Почели "Светосавски дани" у Бијељини

Четврта манифестација "Светосавски дани" почела је вечерас у Бијељини, а публици су се првог дана представили ученици двије од 12 основних школа са подручја града.

Република Српска 22.01.2020 | 20:40
Почели "Светосавски дани" у Бијељини

Богатим културно-духовним и умјетничким програмом малишани основних школа "Дворови" и "Јован Дучић", и виших и нижих разреда, подсјетили су на просвјетитељско, државничко и светитељско дјело Светога Саве, којег школе славе као своју крсну славу.

Наставница ОШ "Дворови" Анђелка Симић рекла је да ученици те школе традиционално учествују четврту годину заредом на светосавским свечаностима и да су припремили програм који је веома богат.

Она је нагласила да настоје да што више дјеце обухвате овим наступом и додала да се дјеца радо одазову.

"Радимо ово све са циљем да што боље покажемо пут који нам је оставио Свети Сава, као просвјетни радници који треба да наставимо пут просвјетитељства", додала је Симићева.

Она је рекла да за школу слава Свети Сава значи пуно јер су образовне установе задужене да наставе пут великог просвјетитеља.

"Ово нам је велики понос да учествујемо сваке године, да се припремамо за нашу публику, за наше родитеље, за град, да дјеца много науче и да уживају прије свега, да се друже и да схвате значај Светог Саве", рекла је Симићева.

Манифестација се одржава у Центру за културу "Семберија".

Сутра ће, у оквиру ове вишедневне манифестације, наступити ученици Основне школе "Свети Сава" из Бијељине, а у петак, 24. јануара, ученици Основне школе "Вук Караџић".

Након тродневне паузе наступи се настављају у уторак, 28. јануара, када ће се представити ђаци из основних школа "Кнез Иво од Семберије" из Бијељине, "Доситеј Обрадовић" из Сувог Поља и "Ћирило и Методије" из Главичица.

У сриједу, 29. јануара, на сцену ступају основци из школа "Свети Сава" из Црњелова, "Петар Петровић Његош" из Велике Обарске и "Стеван Немања" из Горњег Драгаљевца.

Посљедњег дана манифестације, 30. јануара, публика ће имати прилику да прати наступе ученика основних школа "Меша Селимовић" из Јање и "Петар Кочић" из насеља Бродац.

Сваког дана наступи почињу од 18.00 часова, а улаз је бесплатан.

Осим "Светосавских дана", у славу Светог Саве 26. јануара у 19.00 часова биће одржана традиционална Светосавска академија у Епархијском културном центру.

Осим наступа црквеног хора "Свети Ђорђе", на Академији ће учествовати ученици Економске школе из Бијељине, а бесједу ће говорити режисер и књижевник Драгослав Бокан.

Улаз на Академију је слободан.

(БН/Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар