I drugi preminuli bio zaražen virusom H1N1

Dodatne laboratorijske analize obavljene u Sarajevu potvrdile su sumnju zeničkih liječnika da je i drugi pacijent koji je krajem prošle sedmice preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) od gripe bio zaražen virusom H1N1, kazao je Feni Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a.

Bosna i Hercegovina 25.01.2020 | 14:23
I drugi preminuli bio zaražen virusom H1N1

U međuvremenu je i svih četvero pacijenata, kod kojih je takođe bio utvrđen virus H1N1, a koji su bili hospitalizirani na tom odjelu, uspješno izliječeno te otpušteno iz bolnice.

"Trenutno imamo samo jednog, novog pacijenta za kojeg je takođe potvrđeno da je zaražen istim virusom gripe. Ali, on je na vrijeme primio antivirusnu terapiju pa, bez obzira što ima i leukemiju, ne očekujemo da se kod njega razvije teža klinička slika", smatra Drljević te dodao kako je taj pacijent danas prebačen na njegovo odjeljenje s Odjela hematologije KBZ-a.

Virus H1N1 je virus nove gripe koji nije povezan sa ranijim ili aktuelnim virusom sezonske gripe kod ljudi. Prenosi se od osobe do osobe kao i normalna sezonska gripa: izlaganjem inficiranim kapljicama koje iskašlje ili iskiše oboljela osoba (putem udisanja ili kontaminiranjem ruku i površina).

Da bi se spriječilo širenje, osobe koje su bolesne trebaju pokriti usta i nos kada kašlju ili kišu, ostati kući kada se osjećaju bolesno, redovno prati ruke i držati se, koliko god je to moguće, na udaljenosti od zdravih ljudi.

Ne postoje zabilježeni slučajevi zaraze putem kontakta sa svinjama ili drugim životinjama. Mjesto nastanka virusa je nepoznato.

Znakovi zaraze virusom gripe A (H1N1) su poput znakova obične gripe, uključujući temperaturu, kašalj, bol u mišićima i zglobovima, bol u grlu i hunjavicu, a ponekad i povraćanje i proljev.

(Fena)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Momčina

25.01.2020 15:32

Šta li ćete nam sve pustiti u vadzuh mamu vam jebem. Čitam na portalu jednom H1N1 je "novi" virus, pa moraju farmaceutske kuće od nečeg jesti hljeba 🤔

ODGOVORITE
Name

Re:

25.01.2020 18:18

И на све ово да вакцинишемо дјецу и себе?! Ма, мрш тамо, мафијо!

Name

Re

25.01.2020 20:16

Kad se razbolite a vi u crkvu, ne bolnicu ili apoteku.

Name

Krajišnik

25.01.2020 20:44

Kada se prvi put pojavio ptičiji grip,kao u filmovima neko od farmaceutske mafije ubaci virus,obično među životinjama i onda naravno u kontaktu s ljudima zaraza se širi i nakon par mjeseci kad narod umire eureeka "pronađe" se vakcina koja košta papreno,cijene akcija farmaceutskih kuća enormno raste,akcije se prodaju,zarađuju se milijarde!!!Tako to u Svijetu funkcioniše,a uvijek ispaštaju treće zemlje gdje to i puštaju!!Pa čim nas sve neće ubijat!!

ODGOVORITE
Name

re kraisnik

25.01.2020 21:06

Izdvoje virus i naprave vakcinu.Care to je nauka koja je spasila ljudsku vrstu.To sto ti imas je paranoja, e za to jos nisu napravili vakcinu.Kad te zaboli glava jel popijes tabletu?

Name

Re:

25.01.2020 23:11

Репликаш, 'ај се опет врати, па прочитај истину коју је написао човјек изнад. Неки дарвинисти су још остали на дрвету, па им је партијски комитет додатно деформисао разум и онда испадне комбинација као што си ти, без дефиниције и смисла постојања!