борба за људска права за то не требају неке одређене категорије већ да се препознају проблеми и да се изађе на улицу протестује подрже иницијативе и други облици грађанског дјелвоања и притиска зато што то сутра може бити мој проблем и оног тренутка кад то освјестимо можемо рећи да смо направили један корак ка напријед али то је процес који ће трајати наредних 30 до 50 година да би успоставили неко демократско друштво“, каже Милица Пралица, Удружење грађана Оштра нула.

Бројни су примјери гушења грађанске демократије. Најупечатљивији примјер забране слободе грађана су протести групе Правда за Давида који су у обиљежили 2018. годину али и угушени полицијском репресијом. Иако БиХ има прописану слободу изражавања,грађани ипак добијају прекршајне пријаве због критике коју јавно износе. 

„Заправо се врши то институционално насиље или игнорисање грађана да одустану  а грађани треба да буду свјесни чињенице да избори нису једино средство на ком ми можемо да промијенимо власт и утичемо на демократске одлуке мислим да у наредном периоду требало би да се борим за своја права јер нико неће доћи да се бори за наша права и ми то морамо урадити сами за себе“, истиче Милица Пралица, Удружење грађана Оштра нула

Слобода окупљања је заштићена домаћим законима и међународним стандардима, али се често крше односно угрожавању. Један од разлога је тај што службеници неријетко заборављају да поступају у складу са правним стандардима људских права, а сваки нелегитиман поступак правдају законским овлашћењима.

 „У БиХ имамо само привид демократије односно неке назнаке обрисе демократских института почевши од избора начина на који се формирају листе и начина како се спроводе избори постизборних неморалних и нечасних радњи куповине посланика и све до директног односа државе према грађанима гдје се људска права ускраћују“, каже Драган Тодоровић, Центар за људска права БЛ.

Од земаља Западног Балкана, најбоља на листи индекса демократије је Словенија која је на 36 мјесту, Хрватска се налази на 59-ом, а Србија на 66-ом мјесту. На врху индекса демократије је Норвешка, иза ње су Исланд, Шведска, Нови Зеланд и Финск, док је на посљедњем мјесту Сјеверна Кореја. 

 

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Демостен

25.01.2020 20:49

Демократија у БиХ заступљена ко лед у ватри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

26.01.2020 09:10

Само уредјење дрзаве је недемократско тако да из тога произилазе остали проблеми.

Name

Колико

25.01.2020 20:58

И у С. Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

25.01.2020 21:18

Демократија по глави становника ,та ријец се не смије помињати на овим просторима нити питати гдје су нестале паре из многих банака .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужно

25.01.2020 21:31

Је да је овдје демократија давно погажена, уништена, апсолутно забрањења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

25.01.2020 22:43

Прво нам је потреба култура,па онда демократија.

Name

ТЕШКО НАМА

26.01.2020 07:32

У С.Кореји и Албанији има више демократије него у бих. То су чињенице и види их онај ко хоће да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југовиц

26.01.2020 09:36

ДЕМОКРАТИЈА , То би прво требало науцит Милорада Додика , Бакира Изетбеговица и Цовица !!! Мада народ зна ста је Демократија али 90% Босанаца и Херцеговаца мисле : ма ајде добро је бице боље итд . Кад нефункционисе систем демократије онда се Власт скида на силу !!! И треба да им се суди по кратком поступку и заплијенити сва имовина и подијелит народу !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

26.01.2020 12:16

У БиХ нема демократије и заборавите тај појам. Овдје је само битан национализам и приватни интерес. Да је ОХР имао вољу могао је несто урадити као и ВПредставник али изгледа све је корумпирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

26.01.2020 12:45

У Српској јесте демоктатија на сцени.Људи слободно говоре тј.,без страха од власти.Одрзавају се избори који су сасвим постени и са уцесцем великог броја политицких партија.Е сад они који губе а стално губе,имају право да се љуте и да говоре како нема демократије.Сви знамо да има демократије односно слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.01.2020 21:09

Кад вец лупас глупости....! Ста ти је дразе,демократија или слобода?? Доласком демократије губи се слобода......!

Name

Брзи

26.01.2020 13:58

Демос-народ, кратос-владавина, владавина од народа изабраних, ма хајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладеж и грабеж

26.01.2020 19:15

Добро је онај американац јапанског имена Брајан Хојт Ји окарактерисао систем који је на снази у овој устајалој баруштини. Дефинисао га је као КЛЕПТОКРАТИЈА. Кратко, јасно, сажето, нити шта додати нити одузети. Погодио 'у сриду', како би рекли сињски алкари. Дефиницију су стога прихватили и остали дужносници Стејт департмента, а поготово насљедник Хој Јиа и наравно УС ембаси у дивном и гиздавом, препуном бехара, мјесту Сарајеву. И полако је тешу и шиље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај

27.01.2020 19:10

Па добро, ста је то демократија и слобода и где то има?

ОДГОВОРИТЕ