Листа најмоћнијих: Србија дебело испред Хрватске

На врху листе најмоћнијих земаља света и у 2020. остале су САД. Следи их Русија, а на трећем месту је Кина. Србија је у односу на претходну годину напредовала.

Свијет 21.01.2020 | 14:21
Листа најмоћнијих: Србија дебело испред Хрватске

Листа је направљена на основу утицаја држава, као и њихове политичке, економске и војне моћи. Листа од 80 најмоћнијих земаља на свету темељи се на одговорима 21.000 људи, а направила ју је медијска компанија Ју-Ес њуз анд ворлд репорт, пише Инсајдер.

На списку 80 најмоћнијих земаља нашле су се и Србија, Хрватска и Словенија, преноси "Индекс".

Од земаља бивше Југославије, најбоље је пласирана Србија. Србија је заузела 44. место, за разлику од прошлогодишњег, 52. места, а описана је као "мала држава у центру југоисточне Европе, с богатом ратном историјом још од времена средњег века. Савремена Србија осликава контрадикцију модерне Европе – културно је богата, економски развијена, али је и даље вођена регионалним супарништвом и етничком тензијом."

Што се тиче Хрватске, она се нашла на 67. месту, што је боља позиција у односу на прошлогодишње 75. место. О њој Ју-Ес њуз пише следеће: "Хрватска је настала на раскршћу великих историјих кретања с истока и запада. Политичке промене су јединствено уобличиле њене данашње границе, које обилазе око Босне и Херцеговине и протежу се уз Јадранско море до Италије. Њено запањујуће приобаље лагано се прелива према Алпима, а настављајући на северозапад, до плодних равница око Дунава."

Словенија се налази при крају листе, на 73. месту, а ове земље заузеле су првих 10 позиција.

10) Саудијска Арабија

Ова земља је пала на листи за једну позицију у односу на прошлу годину, а Ју-Ес њуз је назива "гигантом Блиског истока" због величине државе и истиче њену важност за муслимане, јер милионини посвећених верника годишње долазе у Меку.

9) Јужна Кореја

Јужна Кореја је скочила за једно место на листи. Сада је у центру пажње највише због свог конфликта са Северном Корејом.

8) Израел

Израел је одржао своју позицију, а с обзиром на своју малу површину, он се показао као важан играч у глобалним питањима. Ова држава има јаку економију, знаменитости које су важне за неколико религија и затегнуте односе с многим арапским суседима.

7) Јапан

И Јапан је задржао своје прошлогодишње место, а Ју-Ес њуз га назива "једном до најписменијих и технички најразвијенијих народа на свету".

6) Француска

Француска је остала на свом месту, а њен утицај на цели свет и у прошлости и у садашњости неизмеран је. Она је једна од најстаријих земаља на свету и данас утиче на глобални развој својом науком, политиком и развијеном економијом, али пре свега својом културом.

5) Уједињено Краљевство

Ова острвска држава задржала се на својој прошлогодишњој позицији, а описана је као "веома развијени народ који утиче на светску економију, политику, науку и културу". Њена тежња изласку из Европске уније угрожава њену снагу на глобалном нивоу.

4) Немачка

И Немачка је остала на својој позицији. Ова најнасељенија земља Европске уније има једну од најјачих економија на свету и веома важну улогу у развоју друштва у целом свету.

3) Кина

Кина је задржала своје треће место. Она је дом најстарије цивилизације на свету и земља с највећим бројем становника, а сматра се и четвртом највећом земљом по површини.

2) Русија

Русија се усталила на другом месту. Она је највећа земља на свету по површини – скоро је двоструко већа од Канаде и покрива целу северну Азију и велики део источне Европе. Граничи с великим бројем земаља, а морске границе дели с Јапаном и САД-ом.

1) САД

Америка је задржала своје прво место на листи најмоћнијих земаља на свету. Ју-Ес њуз је назива "најдоминантнијом светском економском и војном силом", која има културни утицај на цели свет захваљујући својој филмској, телевизијској и музичкој продукцији.

(Индеx.хр)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Марко

21.01.2020 13:34

Па на Балкану је Србија увијек била Пијемонт а сви ови што насташе од древне Србије и непријатељски су настројени могу само да буду завидни умјесто да престану да буду инструмент у рукама страних окупатора......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2020 14:14

Ти мораш да се шалиш...

Name

Ре Марко

21.01.2020 14:28

Куме мијењај дилера

Name

Зика

21.01.2020 14:20

Толико добро котира па људи бјеже од такве доброте и раја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.01.2020 15:16

Најбоље раде Њемацка Амбасада у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

22.01.2020 01:31

Медијска компанија непозната, нерелевантна и самим тим и непоуздана. Испитаници неки анонимуси. И сад ми требамо у све ово слијепо вјеровати?! Е, па треба нас баш ко санске козе, свакодневно, па завртати уши, кад смо наивне будалетине, које вјерују свакаквим шарлатанима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

22.01.2020 09:52

А јест вам свима мука што је Србија најбоља у региону. Само сачекајте. Биће она још и боља и јача, а ви попуцајте од муке.

ОДГОВОРИТЕ