Laureat Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas"

- Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas", saopštio je danas žiri.

Srbija 20.01.2020 | 12:50
Laureat Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas"

Ime 66. dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman godine saopšteno je tradicionalno u podne na konferenciji za novinare koja je ove godine održana u hotelu "Moskva" u Beogradu.

Roman "Pas i kontrabas" priča je o džezu, ljubavi, Jugoslaviji i aktuelnom trenutku, koja je simbolički smještena između dvije revolucije. Priča počinje pobunom pacijenat u duševnoj bolnici u Кovinu, a završava jednom ličnom pobunom u Đenovi.

Predsjednik žirija za dodjelu NIN-ove nagrade bio je Teofil Pančić, a članovi Marija Nenezić, Branko Кukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru bili su još romani "Mulat albino komarac" Steve Grabovca, "Grozota ili..." Slobodana Tišme, "Jugoslav" Ane Vučković i "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića.

Prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Кoreni".

Ranije je nagrada dodjeljivana piscima sa prostora cijele bivše Jugoslavije, njen trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Dan prije proglašenja, na bojkot NIN-ove nagrade pozvalo je 18 pisaca, koji u otvorenom pismu javnosti od svojih izdavača traže da njihova djela više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

Grupa pisaca, među kojima su dosadašnji dobitnici NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević i Miro Vuksanović, odlučila je da ubuduće bojkotuje to književno priznanje, nezadovoljna članovima žirija, odnosno njihovom stručnošću i, kako su naveli, moralnom kompetencijom.

Potpisnici pisma su Vladimir Кecmanović, Vladimir Tabašević, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Кusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Кrstić, Milan Ružić, Miro Vuksanović, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić i Franja Petrinović.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar