Лауреат Саша Илић за роман "Пас и контрабас"

- Овогодишњи добитник НИН-ове награде је Саша Илић за роман "Пас и контрабас", саопштио је данас жири.

Србија 20.01.2020 | 12:50
Лауреат Саша Илић за роман "Пас и контрабас"

Име 66. добитника НИН-ове награде за најбољи роман године саопштено је традиционално у подне на конференцији за новинаре која је ове године одржана у хотелу "Москва" у Београду.

Роман "Пас и контрабас" прича је о џезу, љубави, Југославији и актуелном тренутку, која је симболички смјештена између двије револуције. Прича почиње побуном пацијенат у душевној болници у Ковину, а завршава једном личном побуном у Ђенови.

Предсједник жирија за додјелу НИН-ове награде био је Теофил Панчић, а чланови Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.

У најужем избору били су још романи "Мулат албино комарац" Стеве Грабовца, "Грозота или..." Слободана Тишме, "Југослав" Ане Вучковић и "По шумама и горама" Миленка Бодирогића.

Престижно признање додјељује се од 1954. године, а први добитник био је Добрица Ћосић за роман "Корени".

Раније је награда додјељивана писцима са простора цијеле бивше Југославије, њен троструки лауреат био је једино Оскар Давичо, док су двоструки били Добрица Ћосић, Живојин Павловић и Драган Великић.

Дан прије проглашења, на бојкот НИН-ове награде позвало је 18 писаца, који у отвореном писму јавности од својих издавача траже да њихова дјела више не пријављују за НИН-ову награду јер је, како тврде, изгубила смисао.

Група писаца, међу којима су досадашњи добитници НИН-ове награде Владимир Табашевић и Миро Вуксановић, одлучила је да убудуће бојкотује то књижевно признање, незадовољна члановима жирија, односно њиховом стручношћу и, како су навели, моралном компетенцијом.

Потписници писма су Владимир Кецмановић, Владимир Табашевић, Дејан Стојиљковић, Ђорђе Писарев, Емир Кустурица, Игор Маројевић, Лаура Барна, Лидија Јелисавчић Ћирић, Љубица Арсић, Марко Крстић, Милан Ружић, Миро Вуксановић, Мухарем Баздуљ, Никола Маловић, Сава Дамјанов, Славиша Павловић, Слободан Владушић и Фрања Петриновић.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар