Kolinda traži Kancelariju bivše predsjednice

Predsjednica Republike Hrvatske u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović planira, po uzoru na Stipu Mesića, kad joj istekne predsjednički mandat, zatražiti od države Kancelariju bivše predsjednice.

Region 25.01.2020 | 16:14
Kolinda traži Kancelariju bivše predsjednice

Plan joj je, kako je sama otkrila, da nastavi raditi na brendiranju Hrvatske, na promovisanju hrvatskih interesa, na rješavanju društvenih pitanja poput zlostavljanja, na zaštiti okoline, čistom Jadranu i slično. Dodala je i to da nema namjeru, kada Zoran Milanović preuzme dužnost, novog predsjednika kritikovati, hvaliti ni komentarisati njegov rad.

– Mislila sam da neću uzeti Kancelariju, ali sad nekako razmišljam da treba imati bazu ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi – kazala je Grabar-Kitarović.

Kancelarija je pravo koje predsjednica u odlasku može iskoristiti. Prije nje to je učinio jedino Stipe Mesić, koji se nakon isteka mandata 2010. uselio u vilu u Grškovićevoj ulici, dok se Ivo Josipović vratio na Pravni fakultet. Otkako se Mesić u Kancelariju uselio pa sve do 2016. godine kada je bez vile ostao, nisu prestajale rasprave o tome čemu taj ured uopće služi i treba li ta posebna prava koja bivši predsjednik ima ukinuti ili ne.

Tek 2016., na inicijativu Mosta, a za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića znatno su redukovana prava bivšeg predsjednika, odnosno izmijenjen je zakon tako da bivši predsjednik više nije imao prava na doživotni ured već na rok od pet godina.

Kada to pravo predsjednica u odlasku i službeno zatraži, Vlada će za to morati osigurati i budžetska sredstva. Imaće pravo i na dva državna službenika, radnika kancelarije, vozača i službeni automobil te na fizičku zaštitu koju može zatražiti i trajno.

(Avaz)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čokolinda

25.01.2020 15:52

Hrvatska dobra na EP u rukometu.Evo prilike za grljenje u svlačionici!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

25.01.2020 16:39

Nek se spakuje i nek ide odakle je i dosla

ODGOVORITE
Name

Ja

25.01.2020 18:42

Pa možeš raditi od kuće za 8000 eura, nema zime za tebe

ODGOVORITE
Name

Sasa

26.01.2020 04:11

Nije od kuće no u kući ima sve preduslove.

ODGOVORITE
Name

Re saša

26.01.2020 13:16

Nije šija no je vrat