Počeli "Svetosavski dani" u Bijeljini

Četvrta manifestacija "Svetosavski dani" počela je večeras u Bijeljini, a publici su se prvog dana predstavili učenici dvije od 12 osnovnih škola sa područja grada.

Republika Srpska 22.01.2020 | 20:40
Počeli "Svetosavski dani" u Bijeljini

Bogatim kulturno-duhovnim i umjetničkim programom mališani osnovnih škola "Dvorovi" i "Jovan Dučić", i viših i nižih razreda, podsjetili su na prosvjetiteljsko, državničko i svetiteljsko djelo Svetoga Save, kojeg škole slave kao svoju krsnu slavu.

Nastavnica OŠ "Dvorovi" Anđelka Simić rekla je da učenici te škole tradicionalno učestvuju četvrtu godinu zaredom na svetosavskim svečanostima i da su pripremili program koji je veoma bogat.

Ona je naglasila da nastoje da što više djece obuhvate ovim nastupom i dodala da se djeca rado odazovu.

"Radimo ovo sve sa ciljem da što bolje pokažemo put koji nam je ostavio Sveti Sava, kao prosvjetni radnici koji treba da nastavimo put prosvjetiteljstva", dodala je Simićeva.

Ona je rekla da za školu slava Sveti Sava znači puno jer su obrazovne ustanove zadužene da nastave put velikog prosvjetitelja.

"Ovo nam je veliki ponos da učestvujemo svake godine, da se pripremamo za našu publiku, za naše roditelje, za grad, da djeca mnogo nauče i da uživaju prije svega, da se druže i da shvate značaj Svetog Save", rekla je Simićeva.

Manifestacija se održava u Centru za kulturu "Semberija".

Sutra će, u okviru ove višednevne manifestacije, nastupiti učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine, a u petak, 24. januara, učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Nakon trodnevne pauze nastupi se nastavljaju u utorak, 28. januara, kada će se predstaviti đaci iz osnovnih škola "Knez Ivo od Semberije" iz Bijeljine, "Dositej Obradović" iz Suvog Polja i "Ćirilo i Metodije" iz Glavičica.

U srijedu, 29. januara, na scenu stupaju osnovci iz škola "Sveti Sava" iz Crnjelova, "Petar Petrović NJegoš" iz Velike Obarske i "Stevan Nemanja" iz Gornjeg Dragaljevca.

Posljednjeg dana manifestacije, 30. januara, publika će imati priliku da prati nastupe učenika osnovnih škola "Meša Selimović" iz Janje i "Petar Kočić" iz naselja Brodac.

Svakog dana nastupi počinju od 18.00 časova, a ulaz je besplatan.

Osim "Svetosavskih dana", u slavu Svetog Save 26. januara u 19.00 časova biće održana tradicionalna Svetosavska akademija u Eparhijskom kulturnom centru.

Osim nastupa crkvenog hora "Sveti Đorđe", na Akademiji će učestvovati učenici Ekonomske škole iz Bijeljine, a besjedu će govoriti režiser i književnik Dragoslav Bokan.

Ulaz na Akademiju je slobodan.

(BN/Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar