Зеничанин Адис Абаз изручен из Белгије БиХ

- Држављанин БиХ Адис Абаз, поријеклом из Зенице, који је прошле године ухапшен у Њамачкој због повезаности са терористима, изручен је протеклог викенда из Белгије у БиХ, пише "Аваз".

Босна и Херцеговина 21.01.2020 | 09:40
Зеничанин Адис Абаз изручен из Белгије БиХ

Абаз је ухапшен због сумње да је набавио оружје терористима који су 13. новембра 2015. године у париском клубу "Батаклан" убили 131 лице, а 413 лица је тада теже или лакшше рањено.

У Суд БиХ који је, такође, тражио Абаза за којим је била расписана потјерница због трговине наркотицима, јуче је одржано рочиште према приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора.

Абазов адвокат Сенад Крехо потврдио је да је његово клијент изручен према оптужници за трговину наркотицима, додавши да је Абаз у Белгији ослобођен оптужби за тероризам.

Позивајући се на изворе из Суда БиХ, лист наводи да је Абаз ухапшен у Дрездену на основу потјернице белгијске полиције, која га терети за подржавање терористичке организације која се доводи у везу са нападима у Паризу.

Он је због тога и био најприје изручен Белгији.

Одговорност за напад у Паризу преузела је терористичка организација "Исламска држава", а наводно је координисан из Брисела.

Њамачке власти рекле су тада да су откриле двојицу држављана БиХ који се сумњиче за кршење закона о војном наоружању, те да је на једној од пушака које су кориштене у овом стравичном злочину пронађен и Абазов отисак.

Он није био физички присутан у вријеме напада у Паризу, јер се тада налазио у БиХ, али је био осумњичен да је терористима продао оружје.

Абаз је одраније познат полицијским агемнцијама у БиХ и има велики криминални досије.

Он је 2011. године осуђен на двије и по године затвора због кријумчарења дроге и војног наоружања, да би 2018. године био хапшен због кријумчарења оружја у Словенију.

Тужилаштво БиХ и даље води истрагу против овог лица. 

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бабин до

21.01.2020 09:59

Тај Абаз је велики пријатељ Емира Скаље високо позицираног гранићног полицајца који је и сам имао досије ,сто их у суштини дубоко и повезује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

21.01.2020 10:02

Како их Дзаферовиц окупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

21.01.2020 10:45

Баш нам се неда са овим ИСИЛ-овцима.

ОДГОВОРИТЕ