Колинда тражи Канцеларију бивше предсједнице

Предсједница Републике Хрватске у одласку Колинда Грабар-Китаровић планира, по узору на Стипу Месића, кад јој истекне предсједнички мандат, затражити од државе Канцеларију бивше предсједнице.

Регион 25.01.2020 | 16:14
Колинда тражи Канцеларију бивше предсједнице

План јој је, како је сама открила, да настави радити на брендирању Хрватске, на промовисању хрватских интереса, на рјешавању друштвених питања попут злостављања, на заштити околине, чистом Јадрану и слично. Додала је и то да нема намјеру, када Зоран Милановић преузме дужност, новог предсједника критиковати, хвалити ни коментарисати његов рад.

– Мислила сам да нећу узети Канцеларију, али сад некако размишљам да треба имати базу ако желите радити озбиљан посао, а ја не могу сједити негдје и ништа не радити – казала је Грабар-Китаровић.

Канцеларија је право које предсједница у одласку може искористити. Прије ње то је учинио једино Стипе Месић, који се након истека мандата 2010. уселио у вилу у Гршковићевој улици, док се Иво Јосиповић вратио на Правни факултет. Откако се Месић у Канцеларију уселио па све до 2016. године када је без виле остао, нису престајале расправе о томе чему тај уред уопће служи и треба ли та посебна права која бивши предсједник има укинути или не.

Тек 2016., на иницијативу Моста, а за вријеме премијера Тихомира Орешковића знатно су редукована права бившег предсједника, односно измијењен је закон тако да бивши предсједник више није имао права на доживотни уред већ на рок од пет година.

Када то право предсједница у одласку и службено затражи, Влада ће за то морати осигурати и буџетска средства. Имаће право и на два државна службеника, радника канцеларије, возача и службени аутомобил те на физичку заштиту коју може затражити и трајно.

(Аваз)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чоколинда

25.01.2020 15:52

Хрватска добра на ЕП у рукомету.Ево прилике за грљење у свлачионици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

25.01.2020 16:39

Нек се спакује и нек иде одакле је и досла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.01.2020 18:42

Па можеш радити од куће за 8000 еура, нема зиме за тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

26.01.2020 04:11

Није од куће но у кући има све предуслове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре саша

26.01.2020 13:16

Није шија но је врат