Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem

- Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti

Region 24.01.2020 | 08:15
Amfilohije: Neću da me Marković svađa sa Irinejem

Tom zakonu se protive Srpska pravoslavna crkva i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

"O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu", rekao je Amfilohije u intervjuu za "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

"Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja", rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nazamisliva bez Pće patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crke".

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jaffa

24.01.2020 07:32

Posle Pavla pojavi se Amfilohije.

ODGOVORITE
Name

Miko

24.01.2020 08:07

Амфилохије, глас разума. Само колико се са неким људима из власти у ЦГ може разумно разговарати и договарити било шта. Они да су хтјели договор не би ни доносили овакав закон без било какве комуникације са СПЦ!

Name

Ssss jo

24.01.2020 07:33

E to

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

24.01.2020 07:39

To je sloga a ne parlamenrarna većina.

ODGOVORITE
Name

099

24.01.2020 08:13

doslo doba da brat bratu nije nista ko nece brata za brata imace tudjina za gospodara sveje to vatikanski scenarij i uslov pape da pokusa preko svojih plontrona da razbije pravoslavlje jer ono smeta svetskom poredku masonima i vatikanskoj stolici jer pravoslavlje zagovara sloznu i cvrstu porodicu ovi masoni i vatikanska stolica zagovarasav razvrat svijeta

ODGOVORITE
Name

zdravko

24.01.2020 11:50

Budalama je uvijek neko drugi kriv.Nemaju problema sa svojim pederima pa da se malo i sa vama natežu.

Name

Radivoje

24.01.2020 08:47

Sloga ce pobijediti

ODGOVORITE