U SAD će umjesto solju puteve posipati rakijom

Grožđe ima jednu osnovnu namjenu, a to je proizvodnja vina i voćnog soka. Ostaci od proizvodnje pak mogu poslužiti posve drugačijoj svrsi.

Svijet 20.01.2020 | 16:46
U SAD će umjesto solju puteve posipati rakijom

Upravo do tog zaključka stigli su istraživači sa Univerziteta Vašington (WSU) nakon što su vlasti Aljaske odlučile potražiti zamjenu za agresivnu sol u tretiranju zaleđenih puteva.

Vjerovali ili ne, SAD godišnje potroši preko pet milijardi dolara na čišćenje puteva, uz napomenu da većina finansija odlazi na sanaciju šteta kao rezultata rada zimskih službi. Svake godine se na američke puteve iskrca više od 27 miliona tona soli, kažu u WSU.

Stručnjaci WSU su u potrazi za ekološki prihvatljivijim rješenjem ispitivali niz spojeva iz prirode. Već se ranije uspjelo tretirati puteve s mješavinom slane otopine i soka od repe, a sada se zaključilo kako bi u tretiranju puteva mogla pomoći tekućina na bazi ostataka grožđa, kože bobica i samih koštica.

Istraživanje kaže da ta tekućina nakon fermentacije topi led brže od svih ekoloških otopina koje su do sada uspjeli isprobati.

Njihov naučni rad objavljen je u novom broju naučnog časopisa Materijali u građevinarstvu, koji izlazi u okviru ASCE (American Society of Civil Engineers).

I dok se u nas taj trop uspješno koristi u proizvodnji vina i još uspješnije za rakiju, Ameri će pokušati sličnom bazom, uz dosta aditiva, tretirati puteve zimi. Kažu da je otopina osjetno manje agresivna prema metalu, asfaltu, ali i okolnom tlu. Takođe, prva istraživanja potvrđuju slične rezultate i s drugim vrstama voća, piše Traffic Technology Today.

(Radio Sarajevo)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Isparenja

20.01.2020 15:57

Alko test na takvom putu ce da bude pravo pouzdan, svuda isparenja samo domacin trijezan.

ODGOVORITE
Name

As

20.01.2020 16:04

Ako im RS posalje.

ODGOVORITE
Name

VladoBL

20.01.2020 16:57

Nisam htio ici vani, al sad ocu...u SAD

ODGOVORITE