Амфилохије: Нећу да ме Марковић свађа са Иринејем

- Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије изразио је спремност на разговоре с црногорским властима о спорном Закону о слободи вероисповести

Регион 24.01.2020 | 08:15
Амфилохије: Нећу да ме Марковић свађа са Иринејем

Том закону се противе Српска православна црква и велики број грађана Црне Горе, сматрајући да је он удар на положај Срба и СПЦ, као и на њену имовину.

"О безаконом Закону о слободи вероисповести Црква је дала своју реч. Међутим, ако (црногорски) премијер Душко Марковић позива да разговарамо у смислу да амандманима делује на то безакоње и да се оно промени - то је у реду", рекао је Амфилохије у интервјуу за "Вечерње новости".

Он је, међутим, истакао да је "иста ствар" водити разговоре с патријархом или са епископима СПЦ у Црној Гори, а једини услов је да "они ставе под знак питања то безакоње".

Миторполит је, поводом изјаве премијера Марковић да је он једина адреса за разговор, истакао да разговарати с њим јесте разговарати са СПЦ.

"Не може он да дели патријарха и митрополита црногорског. Ово је СПЦ, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за време њеног укидања", рекао је Амфилохије.

Он је подсетио да су "митрополити били господари Црне Горе" и истакао да је "Митрополија стварала Црну Гору, што значи Пећка патријаршија", и да је Митрополија назамислива без Пће патријаршије и без Српске православне црке".

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јаффа

24.01.2020 07:32

После Павла појави се Амфилохије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

24.01.2020 08:07

Амфилохије, глас разума. Само колико се са неким људима из власти у ЦГ може разумно разговарати и договарити било шта. Они да су хтјели договор не би ни доносили овакав закон без било какве комуникације са СПЦ!

Name

Сссс јо

24.01.2020 07:33

Е то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

24.01.2020 07:39

То је слога а не парламенрарна већина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

24.01.2020 08:13

досло доба да брат брату није ниста ко неце брата за брата имаце тудјина за господара свеје то ватикански сценариј и услов папе да покуса преко својих плонтрона да разбије православље јер оно смета светском поредку масонима и ватиканској столици јер православље заговара слозну и цврсту породицу ови масони и ватиканска столица заговарасав разврат свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

24.01.2020 11:50

Будалама је увијек неко други крив.Немају проблема са својим педерима па да се мало и са вама натежу.

Name

Радивоје

24.01.2020 08:47

Слога це побиједити

ОДГОВОРИТЕ