Njemačka: Grad leži na 72 tone dijamanata

Stanovnici gradića Nerdlingen u Nemačkoj znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da ga razruše kako bi se obogatili.

Svijet 23.01.2020 | 15:48
Njemačka: Grad leži na 72 tone dijamanata

Nerdlingen u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od pre 15 miliona godina, kada je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a bio je težak oko tri milijarde tona. Udarac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit.

Procenjuje se da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena, prenosi hrvatski portal Dnevnik. Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da kuće grade na dragocenom tlu.

Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da je reč o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.

Tako su crkva Svetog Jurja i srednjovekovne zidine u Nerdlingenu mnogo vredniji nego što bi se reklo na prvi pogled. Iako je količina dijamanata ogromna, stanovnici za njih ne bi mogli da dobiju dobru cenu jer su manji od 0,2 milimetra, pa ne nameravaju da razruše grad kako bi došli do bogatstva.

Nemački grad, međutim, profitira na drugi način, turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ris krater, u kojem se nalaze uzorci kratera koji je napravio asteroid.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rokset

23.01.2020 16:21

Kako bi baja I ekipa to opeljušili za 10 God ni dijamanata ni grada. Cigla nebi ostala i to bi prodao.

ODGOVORITE
Name

Kriminalna sekta

23.01.2020 19:17

Sravnili ga sa zemljom.

Name

DA

23.01.2020 16:37

Sta bi nasa troglava azdaha uradila samo bi bilo izlazi narode iz grada a ulaze bageri rovokopaci ma sva masinerija A radove bi obezbjedzivala nasa i vasa policija,I tako bi azdaha zivila dugo i dugo u bogastvu i raskosu a narodu dosta pogaca i komad slanine- al bez puske

ODGOVORITE
Name

ahh

23.01.2020 16:59

Kako nije pao u bosni, mi bi to prokopali i srusili za godinu dana

ODGOVORITE
Name

zdravko

24.01.2020 21:48

Ozbiljno evo ja sam naručio malo veći metor.

Name

Dodik

23.01.2020 17:00

Sad ce to kupiti Mile Kleptoman. Tolka para. Pa da se ne uzme. Ih.....

ODGOVORITE