Lista najmoćnijih: Srbija debelo ispred Hrvatske

Na vrhu liste najmoćnijih zemalja sveta i u 2020. ostale su SAD. Sledi ih Rusija, a na trećem mestu je Kina. Srbija je u odnosu na prethodnu godinu napredovala.

Svijet 21.01.2020 | 14:21
Lista najmoćnijih: Srbija debelo ispred Hrvatske

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Lista od 80 najmoćnijih zemalja na svetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ju je medijska kompanija Ju-Es njuz and vorld report, piše Insajder.

Na spisku 80 najmoćnijih zemalja našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, prenosi "Indeks".

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija. Srbija je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a opisana je kao "mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom."

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto. O njoj Ju-Es njuz piše sledeće: "Hrvatska je nastala na raskršću velikih istorijih kretanja s istoka i zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava."

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu, a ove zemlje zauzele su prvih 10 pozicija.

10) Saudijska Arabija

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a Ju-Es njuz je naziva "gigantom Bliskog istoka" zbog veličine države i ističe njenu važnost za muslimane, jer milionini posvećenih vernika godišnje dolaze u Meku.

9) Južna Koreja

Južna Koreja je skočila za jedno mesto na listi. Sada je u centru pažnje najviše zbog svog konflikta sa Severnom Korejom.

8) Izrael

Izrael je održao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu površinu, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susedima.

7) Japan

I Japan je zadržao svoje prošlogodišnje mesto, a Ju-Es njuz ga naziva "jednom do najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svetu".

6) Francuska

Francuska je ostala na svom mestu, a njen uticaj na celi svet i u prošlosti i u sadašnjosti neizmeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svetu i danas utiče na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5) Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova ostrvska država zadržala se na svojoj prošlogodišnjoj poziciji, a opisana je kao "veoma razvijeni narod koji utiče na svetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu". Njena težnja izlasku iz Evropske unije ugrožava njenu snagu na globalnom nivou.

4) Nemačka

I Nemačka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjačih ekonomija na svetu i veoma važnu ulogu u razvoju društva u celom svetu.

3) Kina

Kina je zadržala svoje treće mesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svetu i zemlja s najvećim brojem stanovnika, a smatra se i četvrtom najvećom zemljom po površini.

2) Rusija

Rusija se ustalila na drugom mestu. Ona je najveća zemlja na svetu po površini – skoro je dvostruko veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki deo istočne Evrope. Graniči s velikim brojem zemalja, a morske granice deli s Japanom i SAD-om.

1) SAD

Amerika je zadržala svoje prvo mesto na listi najmoćnijih zemalja na svetu. Ju-Es njuz je naziva "najdominantnijom svetskom ekonomskom i vojnom silom", koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

(Index.hr)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Marko

21.01.2020 14:34

Pa na Balkanu je Srbija uvijek bila Pijemont a svi ovi što nastaše od drevne Srbije i neprijateljski su nastrojeni mogu samo da budu zavidni umjesto da prestanu da budu instrument u rukama stranih okupatora......

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2020 15:14

Ti moraš da se šališ...

Name

Re Marko

21.01.2020 15:28

Kume mijenjaj dilera

Name

Zika

21.01.2020 15:20

Toliko dobro kotira pa ljudi bježe od takve dobrote i raja

ODGOVORITE
Name

Zoki

21.01.2020 16:16

Najbolje rade Njemacka Ambasada u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

22.01.2020 02:31

Медијска компанија непозната, нерелевантна и самим тим и непоуздана. Испитаници неки анонимуси. И сад ми требамо у све ово слијепо вјеровати?! Е, па треба нас баш ко санске козе, свакодневно, па завртати уши, кад смо наивне будалетине, које вјерују свакаквим шарлатанима!

ODGOVORITE
Name

Srbin

22.01.2020 10:52

A jest vam svima muka što je Srbija najbolja u regionu. Samo sačekajte. Biće ona još i bolja i jača, a vi popucajte od muke.

ODGOVORITE