Duboke podjele u "Krajinapetrolu" oko dijela akcija

Članovi uprave “Krajinapetrola” duboko su podijeljeni kada je u pitanju preuzimanje preostalih akcija od strane kompanije “Nes”, a iza koje stoji Nedeljko Kesić, bivši direktor “Hidroelektrana na Vrbasu”, prenosi portal CAPITAL.

Republika Srpska 24.01.2020 | 19:34
Duboke podjele u "Krajinapetrolu" oko dijela akcija

Podsjećamo, “Nes” je kupovinom akcija stekao preko 30 odsto udjela u ovom preduzeću nakon čega je dostavio ponudu za preuzimanje, a koja je dobila negativno mišljenje uprave, iako je uprava pozitivno ocijenila Kesićeve planove po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od članova uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje.

Iako je “Nes” ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM) Mirko Marčeta, predsjednik Upravnog odbora je ocijenio kako ponuđena cijena ne predstavlja fer vrijednost.

Sa njim se složio i Davor Knez, član UO koji je ocijenio kako cijena ne odgovara realnoj vrijednosti ako se uzme u obzir imovinski i prinosni položaj, procjene budućih kretanja, ugovoreni poslovi i položaj u odnosu na konkurente.

Velibor Maksimović, takođe član UO je istakao da cijena nije fer jer se očekuje bolje poslovanje preduzeća te napomenuo da je usvojena i dividendna politika.

Sa druge strane, Milan Dujaković je istakao da cijena odgovara vrijednosti akcija a sa čim se složio i Milovan Bajić, direktor preduzeća.

Prema Dujakovićevom mišljenju “Krajinapetrol” ne iskazuje visoku profitabilnost u odnosu na investirani kapital, a neriješena imovinsko pravna pitanja dodatno dovode u pitanje stvarnu vrijednost imovine.

“Iskazana cijena u ponudi predstavlja znatno višu cijenu od one kojom se trgovalo ne samo u posljednjih šest mjeseci nego i u posljednjih nekoliko godina”, naveo je Dujaković.

Jovo Vojnović, član UO je istakao da se s obzirom na njegovo iskustvo ne može izjasniti o cijeni.

Upravni odbor ostao je podijeljen i oko ponude za preuzimanje. Dok su Bajić i Đukanović dali pozitivno mišljenje, Marčeta, Vojnović, Knez i Maksimović su imali negativan stav po ovom pitanju.

Marčeta je rekao kako Akcijski fond RS i Fond za restituciju RS žele i dalje da ostanu akcionari “Krajinapetrola”, a Maksimović koji je takođe bio protiv je kazao da i “PREF” želi da ostane akcionar.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Radnik

24.01.2020 22:23

Nedajte lopovima Krajinapetrol

ODGOVORITE
Name

Dajte

24.01.2020 23:43

Smijesno jebote ta usrana firma, jer su kod nas sve usrane, ko da je Google il Tesla. Mozda Elon Mask da to preuzme.

Name

Ja

25.01.2020 00:42

Kakav Kesic gologuzan i onaj mu sin idiot!!!! Tegeltija, Tegeltija je iza svega!!!

Name

099

25.01.2020 07:53

borba uvek oko begovog jorgana koce da mlati praznu slamu

ODGOVORITE