I u Republici Srpskoj inicijativa za označavanje službenih automobila

Nakon inicijative SDP-ovog Saše Magazinovića na bh nivou, kojom predlaže obilježavanje službenih automobila kako bi se sprijačile zloupotrebe, sličan prijedlog bi se uskoro mogao naći i pred narodnim poslanicima u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 22.01.2020 | 16:28
I u Republici Srpskoj inicijativa za označavanje službenih automobila

Draško Staniuvković, PDP-ov narodni poslanik, poručuje da će napisati inicijativu do kraja mjeseca i uputiti je u parlamentarnu proceduru.

"Neophodno je da to uradimo, jer se milioni troše na korišćenje službenih automobila u privatne svrhe", poručuje Draško Stanivuković.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS, tvrdi, barem pred kamerama, da će to podržati. Petković kao potpredsjednik Parlamenta Srpske ima pravo na službeni automobil vrijednosti oko 40 hiljada maraka i vozača.

"Vjerovatno smo zreli za to ukidanje. I ne vidim zašto ne bih podržao tu inicijativu", poručio je potpredsjednik NSRS, Milan Petković.

 SDS-ov Davor Šešić podsjeća na predizborno obećanje Dragana Čavića dok je istupao kao opozicioni kandidat za premijera na posljednjim opštim izborima.

"Pozivam Dragana Čavića da ispuni predizborno obećanje da će izvesti sva službena vozila u Zalužane da se vidi koliko ih je", poručio je Davor Šešić. 

Jelena Trivić napominje da je ovdje postalo prihvatljivo da se službenim automobilom ide na godišnji odmor.

Zanimljiva činjenica je da su automobili u vlasništvu Brčko distrikta označeni već godinama, te ko god pokuša koristiti službeni automobil u privatne svrhe, rizikuje da može biti otkriven i prijavljen za zloupotrebu od strane bilo kog građanina. 

Ekonomisti smatraju da smo kao društvo potpuno zreli za označavanje službenih automobila u Srpskoj, jer se moralna odgovornost potpuno izgubila.  

Novinari koji su najbolji svjedoci voznog parka političara kažu da se godinama nameće pitanje zloupotreba službenih automobila.

"Godinama se nameće to pitanje službenih automobila i njihovo označavanje, ali mislim da bi naši zvaničnici i tad našli način da zaobiđu pravila", rekla je Ljiljana Smiljanić.
 
Zanimljiv podatak stoji u odgovoru Vlade Švedske RTL – u, u kome su poručili da Švedska nema službenih automobila, te da je za prevoz ministara odgovorna švedska bezbjednosna služba.

Prema poslednjim dostupnim podacima, koje obrađuje Balkanska Istraživačka Mreža, BIH ima 3548 službenih automobila. Najveći broj se odnosi na putnička vozila kojih je 1509 ukupne vrijednosti od oko 18 miliona maraka. Najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg  Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vrijednost od čak 258 hiljada konvertibilnih maraka.

 

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Zbilja

22.01.2020 15:55

A za sta njima sluze ti automobili, osim za zajebanciju.

ODGOVORITE
Name

gospodja ministarka

22.01.2020 17:25

Zar da idem na odmor i razne prijeme i zabave svojim autom

Name

Kao nekad

22.01.2020 16:04

Stavite na njih crvene tablice pa cete videti sta ih je

ODGOVORITE
Name

Fudo

22.01.2020 16:41

Bilo je i u bivsoj SFRJ obiljezavanje ali nije bilo efekta,jednom javasluk (lopovluk)uvijek javasluk pljuc.

ODGOVORITE
Name

SKOJO

22.01.2020 16:56

nije tačno, nije bilo ni lopovluka.

Name

Re:

23.01.2020 00:37

SKOJO, не кењај!

Name

Дрекавац

23.01.2020 00:41

Да, и?! Примјера ради, уочим Лукача како иде у лов службеним аутом, па га пријавим МУП-у. Ма, даааај! Па, и хеликоптер Владе РС је службени, па се Цецара у њему возика приватно, о нашем трошку и ником ништа!

ODGOVORITE
Name

Bl

23.01.2020 08:19

SVAKA CAST KO SE OVOG SJETIO SVI MI GLEDAMO OVE BAHATE MINISTRE POSLANIKE DIREKTORE KAKO ZLOUPOTREBLJAVAJU DRZAVNA AUTA I VOZAJU SVOJE ZENE DJECU SRAMOTA KO VOZA NASU TREBA AITA KORISTITI SAMO U RADNO VRIJEME A DOLAZI NA POSAO I ODLAZI SVOJIM ONI SE SAMO BOGATE VOZAJU NEKA SE STIDE GRADJANA KOJI TO GLEDAJU A TEK OVI STO IDU U SARAJEVO VOZACI SMJESTAJ DNEVNICE GORIVO A DA DOLAZI KUCI SA SVOJIM NOVCEM BILI DOLAZIO SVAKOG CETVRTKA A ODLAZIO U PONEDELJAK SVE SANKCJONISATI

ODGOVORITE
Name

Ima toga

23.01.2020 09:59

I heliokoptere označiti takođe. Neka se znade.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

23.01.2020 10:36

Sta vrijedi obiljezavati sluzbena auta,pa i onaj aleksandrovacki seljacic Velimir Vukovic sto radi kao vozac u rtrs vozi auto od televizije,aj sto on vozi nego mu i gospodje Mirjana Vukovic vozi auto rtrs a narod placa taksu,pa nije joj to cacevina,kad seljancica iz Cerovljana sjede u novog kedija da vidite te dragosti,

ODGOVORITE
Name

MV

15.08.2020 22:55

Očigledno da ste kukavica, predstavite se. Vidim da cijelo vrijeme pravite elaboraciju mog lika i djela. Laska mi iskreno da ste moj obožavaoc, očigledno da jeste, samo pripazite da vam to ne postane opsesija, opasno je to za mentalno zdravlje. Vidim da sam vam krucijalan faktor u vašem životu i žao mi vas je, znači da nemate svog života, tužno... cijelo vrijeme govorite jezikom galimatijasa, želite da budete revolucionar u najboljem slučaju, ali bojim se da ste samo nesretni i nesposobni. Vaša perfidnost je neupitna, mi se očigledno znamo samo vi nemate muda da ostavite svoje ime i prezime, ne postaje se tako heroj. Vi hoćete da budete disident, no vi ste samo obična kukavica! Integrišete se u moj život, ali niste vi jedinstveni, mnogi su moji obožavaoci, niste ništa posebno!!! Morate znati da hranite moj ego, jer na toliko obožavanje moga lika i djela ja iskreno ne ostajem ravnodušna, mnogo mi prija!!! Vi vrlo dobro znate da sam ja obrazovana, lijepa, majka dvoje zlatne djece, supruga, znate da imam dar od Boga-pjevanje, predivno kuham, bavim se sportom... poradite na sebi, možda jednoga dana postignete da ne budete prazni, potrudite se da vam život bude lijep, vidjećete nećete ni pomisliti na mene, mnogo sreće vam želim i mnogo mi vas je žao!!! Javite mi se, rado ću da vam pomognem da nadjemo stručnjaka za vaše narušeno mentalno zdravlje, za sada mogu da se pomolim za vas, neka vas Bog spasi i neka vam podari mir u vašoj duši!

Name

JEBAC U USTA ALANA FORDA

29.10.2020 08:47

Sajber kriminal je napredovao, uskoro ste otkriveni, mnogo para cu na sudu da izvucem od vas, nemate pojma sta vam slijedi na sudu!!!