Brčko: Protest zadrugara zbog imovine

Primopredaja dijela imovine Zemljoradničke zadruge “Ratar''-Brka u Brčkom danas nije uspjela. Stečajni upravnik je došao s tom namjerom tvrdeći da posjeduje presude kojima je utvrđeno da je distrikt Brčko gruntovni vlasnik imovine.

Republika Srpska 24.01.2020 | 17:19
Brčko: Protest zadrugara zbog imovine

S druge strane predsjednik Zadružnog saveza Brčkog kaže da ZZ “Brka”-Brčko, koja ima važeći ugovor o zakupu sa ZZ “Ratar” ne može prihvatiti da se izvršava nešto što nema izvršni naslov.

“Ovdje se ne radi o provođenju zakonitost, nego o pokušaju pljačke uz upotrebu sile, kako stečajnog upravnika, tako i drugih institucija”, izričit je predsjednik brčanskog zadružnog saveza, Šaćir Rahmam.

“Moram vas podsjetiti da je po svim presudama rečeno da je tužba neosnovana i da se Zadruga “Ratar” upiše kao vlasnik. Ali iz svih presuda je vidljivo da je ZZ “Ratar” tu zadrugu kupila svojim sredstvima, te da je po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ta imovina ostaje u posjedu lica koje ju je steklo teretnim pravnim poslom”, kaže Rahmam.

“Na osnovu zaključka Osnovnog suda i svih neophodnih pravnih akata koje imam, uputio sam neophodni zahtjev da se danas izvrši primopredaja preostalih nekretnina gruntovnom vlasniku Brčko distriktu, te da iste budu oslobođene ljudi i stvari. Međutim direktor ZZ “Brke” to nije ispoštovao”, kaže stečajni upravnik ZZ ''Ratar'' Brka – Brčko, Mensur Muharemović .

“Kad sam mu rekao da prostorije treba isprazniti kako bih mogao da ih zapečatim, on i njegovi sinovi su rekli da to neće uraditi. Konsultovao sam se sa policijom, međutim oni nisu imali ovlaštenja da mi asistiraju da sa Komisijom uđem unutra i popišem robu te zapečatim poslovne prostorije, tako da od toga danas, nije ni bilo ništa”, dodaje Muharemović.

-Bez presude Osnovnog suda i pravosnažnog rješenja, imovina se ne može predavati nikome, poručuje Rahman, i dodaje:

“Brčko distrikt koristi institucije. Po zakonu niko ne može mijenjati javne knjige dok je pravno lice u stečaju. Ovdje je Vijeće za izlaganje mijenjalo katastarske upise u korist Brčko distrikta bez ikakvog pravnog osnova, zloupotrebljavajući svoj položaj.”

“Silne procedure su bile, i zavrzlame i tužbe. Nijednu ZZ “Brka”, odnosno “Ratar” nije dobio. Direktor ne može da shvati da bivša zadružna imovina nije privatna imovina, nego društvena”, navodi Muharemović.

“Kada donese sve potrebne pravosnažne sudske presude kojima se povrđuje da je Brčko distrikt vlasnik imovine neće biti problema da se ista i preda. Do tada-ne. Dokazali smo da smo imovinu stekli radom u skladu sa zakonom, u skladu s kojim, imovina nije društvena”, odgovara Rahman.

(BN)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar