Koliko je demokratija zastupljena u BiH?

Prema indeksu demokratije magazina Ekonomist za 2019. godinu, BiH se nalazi na 102 mjestu od 167 zemalja u kojima se mjeri ideks demokratije. Spada u takozvane hibridne režime koje odlikuju česte izborne neregularnosti i pritisak vladajućih struktura. Pitali smo stručnjake može li BiH popraviti sliku i ima li demokratije?

Bosna i Hercegovina 25.01.2020 | 20:10
Koliko je demokratija zastupljena u BiH?

Bosna i Hercegovina okarakterisana je kao država u kojoj postoje manjkavosti u političkoj kulturi, funkcionisanju vlade kao i političkom učešću građana. Vladavina prava je veoma slaba, a korupcija je rasprostranjena u svim segmentima društva. Sudstvo nije nezavisno, pritisak na novinare je svakondevica, a civilno društvo postoji u izmaglici. Postavlja se pitanje da li je ikad i postojala demokratija ili je to sve samo privid, kažu u nevladinom sektoru.

 „Borba za ljudska prava za to ne trebaju neke određene kategorije već da se prepoznaju problemi i da se izađe na ulicu protestuje podrže inicijative i drugi oblici građanskog djelvoanja i pritiska zato što to sutra može biti moj problem i onog trenutka kad to osvjestimo možemo reći da smo napravili jedan korak ka naprijed ali to je proces koji će trajati narednih 30 do 50 godina da bi uspostavili neko demokratsko društvo“, kaže Milica Pralica, Udruženje građana Oštra nula.

Brojni su primjeri gušenja građanske demokratije. Najupečatljiviji primjer zabrane slobode građana su protesti grupe Pravda za Davida koji su u obilježili 2018. godinu ali i ugušeni policijskom represijom. Iako BiH ima propisanu slobodu izražavanja,građani ipak dobijaju prekršajne prijave zbog kritike koju javno iznose. 

„Zapravo se vrši to institucionalno nasilje ili ignorisanje građana da odustanu  a građani treba da budu svjesni činjenice da izbori nisu jedino sredstvo na kom mi možemo da promijenimo vlast i utičemo na demokratske odluke mislim da u narednom periodu trebalo bi da se borim za svoja prava jer niko neće doći da se bori za naša prava i mi to moramo uraditi sami za sebe“, ističe Milica Pralica, Udruženje građana Oštra nula

Sloboda okupljanja je zaštićena domaćim zakonima i međunarodnim standardima, ali se često krše odnosno ugrožavanju. Jedan od razloga je taj što službenici nerijetko zaboravljaju da postupaju u skladu sa pravnim standardima ljudskih prava, a svaki nelegitiman postupak pravdaju zakonskim ovlašćenjima.

 „U BiH imamo samo privid demokratije odnosno neke naznake obrise demokratskih instituta počevši od izbora načina na koji se formiraju liste i načina kako se sprovode izbori postizbornih nemoralnih i nečasnih radnji kupovine poslanika i sve do direktnog odnosa države prema građanima gdje se ljudska prava uskraćuju“, kaže Dragan Todorović, Centar za ljudska prava BL.

Od zemalja Zapadnog Balkana, najbolja na listi indeksa demokratije je Slovenija koja je na 36 mjestu, Hrvatska se nalazi na 59-om, a Srbija na 66-om mjestu. Na vrhu indeksa demokratije je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finsk, dok je na posljednjem mjestu Sjeverna Koreja. 

 

BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Demosten

25.01.2020 20:49

Demokratija u BiH zastupljena ko led u vatri.

ODGOVORITE
Name

lala

26.01.2020 09:10

Samo uredjenje drzave je nedemokratsko tako da iz toga proizilaze ostali problemi.

Name

Koliko

25.01.2020 20:58

I u S. Koreji.

ODGOVORITE
Name

mimi53

25.01.2020 21:18

Demokratija po glavi stanovnika ,ta rijec se ne smije pominjati na ovim prostorima niti pitati gdje su nestale pare iz mnogih banaka .

ODGOVORITE
Name

Tužno

25.01.2020 21:31

Je da je ovdje demokratija davno pogažena, uništena, apsolutno zabranjenja.

ODGOVORITE
Name

Brzi

25.01.2020 22:43

Prvo nam je potreba kultura,pa onda demokratija.

Name

TEŠKO NAMA

26.01.2020 07:32

U S.Koreji i Albaniji ima više demokratije nego u bih. To su činjenice i vidi ih onaj ko hoće da vidi.

ODGOVORITE
Name

Jugovic

26.01.2020 09:36

DEMOKRATIJA , To bi prvo trebalo naucit Milorada Dodika , Bakira Izetbegovica i Covica !!! Mada narod zna sta je Demokratija ali 90% Bosanaca i Hercegovaca misle : ma ajde dobro je bice bolje itd . Kad nefunkcionise sistem demokratije onda se Vlast skida na silu !!! I treba da im se sudi po kratkom postupku i zaplijeniti sva imovina i podijelit narodu !!!!

ODGOVORITE
Name

cups

26.01.2020 12:16

U BiH nema demokratije i zaboravite taj pojam. Ovdje je samo bitan nacionalizam i privatni interes. Da je OHR imao volju mogao je nesto uraditi kao i VPredstavnik ali izgleda sve je korumpirano.

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

26.01.2020 12:45

U Srpskoj jeste demoktatija na sceni.Ljudi slobodno govore tj.,bez straha od vlasti.Odrzavaju se izbori koji su sasvim posteni i sa ucescem velikog broja politickih partija.E sad oni koji gube a stalno gube,imaju pravo da se ljute i da govore kako nema demokratije.Svi znamo da ima demokratije odnosno slobode.

ODGOVORITE
Name

re

26.01.2020 21:09

Kad vec lupas gluposti....! Sta ti je draze,demokratija ili sloboda?? Dolaskom demokratije gubi se sloboda......!

Name

Brzi

26.01.2020 13:58

Demos-narod, kratos-vladavina, vladavina od naroda izabranih, ma hajte

ODGOVORITE
Name

Gladež i grabež

26.01.2020 19:15

Dobro je onaj amerikanac japanskog imena Brajan Hojt Ji okarakterisao sistem koji je na snazi u ovoj ustajaloj baruštini. Definisao ga je kao KLEPTOKRATIJA. Kratko, jasno, sažeto, niti šta dodati niti oduzeti. Pogodio 'u sridu', kako bi rekli sinjski alkari. Definiciju su stoga prihvatili i ostali dužnosnici Stejt departmenta, a pogotovo nasljednik Hoj Jia i naravno US embasi u divnom i gizdavom, prepunom behara, mjestu Sarajevu. I polako je tešu i šilje.

ODGOVORITE
Name

Idi begaj

27.01.2020 19:10

Pa dobro, sta je to demokratija i sloboda i gde to ima?

ODGOVORITE