И у Републици Српској иницијатива за означавање службених аутомобила

Након иницијативе СДП-овог Саше Магазиновића на бх нивоу, којом предлаже обиљежавање службених аутомобила како би се спријачиле злоупотребе, сличан приједлог би се ускоро могао наћи и пред народним посланицима у Републици Српској.

Република Српска 22.01.2020 | 16:28
И у Републици Српској иницијатива за означавање службених аутомобила

Драшко Станиувковић, ПДП-ов народни посланик, поручује да ће написати иницијативу до краја мјесеца и упутити је у парламентарну процедуру.

"Неопходно је да то урадимо, јер се милиони троше на коришћење службених аутомобила у приватне сврхе", поручује Драшко Станивуковић.

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине РС, тврди, барем пред камерама, да ће то подржати. Петковић као потпредсједник Парламента Српске има право на службени аутомобил вриједности око 40 хиљада марака и возача.

"Вјероватно смо зрели за то укидање. И не видим зашто не бих подржао ту иницијативу", поручио је потпредсједник НСРС, Милан Петковић.

 СДС-ов Давор Шешић подсјећа на предизборно обећање Драгана Чавића док је иступао као опозициони кандидат за премијера на посљедњим општим изборима.

"Позивам Драгана Чавића да испуни предизборно обећање да ће извести сва службена возила у Залужане да се види колико их је", поручио је Давор Шешић. 

Јелена Тривић напомиње да је овдје постало прихватљиво да се службеним аутомобилом иде на годишњи одмор.

Занимљива чињеница је да су аутомобили у власништву Брчко дистрикта означени већ годинама, те ко год покуша користити службени аутомобил у приватне сврхе, ризикује да може бити откривен и пријављен за злоупотребу од стране било ког грађанина. 

Економисти сматрају да смо као друштво потпуно зрели за означавање службених аутомобила у Српској, јер се морална одговорност потпуно изгубила.  

Новинари који су најбољи свједоци возног парка политичара кажу да се годинама намеће питање злоупотреба службених аутомобила.

"Годинама се намеће то питање службених аутомобила и њихово означавање, али мислим да би наши званичници и тад нашли начин да заобиђу правила", рекла је Љиљана Смиљанић.
 
Занимљив податак стоји у одговору Владе Шведске РТЛ – у, у коме су поручили да Шведска нема службених аутомобила, те да је за превоз министара одговорна шведска безбједносна служба.

Према последњим доступним подацима, које обрађује Балканска Истраживачка Мрежа, БИХ има 3548 службених аутомобила. Највећи број се односи на путничка возила којих је 1509 укупне вриједности од око 18 милиона марака. Најскупљи аутомобил набављен је за тадашњег  Предсједника Републике Српске Милорада Додика у вриједност од чак 258 хиљада конвертибилних марака.

 

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Збиља

22.01.2020 15:55

А за ста њима слузе ти аутомобили, осим за зајебанцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

господја министарка

22.01.2020 17:25

Зар да идем на одмор и разне пријеме и забаве својим аутом

Name

Као некад

22.01.2020 16:04

Ставите на њих црвене таблице па цете видети ста их је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фудо

22.01.2020 16:41

Било је и у бивсој СФРЈ обиљезавање али није било ефекта,једном јаваслук (лоповлук)увијек јаваслук пљуц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКОЈО

22.01.2020 16:56

није тачно, није било ни лоповлука.

Name

Ре:

23.01.2020 00:37

СКОЈО, не кењај!

Name

Дрекавац

23.01.2020 00:41

Да, и?! Примјера ради, уочим Лукача како иде у лов службеним аутом, па га пријавим МУП-у. Ма, даааај! Па, и хеликоптер Владе РС је службени, па се Цецара у њему возика приватно, о нашем трошку и ником ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

23.01.2020 08:19

СВАКА ЦАСТ КО СЕ ОВОГ СЈЕТИО СВИ МИ ГЛЕДАМО ОВЕ БАХАТЕ МИНИСТРЕ ПОСЛАНИКЕ ДИРЕКТОРЕ КАКО ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ ДРЗАВНА АУТА И ВОЗАЈУ СВОЈЕ ЗЕНЕ ДЈЕЦУ СРАМОТА КО ВОЗА НАСУ ТРЕБА АИТА КОРИСТИТИ САМО У РАДНО ВРИЈЕМЕ А ДОЛАЗИ НА ПОСАО И ОДЛАЗИ СВОЈИМ ОНИ СЕ САМО БОГАТЕ ВОЗАЈУ НЕКА СЕ СТИДЕ ГРАДЈАНА КОЈИ ТО ГЛЕДАЈУ А ТЕК ОВИ СТО ИДУ У САРАЈЕВО ВОЗАЦИ СМЈЕСТАЈ ДНЕВНИЦЕ ГОРИВО А ДА ДОЛАЗИ КУЦИ СА СВОЈИМ НОВЦЕМ БИЛИ ДОЛАЗИО СВАКОГ ЦЕТВРТКА А ОДЛАЗИО У ПОНЕДЕЉАК СВЕ САНКЦЈОНИСАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има тога

23.01.2020 09:59

И хелиокоптере означити такође. Нека се знаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

23.01.2020 10:36

Ста вриједи обиљезавати слузбена аута,па и онај александровацки сељациц Велимир Вуковиц сто ради као возац у ртрс вози ауто од телевизије,ај сто он вози него му и господје Мирјана Вуковиц вози ауто ртрс а народ плаца таксу,па није јој то цацевина,кад сељанцица из Церовљана сједе у новог кедија да видите те драгости,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МВ

15.08.2020 22:55

Очигледно да сте кукавица, представите се. Видим да цијело вријеме правите елаборацију мог лика и дјела. Ласка ми искрено да сте мој обожаваоц, очигледно да јесте, само припазите да вам то не постане опсесија, опасно је то за ментално здравље. Видим да сам вам круцијалан фактор у вашем животу и жао ми вас је, значи да немате свог живота, тужно... цијело вријеме говорите језиком галиматијаса, желите да будете револуционар у најбољем случају, али бојим се да сте само несретни и неспособни. Ваша перфидност је неупитна, ми се очигледно знамо само ви немате муда да оставите своје име и презиме, не постаје се тако херој. Ви хоћете да будете дисидент, но ви сте само обична кукавица! Интегришете се у мој живот, али нисте ви јединствени, многи су моји обожаваоци, нисте ништа посебно!!! Морате знати да храните мој его, јер на толико обожавање мога лика и дјела ја искрено не остајем равнодушна, много ми прија!!! Ви врло добро знате да сам ја образована, лијепа, мајка двоје златне дјеце, супруга, знате да имам дар од Бога-пјевање, предивно кухам, бавим се спортом... порадите на себи, можда једнога дана постигнете да не будете празни, потрудите се да вам живот буде лијеп, видјећете нећете ни помислити на мене, много среће вам желим и много ми вас је жао!!! Јавите ми се, радо ћу да вам помогнем да надјемо стручњака за ваше нарушено ментално здравље, за сада могу да се помолим за вас, нека вас Бог спаси и нека вам подари мир у вашој души!

Name

ЈЕБАЦ У УСТА АЛАНА ФОРДА

29.10.2020 08:47

Сајбер криминал је напредовао, ускоро сте откривени, много пара цу на суду да извуцем од вас, немате појма ста вам слиједи на суду!!!