CIK o nevažećim listićima na izborima u BiH

Povodom dezinformacija koje se u pojedinim medijima posljednjih dana plasiraju o aktivnostima Centralne izborne komisije BiH, kao navodno "ponovno brojanje glasačkih listića", danas u se oglasili iz CIK-a.

Bosna i Hercegovina 22.01.2020 | 11:57
CIK o nevažećim listićima na izborima u BiH

"Iako je broj nevažećih glasačkih listića u proteklom izbornom ciklusu približno isti kao i u svim prethodnim izbornim ciklusima, a zbog problematike ove kategorije izbornih listića, CIK BIH je odlučila da u okviru svojih kadrovskih, finansijskih i prostornih mogućnosti, a prije uništavanja izbornog materijala, izvrši stručnu analizu osnova zbog čega su isti proglašenim nevažećim", navode iz CIK-a.

Ova aktivnost je formalno odobrena i odvija se u okviru prethodno utvrđene metodologije pripremljene od strane stručnjaka iz Odsjeka za izbore, a na reprezentativnom uzorku od 5% biračkih mjesta iz oba entiteta i Brčko Distrikta za sva četiri nivoa vlasti za koje su izbori održani 2018. godine.

"U okviru ove analize utvrđuje se isključivo struktura nevažećih glasačkih listića po grupama (neispunjeni-prazni, precrtani, dopisivani, potpisani ili namjerno prepravljani). Biće utvrđene i sve druge okolnosti i činjenice u vezi sa ovom kategorijom glasačkih listića (indikacije koje ukazuju na eventualnu tendenciju bojkota, neznanja ili manipulacije kod ispunjavanja listića) koje bi u budućnosti mogle da budu činjenična i stručna osnova za poduzimanje mjera i izmjena propisa u cilju poboljšanja ovog segmenta izbornog procesa. Svaka druga interpretacija ove aktivnosti je proizvoljna i može se smatrati nedobronamjernom", navode iz CIK-a.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kaljavo pozorište

22.01.2020 11:17

Ovakva opozicija zalosna kakva jeste (zbog koje kao njihov razocarani glasac dva ciklusa ne izlazim na izbore jer NEMAM za koga glasati) moze sama napraviti pravila po kojima se glasa i opet NECE pobijediti jer su nesposobni i nekompetentni. Mogu krivicu prebacivati na koga hoce pa i na narod koji je glup jer ne glasa za njih ali dok god ne pokazu neki vid programa za napredak i ne pokazu to bilo gdje (na lokalu ili u zajednickim institucijama) a ne da samo pljuju i optuzuju druge nece dobiti izbore. Pet godina su bili na vlasti u Sarajevu PDP i SDS i sad kad su opozicija jaucu i kmece da treba mijenjati izborni zakon. Zasto niste MIJENJALI IZBORNI ZAKON DOK STE BILI NA VLASTI? Gospodo opozicionari!

ODGOVORITE
Name

Ratko

22.01.2020 11:25

O kradji. Teslic!

Name

Lana

22.01.2020 12:43

Kraljevo pozorište,potpuno dobar komentar,da nebi ponavljala mislim isto.

Name

Đole

22.01.2020 13:09

Sad si ti kao nešto novo rekao. Čovječe zar nevidiš da su crvendaći okupirali sve institucije, pa i Cik. Kako može opozicija bilo šta uradit kad se to ruši crvenom većinom. Iskreno rečeno nemoćni su za sada. Zato pametnjakovići napravite razliku na izborima 100 hiljada, pa onda nemože niko pokrasti. Svi lajemo protiv diktatora, a opet ima puno kontraša koji glasaju za njega, i što je najgore ima najviše pametnjakovića koji neće da glasaju. Izađi brate iskoristi pravo, pa bar napravi bar nevažeći listić. Pozdrav

Name

Real

22.01.2020 13:48

Zašto gospodine ne dozvole skenere, pa neka pobijedi realnost.

Name

Dejan

22.01.2020 18:58

Ne treba biti previse pametan i zakljuciti da je zelja postojala, ali onaj ko je smislio ovakav Izborni Zakon, znao je sta radi, dok god ne bude mijenjan dio koji zele i muslimanska i hrvatska strana, ne mogu dobiti podrsku, HDZ i SDA su partneri SNSD-a, ne bi pristali na promjene, osim toga ni jednoj od te tri strane ne odgovara promjena, jer su na vlasti i u poziciji da manipulisu, a tvoj komentar je komentar podrske ovom rezimu i ovakvom stanju u citavoj BIH, puste price o programu, o tome da je onaj ko ima vlast u Sarajevu u nekakvoj poziciji, a i ptice na drvetu znaju kako dole funkcionise vlast, ono gdje nisu morali trgovati tu su nesto i napravili, ostalo je unaprijed osudjeno na propast. Zasto tvoji, koju su vlast bili i dole sve prethodne mandate, nisu nesto uradili? Stvarno je tesko i odgovarati na ovako nebulozan komentar, da je malo mozga, ne bi ni napisao ovako nesto, ali eto otelo ti se.

Name

oo7

22.01.2020 11:39

kakvo vreačanje unazad i brojanje listića,kada nismo u stanju ni popis dovesti u red.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.01.2020 19:57

Uvijek cu vam ih ponistavati i to tako sto oznacim svaki kvadtatic i svaku stranku pa ne mozete nikome prikljuciti moj glas

ODGOVORITE