ЦИК о неважећим листићима на изборима у БиХ

Поводом дезинформација које се у појединим медијима посљедњих дана пласирају о активностима Централне изборне комисије БиХ, као наводно "поновно бројање гласачких листића", данас у се огласили из ЦИК-а.

Босна и Херцеговина 22.01.2020 | 11:57
ЦИК о неважећим листићима на изборима у БиХ

"Иако је број неважећих гласачких листића у протеклом изборном циклусу приближно исти као и у свим претходним изборним циклусима, а због проблематике ове категорије изборних листића, ЦИК БИХ је одлучила да у оквиру својих кадровских, финансијских и просторних могућности, а прије уништавања изборног материјала, изврши стручну анализу основа због чега су исти проглашеним неважећим", наводе из ЦИК-а.

Ова активност је формално одобрена и одвија се у оквиру претходно утврђене методологије припремљене од стране стручњака из Одсјека за изборе, а на репрезентативном узорку од 5% бирачких мјеста из оба ентитета и Брчко Дистрикта за сва четири нивоа власти за које су избори одржани 2018. године.

"У оквиру ове анализе утврђује се искључиво структура неважећих гласачких листића по групама (неиспуњени-празни, прецртани, дописивани, потписани или намјерно преправљани). Биће утврђене и све друге околности и чињенице у вези са овом категоријом гласачких листића (индикације које указују на евентуалну тенденцију бојкота, незнања или манипулације код испуњавања листића) које би у будућности могле да буду чињенична и стручна основа за подузимање мјера и измјена прописа у циљу побољшања овог сегмента изборног процеса. Свака друга интерпретација ове активности је произвољна и може се сматрати недобронамјерном", наводе из ЦИК-а.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Каљаво позориште

22.01.2020 11:17

Оваква опозиција залосна каква јесте (због које као њихов разоцарани гласац два циклуса не излазим на изборе јер НЕМАМ за кога гласати) мозе сама направити правила по којима се гласа и опет НЕЦЕ побиједити јер су неспособни и некомпетентни. Могу кривицу пребацивати на кога хоце па и на народ који је глуп јер не гласа за њих али док год не показу неки вид програма за напредак и не показу то било гдје (на локалу или у заједницким институцијама) а не да само пљују и оптузују друге неце добити изборе. Пет година су били на власти у Сарајеву ПДП и СДС и сад кад су опозиција јауцу и кмеце да треба мијењати изборни закон. Засто нисте МИЈЕЊАЛИ ИЗБОРНИ ЗАКОН ДОК СТЕ БИЛИ НА ВЛАСТИ? Господо опозиционари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

22.01.2020 11:25

О крадји. Теслиц!

Name

Лана

22.01.2020 12:43

Краљево позориште,потпуно добар коментар,да неби понављала мислим исто.

Name

Ђоле

22.01.2020 13:09

Сад си ти као нешто ново рекао. Човјече зар невидиш да су црвендаћи окупирали све институције, па и Цик. Како може опозиција било шта урадит кад се то руши црвеном већином. Искрено речено немоћни су за сада. Зато паметњаковићи направите разлику на изборима 100 хиљада, па онда неможе нико покрасти. Сви лајемо против диктатора, а опет има пуно контраша који гласају за њега, и што је најгоре има највише паметњаковића који неће да гласају. Изађи брате искористи право, па бар направи бар неважећи листић. Поздрав

Name

Реал

22.01.2020 13:48

Зашто господине не дозволе скенере, па нека побиједи реалност.

Name

Дејан

22.01.2020 18:58

Не треба бити превисе паметан и закљуцити да је зеља постојала, али онај ко је смислио овакав Изборни Закон, знао је ста ради, док год не буде мијењан дио који зеле и муслиманска и хрватска страна, не могу добити подрску, ХДЗ и СДА су партнери СНСД-а, не би пристали на промјене, осим тога ни једној од те три стране не одговара промјена, јер су на власти и у позицији да манипулису, а твој коментар је коментар подрске овом резиму и оваквом стању у цитавој БИХ, пусте прице о програму, о томе да је онај ко има власт у Сарајеву у некаквој позицији, а и птице на дрвету знају како доле функционисе власт, оно гдје нису морали трговати ту су несто и направили, остало је унапријед осудјено на пропаст. Засто твоји, коју су власт били и доле све претходне мандате, нису несто урадили? Стварно је теско и одговарати на овако небулозан коментар, да је мало мозга, не би ни написао овако несто, али ето отело ти се.

Name

оо7

22.01.2020 11:39

какво вреачање уназад и бројање листића,када нисмо у стању ни попис довести у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.01.2020 19:57

Увијек цу вам их пониставати и то тако сто ознацим сваки квадтатиц и сваку странку па не мозете никоме прикљуцити мој глас

ОДГОВОРИТЕ