Parlament glasa o "Bregzitu" 29. januara

Odbori Evropskog parlamenta na sastancima u Briselu danas usvajaju zaključke i nacrt mišljenja o Brexitu, a konačno glasanje Evropskog parlamenta o Sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz EU planirano je za plenarnu sjednicu 29. januara.

Svijet 20.01.2020 | 15:21
Parlament glasa o "Bregzitu" 29. januara

Glasanje EP o Sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja i posljednju zakonsku proceduru pred stupanje na snagu Brexita.

Očekuje se da evropski poslanici 29. januara na plenarnom zasjedanju u Briselu podrže ovaj Sporazum, a da Velika Britanija prije ponoći 31. januara i zvanično napusti EU.

Evropski parlament je za 31. januar planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije koja se pored zastava drugih 27 država članica nalazi ispred sjedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava će biti uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije koji se nalazi u neposrednij blizini Evropskog parlameta u Briselu.

Izlaskom Velike Britanije iz EU promijeniće se sastav i brojnost Evropskog parlamenta koji će sa 751 pasti na 705 poslanika.

Odlaskom 73 britanska poslanika, 27 mjesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemlja članica, dok će 46 mjesta ostati da sačeka predstavnike" mogućih budućih zemlja članica".

Novi raspored mjesta u Evropskom parlamentu donijeće veću brojnost već vodećoj Evropskoj narodnoj stranci kao i krajnje desnoj opciji populista. Očekuje se da ove ove grupacije dobiju osam novih mjesta.

Istovremeno, najviše mjesta, čak 24, izgubiće evropske socijaldemokrate, liberali i Zeleni.

Procjena je da i pored predstojećih promjena zbog odlaska poslanika iz Velike Britnije, ukupni odnos snaga u Evropskom parlamentu neće biti značajnije promijenjen.

Evropska narodna partija, Socijalisti i Demokrate i Rinju (Liberali) i dalje ostaju vodeće političke grupacije.

Indikativna promjena može biti činjenica da će se na četvrtom mjestu, po brojnosti u EP, umjesto Zelenih, naći evropska krajnja desnica (ID).

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar