Брчко: Протест задругара због имовине

Примопредаја дијела имовине Земљорадничке задруге “Ратар''-Брка у Брчком данас није успјела. Стечајни управник је дошао с том намјером тврдећи да посједује пресуде којима је утврђено да је дистрикт Брчко грунтовни власник имовине.

Република Српска 24.01.2020 | 17:19
Брчко: Протест задругара због имовине

С друге стране предсједник Задружног савеза Брчког каже да ЗЗ “Брка”-Брчко, која има важећи уговор о закупу са ЗЗ “Ратар” не може прихватити да се извршава нешто што нема извршни наслов.

“Овдје се не ради о провођењу законитост, него о покушају пљачке уз употребу силе, како стечајног управника, тако и других институција”, изричит је предсједник брчанског задружног савеза, Шаћир Рахмам.

“Морам вас подсјетити да је по свим пресудама речено да је тужба неоснована и да се Задруга “Ратар” упише као власник. Али из свих пресуда је видљиво да је ЗЗ “Ратар” ту задругу купила својим средствима, те да је по Закону о пољопривредном земљишту та имовина остаје у посједу лица које ју је стекло теретним правним послом”, каже Рахмам.

“На основу закључка Основног суда и свих неопходних правних аката које имам, упутио сам неопходни захтјев да се данас изврши примопредаја преосталих некретнина грунтовном власнику Брчко дистрикту, те да исте буду ослобођене људи и ствари. Међутим директор ЗЗ “Брке” то није испоштовао”, каже стечајни управник ЗЗ ''Ратар'' Брка – Брчко, Менсур Мухаремовић .

“Кад сам му рекао да просторије треба испразнити како бих могао да их запечатим, он и његови синови су рекли да то неће урадити. Консултовао сам се са полицијом, међутим они нису имали овлаштења да ми асистирају да са Комисијом уђем унутра и попишем робу те запечатим пословне просторије, тако да од тога данас, није ни било ништа”, додаје Мухаремовић.

-Без пресуде Основног суда и правоснажног рјешења, имовина се не може предавати никоме, поручује Рахман, и додаје:

“Брчко дистрикт користи институције. По закону нико не може мијењати јавне књиге док је правно лице у стечају. Овдје је Вијеће за излагање мијењало катастарске уписе у корист Брчко дистрикта без икаквог правног основа, злоупотребљавајући свој положај.”

“Силне процедуре су биле, и заврзламе и тужбе. Ниједну ЗЗ “Брка”, односно “Ратар” није добио. Директор не може да схвати да бивша задружна имовина није приватна имовина, него друштвена”, наводи Мухаремовић.

“Када донесе све потребне правоснажне судске пресуде којима се поврђује да је Брчко дистрикт власник имовине неће бити проблема да се иста и преда. До тада-не. Доказали смо да смо имовину стекли радом у складу са законом, у складу с којим, имовина није друштвена”, одговара Рахман.

(БН)

 

Коментари / 0

Оставите коментар