Парламент гласа о "Брегзиту" 29. јануара

Одбори Европског парламента на састанцима у Бриселу данас усвајају закључке и нацрт мишљења о Бреxиту, а коначно гласање Европског парламента о Споразуму о повлачењу Велике Британије из ЕУ планирано је за пленарну сједницу 29. јануара.

Свијет 20.01.2020 | 15:21
Парламент гласа о "Брегзиту" 29. јануара

Гласање ЕП о Споразуму о изласку Велике Британије из Европске уније представља и посљедњу законску процедуру пред ступање на снагу Бреxита.

Очекује се да европски посланици 29. јануара на пленарном засједању у Бриселу подрже овај Споразум, а да Велика Британија прије поноћи 31. јануара и званично напусти ЕУ.

Европски парламент је за 31. јануар планирао и церемонију спуштања заставе Велике Британије која се поред застава других 27 држава чланица налази испред сједишта Парламента у Бриселу.

Британска застава ће бити уврштена у колекцију Музеја Европске историје који се налази у непосредниј близини Европског парламета у Бриселу.

Изласком Велике Британије из ЕУ промијениће се састав и бројност Европског парламента који ће са 751 пасти на 705 посланика.

Одласком 73 британска посланика, 27 мјеста ће попунити посланици из 14 других земља чланица, док ће 46 мјеста остати да сачека представнике" могућих будућих земља чланица".

Нови распоред мјеста у Европском парламенту донијеће већу бројност већ водећој Европској народној странци као и крајње десној опцији популиста. Очекује се да ове ове групације добију осам нових мјеста.

Истовремено, највише мјеста, чак 24, изгубиће европске социјалдемократе, либерали и Зелени.

Процјена је да и поред предстојећих промјена због одласка посланика из Велике Бритније, укупни однос снага у Европском парламенту неће бити значајније промијењен.

Европска народна партија, Социјалисти и Демократе и Рињу (Либерали) и даље остају водеће политичке групације.

Индикативна промјена може бити чињеница да ће се на четвртом мјесту, по бројности у ЕП, умјесто Зелених, наћи европска крајња десница (ИД).

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар