Дом народа: Треба хитна реформа правосуђа БиХ

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву "примили на знање" извјештаје Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2017. и 2018. годину.

Босна и Херцеговина 23.01.2020 | 14:20
Дом народа: Треба хитна реформа правосуђа БиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић (СНСД) оцијенио је да се у случају расправе о извјештајима ВСТС за 2017. и 2018. годину говори о “парламентарном аутизму у БиХ”, тим прије јер се ти документи “примају на знање”.

– Ми морамо бити свјесни неопходности реформе правосуђа у БиХ, то треба урадити унутар БиХ, а не да нам то рјешење дође споља – поручује Шпирић.

Делегат Младен Босић (СДС) поручио је предсједнику ВСТС Милану Тегелтији да сва три стуба власти, укључујући и правосуђе, морају имати парламентарни надзор, односно контролу, да то неко други не би ненадлежно узео себи за право.

Он констатовао да у БиХ нема политичке воље за корјениту реформу правосуђа у БиХ која је неопходна.

Босић је најавио да ће гласати против извјештаја.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић (СНСД) сматра да је “примање на знање оваквих и сличних извјештаја само обична флоскула” што не би требало да буде настављено.

– Извјешатај треба или усвојити или одбацити, и то би било много коректније за све нас у парламенту – каже Новић.

Према његовим ријчима, парламент БиХ нема снаге за дијалог о постизању компромиса у вези са рјешавањем проблема у правосуђу.

– Морамо отворити дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Зашто већ годинама нема тог процеса, а због тога највише испаштају грађани? Није рјешење у смјенама појединих носилаца правосудних институција – истакао је Новић.

Он се посебно заинтересовао са неријешенен односе између полицијсих структура и јавних тужилаштава у БиХ.

Новић је позвао на уздржавање од политичких коментара судских пресуда и указао не апсурдну ситуацију у вези са непотребно дугим судским поступцима.

Делегат Муниб Јусуфовић (СББ) навео је да има много разлога за незадовољство због неефикасног рада правосудних институција у БиХ, а оштре критике упутио је због тога и на рачун представника међународне заједнице и њихов утицај на правосуђе у БиХ.
Он сматра да су грађани Брчко дистрикта у неповољнијем положају у односу на оне који живе у Републици Српској или Федерацији БиХ, и да се на пољу правосуђа крше њихова основна људска права, јер немају приступ институцији врховног суда, који егзистира на ентитетском нивоу.

Делегат Златко Милетић (ДФ) констатовао је да су резултати рада правосудних институција у БиХ веома лоши.

Делегат Бариша Чолак (ХДЗ) рекао је да за сложену ситуацију у правосуђу БиХ постоји одговорност и законодавне власти у БиХ.

Према његовим ријечима, закон о ВСТС треба да креирају законодавна и извршна власт, а ВСТС може да упути одређене сугестије с циљем побољшања рада ове институције.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић заложио се за професионално, ефикасно, независно и непристрасно правосуђе у БиХ

Према његови ријечима, правосудне институције у БиХ треба да буду национално избалансиране.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија рекао је да “непримање извјештаја на знање, значи одсуство разговора”.

– Одговорност за реформу правосуђа није само на ВСТС, него и на законодавној и извршној власти у БиХ – рекао је Тегелтија.

Он је поновио да “парламент није надређен ВСТС, и да тако пише и у закону”.

Дом народа прихватио је Годишњи консолидовани извјештај унутрашње ревизије за 2017. годину и Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ, као и Извјештај о преструктурирањима расхода институција БиХ у оквиру буџетских расхода за период од 1. јануара. до 31. децембра 2017. године.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине подржали су на данашњој сједници у Сарајеву измјене Закона о платама и накнадама којима ће се осигурати повећање плате војницима и подофицирима Оружаних снага БиХ с најнижим коефицијентом за обрачун плате.

(БН/Агенције)  

 

 

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар