У САД ће умјесто сољу путеве посипати ракијом

Грожђе има једну основну намјену, а то је производња вина и воћног сока. Остаци од производње пак могу послужити посве другачијој сврси.

Свијет 20.01.2020 | 16:46
У САД ће умјесто сољу путеве посипати ракијом

Управо до тог закључка стигли су истраживачи са Универзитета Вашингтон (WСУ) након што су власти Аљаске одлучиле потражити замјену за агресивну сол у третирању залеђених путева.

Вјеровали или не, САД годишње потроши преко пет милијарди долара на чишћење путева, уз напомену да већина финансија одлази на санацију штета као резултата рада зимских служби. Сваке године се на америчке путеве искрца више од 27 милиона тона соли, кажу у WСУ.

Стручњаци WСУ су у потрази за еколошки прихватљивијим рјешењем испитивали низ спојева из природе. Већ се раније успјело третирати путеве с мјешавином слане отопине и сока од репе, а сада се закључило како би у третирању путева могла помоћи текућина на бази остатака грожђа, коже бобица и самих коштица.

Истраживање каже да та текућина након ферментације топи лед брже од свих еколошких отопина које су до сада успјели испробати.

Њихов научни рад објављен је у новом броју научног часописа Материјали у грађевинарству, који излази у оквиру АСЦЕ (Америцан Социетy оф Цивил Енгинеерс).

И док се у нас тај троп успјешно користи у производњи вина и још успјешније за ракију, Амери ће покушати сличном базом, уз доста адитива, третирати путеве зими. Кажу да је отопина осјетно мање агресивна према металу, асфалту, али и околном тлу. Такође, прва истраживања потврђују сличне резултате и с другим врстама воћа, пише Траффиц Тецхнологy Тодаy.

(Радио Сарајево)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Испарења

20.01.2020 15:57

Алко тест на таквом путу це да буде право поуздан, свуда испарења само домацин тријезан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

20.01.2020 16:04

Ако им РС посаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВладоБЛ

20.01.2020 16:57

Нисам хтио ици вани, ал сад оцу...у САД

ОДГОВОРИТЕ