Проблеми се гомилају, власт без рјешења

Нова година, стари проблеми. Статистике и анализе показују да је пред властима на свим нивоима 10 кључних проблема са којима морају да се суоче током године. Борба против корупције кључни је проблем. БИХ је према многим истраживањима лидер по степену корупције у Европи. Поражавајуће је што у корпуцији учествују и они који би требало добро да засучу рукаве и да се боре против ове пошасти – надлежни органи.

Босна и Херцеговина 19.01.2020 | 19:29
Проблеми се гомилају, власт без рјешења

''Толико је тога неопходно урадити у наредномпериоду да не вјерујем да ћемо ускоро видјети конкретније промјене. Посебно имајући у виду да тренутне владајуће структуре у БИХ не показују вољу да се позабаве унапређењем законског оквира у борби против корупције'' – каже за БН ТВ Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БИХ.

Власти на свим нивоима требало би да стане у крај и департизацији јавних предузећа. Досадашња пракса показује да је страначка припадност главна карта за добијење посла у јавној управи. Због тога и не чуди што је све више задужених и пропалих предузећа.

''Ја мислим да није проблем да одређена партија буде у неком договору на било којим нивоима властии буде одговорна за рад предузећа. Али то би јавност требала знати, али с друге стране да та партије преузме одговорност за позитиван и негативан успјех предузећа'', каже економиста из Удружења ''Мисли добро'' Бранко Кецман.

Одлазак младих, школованих и радно способних у иностранство. Последњих шест година БиХ је напустило пола милиона становника. Власти још немају конкретна рјешења како да зауставе масован одлазак становништва. Одређене мјере најављују у овој години. Одређене мјере најављују се и када је у питању пронаталитетна политика. БиХ већ годинама биљежи негативан природни прираштај.

''Морао окупити стручњаке из области демографије. Друге морамо се опредјелити да је то документ који се зове популациона политика која има три цијелине: Пронаталитетна политика, политика према миграцијама и политика према старијим лицима'', мишљења је демограф Александар Чавић.

Међу 10 кључних проблема које треба рјешевати су и неразвијене општине. Познато је да новац који Влада издваја за десетине неразвијене општине у БиХ није довољан. Празне учионице, лоши путеви, болнице слике су у Трнову, Чајничу, Дрвару...

''Ми од сваког пореза који се ипслати на плате од 10 одсто за оно што је преко минималног нивоа плате 2/3 уплаћујемо у буџет, 1/4 уплаћујемо општинама, а 3/4  у буџет. Ја бих то законски промјенио и створио услове да општине разумију да је ново запошљавање једно боље пуњење буџета и да би тако могло много више допринијети грађанима'', каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Сваки други тестирани ученик у БИХ оцењен је као функционално неписмен.

Проблеми су и у правосуђу које би морало да буде ослобођено од политике. Они који чине кривична дјела требало би да одговарају, а не они који то пријављују.

''Ако немате правосуђе које може процесуирати корупцију онда немемо о чему даље причати. Постоје проблеми корупције унутар правосуђа, а инструисани су од одрђених политичких странака које обнашавју власт у БИХ '', каже Корајлић.

Анализе Институције Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине показале су да је у БиХ примјетно системско кршење људских права и да се тим проблемом треба озбиљно позабавити. Као и рјешевањем проблема миграната и повратника са сиријског ратишта. 

(БН ТВ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Рв

19.01.2020 18:55

Највише ме убија шупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2020 19:43

Па ови се и баве само шупљину исправљајуч своје грешке кроз тобожње брањење српства. Уствари они бране своје бусије заузете у политичким позицијама а све у циљу стварања властите користи без посљедица. Данас имамо растројства судства,устава,закона,повластица итд кроз националну одбрану која штити политичаре од одговорности. Такво стање се зове конфузија и прилика сто више украденш то чеш мање бити одговоран. Зато подобно корумпиране и именују у судства здравства вјеча министарства и директоре

Name

САЛЕ 20 ГАРАВА

19.01.2020 20:13

ПРОТЕСТИ У БЕЈРУТУ , ПРОТЕСТИ У ФРАНЦУСКОЈ ПРОТЕСТИ У .......

Name

Врс

19.01.2020 21:37

Ријесио је то мирко ,тако да ове 3 г ниста не знаце

Name

Овчице

19.01.2020 21:45

Овима који су у власти одговара одлазак грађана јер управо они који одлазе су незадовољни и да не иду могли би им покварити идеалну слику њихове власти.Зна се да владајући и њихови симпатизери збијају вицеве на њихов рачун и спрдају се,али не само на њихов него и свих осталих грађана а може им се јер већих оваца него што је у овој земљи мало гдје има

Name

Ре Сале

19.01.2020 22:22

Ми смо бре стока балканска. Нисмо ми народ.

Name

Коментар

20.01.2020 00:10

Не могу ратни профитери и преваранти да се накраду.. њима никад доста...

Name

Зв

20.01.2020 06:11

А сто би се пилитицари борили против корупције када су они у корупцији, нема овдје спаса са оваквим водјама.

Name

Галеб

19.01.2020 20:06

Има ресење револуција ,револуција ,револуција Хапсење Ронхила И братије и раздвајање религиЈе И дрзаве ,укидање полиције И судства ту је највисе ратних криминалаца И злоцинаца И тада долази мир и благостање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

19.01.2020 21:01

Треба имат м**а за револуцију какву видимо у свијету.

Name

Јаффа

20.01.2020 06:27

Основни узрок свих побуна у свијету је лош стандард живота...елита се толико осилила да ни не види како народ живи.

Name

Вјецити опозиционар

19.01.2020 20:19

Неће они против себе, ако би рјесавали проблеме морали би у апс, они су и неспособни и неће против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

20.01.2020 01:46

Па павловиц зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

20.01.2020 06:47

какоце ресит проблеме када они знаду само кредит на кредит а стварне проблеме гурају под тепих и неце даих ресе као убиство давида па бањалуцког бизнисмена круница и осталих који покрадосе ову дрзаву продајом дрзавних фирми приватизацијом накарадном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

20.01.2020 07:29

Из темеља се мора све мијењати,а на првом мјесту ментални склоп Балканског човјека. Све је то исто, позиција - опозиција. Никакве разлике. Бар смо се тога нагледали. Систем се мора мијењати из темеља а за ту промјену треба почети свако од себе.Ми смо један од најгорих народа у Европи. Сви имају своје вриједности које његују вијековима, а ми све рушимо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

20.01.2020 08:11

А ко да се бори против корупције кад су највише корумпирани судство, полиција и власт а сад су све увезли и подијелити функције на свим нивоима тако да је једини излаз побећи из ове вукојебине...

ОДГОВОРИТЕ