И други преминули био заражен вирусом Х1Н1

Додатне лабораторијске анализе обављене у Сарајеву потврдиле су сумњу зеничких лијечника да је и други пацијент који је крајем прошле седмице преминуо у Кантоналној болници Зеница (КБЗ) од грипе био заражен вирусом Х1Н1, казао је Фени Еднан Дрљевић, начелник Одјела за инфективне болести КБЗ-а.

Босна и Херцеговина 25.01.2020 | 14:23
И други преминули био заражен вирусом Х1Н1

У међувремену је и свих четверо пацијената, код којих је такође био утврђен вирус Х1Н1, а који су били хоспитализирани на том одјелу, успјешно излијечено те отпуштено из болнице.

"Тренутно имамо само једног, новог пацијента за којег је такође потврђено да је заражен истим вирусом грипе. Али, он је на вријеме примио антивирусну терапију па, без обзира што има и леукемију, не очекујемо да се код њега развије тежа клиничка слика", сматра Дрљевић те додао како је тај пацијент данас пребачен на његово одјељење с Одјела хематологије КБЗ-а.

Вирус Х1Н1 је вирус нове грипе који није повезан са ранијим или актуелним вирусом сезонске грипе код људи. Преноси се од особе до особе као и нормална сезонска грипа: излагањем инфицираним капљицама које искашље или искише обољела особа (путем удисања или контаминирањем руку и површина).

Да би се спријечило ширење, особе које су болесне требају покрити уста и нос када кашљу или кишу, остати кући када се осјећају болесно, редовно прати руке и држати се, колико год је то могуће, на удаљености од здравих људи.

Не постоје забиљежени случајеви заразе путем контакта са свињама или другим животињама. Мјесто настанка вируса је непознато.

Знакови заразе вирусом грипе А (Х1Н1) су попут знакова обичне грипе, укључујући температуру, кашаљ, бол у мишићима и зглобовима, бол у грлу и хуњавицу, а понекад и повраћање и прољев.

(Фена)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Момчина

25.01.2020 14:32

Шта ли ћете нам све пустити у вадзух маму вам јебем. Читам на порталу једном Х1Н1 је "нови" вирус, па морају фармацеутске куће од нечег јести хљеба ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.01.2020 17:18

И на све ово да вакцинишемо дјецу и себе?! Ма, мрш тамо, мафијо!

Name

Ре

25.01.2020 19:16

Кад се разболите а ви у цркву, не болницу или апотеку.

Name

Крајишник

25.01.2020 19:44

Када се први пут појавио птичији грип,као у филмовима неко од фармацеутске мафије убаци вирус,обично међу животињама и онда наравно у контакту с људима зараза се шири и након пар мјесеци кад народ умире еуреека "пронађе" се вакцина која кошта папрено,цијене акција фармацеутских кућа енормно расте,акције се продају,зарађују се милијарде!!!Тако то у Свијету функционише,а увијек испаштају треће земље гдје то и пуштају!!Па чим нас све неће убијат!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре краисник

25.01.2020 20:06

Издвоје вирус и направе вакцину.Царе то је наука која је спасила људску врсту.То сто ти имас је параноја, е за то јос нису направили вакцину.Кад те заболи глава јел попијес таблету?

Name

Ре:

25.01.2020 22:11

Репликаш, 'ај се опет врати, па прочитај истину коју је написао човјек изнад. Неки дарвинисти су још остали на дрвету, па им је партијски комитет додатно деформисао разум и онда испадне комбинација као што си ти, без дефиниције и смисла постојања!