Њемачка: Град лежи на 72 тоне дијаманата

Становници градића Нердлинген у Немачкој знају да живе на тонама дијаманата, али не намеравају да га разруше како би се обогатили.

Свијет 23.01.2020 | 15:48
Њемачка: Град лежи на 72 тоне дијаманата

Нердлинген у немачкој савезној држави Баварској настао је на дијамантима који потичу од пре 15 милиона година, када је астероид погодио Земљу.

Геолози процењују да је ширина астероида била један километар, баш као и данашњи Нердлинген, а био је тежак око три милијарде тона. Ударац је повећао температуру и притисак довољно да настане мешавина стакла, кристала и дијаманата, односно суевит.

Процењује се да је око 72 хиљаде тона дијаманата на подручју Нердлингена, преноси хрватски портал Дневник. Када су милионима година касније стигли први становници, нису ни знали да куће граде на драгоценом тлу.

Годинама су веровали да је порекло кратера вулканско, све док шездесетих година прошлог века није потврђено да је реч о астероиду. Суевит су користили као грађевински материјал, не слутећи да се састоји од сићушних дијаманата.

Тако су црква Светог Јурја и средњовековне зидине у Нердлингену много вреднији него што би се рекло на први поглед. Иако је количина дијаманата огромна, становници за њих не би могли да добију добру цену јер су мањи од 0,2 милиметра, па не намеравају да разруше град како би дошли до богатства.

Немачки град, међутим, профитира на други начин, туристи долазе из целог света како би разгледали светлуцаву архитектуру и посетили музеј Рис кратер, у којем се налазе узорци кратера који је направио астероид.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Роксет

23.01.2020 16:21

Како би баја И екипа то опељушили за 10 Год ни дијаманата ни града. Цигла неби остала и то би продао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална секта

23.01.2020 19:17

Сравнили га са земљом.

Name

ДА

23.01.2020 16:37

Ста би наса троглава аздаха урадила само би било излази народе из града а улазе багери ровокопаци ма сва масинерија А радове би обезбједзивала наса и васа полиција,И тако би аздаха зивила дуго и дуго у богаству и раскосу а народу доста погаца и комад сланине- ал без пуске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахх

23.01.2020 16:59

Како није пао у босни, ми би то прокопали и срусили за годину дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

24.01.2020 21:48

Озбиљно ево ја сам наручио мало већи метор.

Name

Додик

23.01.2020 17:00

Сад це то купити Миле Клептоман. Толка пара. Па да се не узме. Их.....

ОДГОВОРИТЕ