Дубоке подјеле у "Крајинапетролу" око дијела акција

Чланови управе “Крајинапетрола” дубоко су подијељени када је у питању преузимање преосталих акција од стране компаније “Нес”, а иза које стоји Недељко Кесић, бивши директор “Хидроелектрана на Врбасу”, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.01.2020 | 19:34
Дубоке подјеле у "Крајинапетролу" око дијела акција

Подсјећамо, “Нес” је куповином акција стекао преко 30 одсто удјела у овом предузећу након чега је доставио понуду за преузимање, а која је добила негативно мишљење управе, иако је управа позитивно оцијенила Кесићеве планове по питању ширења пословне мреже и отварања нових радних мјеста.

То је збунило и Комисију за хартије од вриједности која је од чланова управе тражила да се још једном, овај пута детаљно и појединачно изјасне о понуђеној цијени и понуди за преузимање.

Иако је “Нес” понудио 0,81 КМ по акцији, а што је далеко изнад просјечне цијене са којом се трговало на берзи (0,61 КМ) Мирко Марчета, предсједник Управног одбора је оцијенио како понуђена цијена не представља фер вриједност.

Са њим се сложио и Давор Кнез, члан УО који је оцијенио како цијена не одговара реалној вриједности ако се узме у обзир имовински и приносни положај, процјене будућих кретања, уговорени послови и положај у односу на конкуренте.

Велибор Максимовић, такође члан УО је истакао да цијена није фер јер се очекује боље пословање предузећа те напоменуо да је усвојена и дивидендна политика.

Са друге стране, Милан Дујаковић је истакао да цијена одговара вриједности акција а са чим се сложио и Милован Бајић, директор предузећа.

Према Дујаковићевом мишљењу “Крајинапетрол” не исказује високу профитабилност у односу на инвестирани капитал, а неријешена имовинско правна питања додатно доводе у питање стварну вриједност имовине.

“Исказана цијена у понуди представља знатно вишу цијену од оне којом се трговало не само у посљедњих шест мјесеци него и у посљедњих неколико година”, навео је Дујаковић.

Јово Војновић, члан УО је истакао да се с обзиром на његово искуство не може изјаснити о цијени.

Управни одбор остао је подијељен и око понуде за преузимање. Док су Бајић и Ђукановић дали позитивно мишљење, Марчета, Војновић, Кнез и Максимовић су имали негативан став по овом питању.

Марчета је рекао како Акцијски фонд РС и Фонд за реституцију РС желе и даље да остану акционари “Крајинапетрола”, а Максимовић који је такође био против је казао да и “ПРЕФ” жели да остане акционар.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Радник

24.01.2020 22:23

Недајте лоповима Крајинапетрол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајте

24.01.2020 23:43

Смијесно јеботе та усрана фирма, јер су код нас све усране, ко да је Гоогле ил Тесла. Мозда Елон Маск да то преузме.

Name

Ја

25.01.2020 00:42

Какав Кесиц гологузан и онај му син идиот!!!! Тегелтија, Тегелтија је иза свега!!!

Name

099

25.01.2020 07:53

борба увек око беговог јоргана коце да млати празну сламу

ОДГОВОРИТЕ