Problemi se gomilaju, vlast bez rješenja

Nova godina, stari problemi. Statistike i analize pokazuju da je pred vlastima na svim nivoima 10 ključnih problema sa kojima moraju da se suoče tokom godine. Borba protiv korupcije ključni je problem. BIH je prema mnogim istraživanjima lider po stepenu korupcije u Evropi. Poražavajuće je što u korpuciji učestvuju i oni koji bi trebalo dobro da zasuču rukave i da se bore protiv ove pošasti – nadležni organi.

Bosna i Hercegovina 19.01.2020 | 19:29
Problemi se gomilaju, vlast bez rješenja

''Toliko je toga neophodno uraditi u narednomperiodu da ne vjerujem da ćemo uskoro vidjeti konkretnije promjene. Posebno imajući u vidu da trenutne vladajuće strukture u BIH ne pokazuju volju da se pozabave unapređenjem zakonskog okvira u borbi protiv korupcije'' – kaže za BN TV Ivana Korajlić iz Transparensi internešnela BIH.

Vlasti na svim nivoima trebalo bi da stane u kraj i departizaciji javnih preduzeća. Dosadašnja praksa pokazuje da je stranačka pripadnost glavna karta za dobijenje posla u javnoj upravi. Zbog toga i ne čudi što je sve više zaduženih i propalih preduzeća.

''Ja mislim da nije problem da određena partija bude u nekom dogovoru na bilo kojim nivoima vlastii bude odgovorna za rad preduzeća. Ali to bi javnost trebala znati, ali s druge strane da ta partije preuzme odgovornost za pozitivan i negativan uspjeh preduzeća'', kaže ekonomista iz Udruženja ''Misli dobro'' Branko Kecman.

Odlazak mladih, školovanih i radno sposobnih u inostranstvo. Poslednjih šest godina BiH je napustilo pola miliona stanovnika. Vlasti još nemaju konkretna rješenja kako da zaustave masovan odlazak stanovništva. Određene mjere najavljuju u ovoj godini. Određene mjere najavljuju se i kada je u pitanju pronatalitetna politika. BiH već godinama bilježi negativan prirodni priraštaj.

''Morao okupiti stručnjake iz oblasti demografije. Druge moramo se opredjeliti da je to dokument koji se zove populaciona politika koja ima tri cijeline: Pronatalitetna politika, politika prema migracijama i politika prema starijim licima'', mišljenja je demograf Aleksandar Čavić.

Među 10 ključnih problema koje treba rješevati su i nerazvijene opštine. Poznato je da novac koji Vlada izdvaja za desetine nerazvijene opštine u BiH nije dovoljan. Prazne učionice, loši putevi, bolnice slike su u Trnovu, Čajniču, Drvaru...

''Mi od svakog poreza koji se ipslati na plate od 10 odsto za ono što je preko minimalnog nivoa plate 2/3 uplaćujemo u budžet, 1/4 uplaćujemo opštinama, a 3/4  u budžet. Ja bih to zakonski promjenio i stvorio uslove da opštine razumiju da je novo zapošljavanje jedno bolje punjenje budžeta i da bi tako moglo mnogo više doprinijeti građanima'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Svaki drugi testirani učenik u BIH ocenjen je kao funkcionalno nepismen.

Problemi su i u pravosuđu koje bi moralo da bude oslobođeno od politike. Oni koji čine krivična djela trebalo bi da odgovaraju, a ne oni koji to prijavljuju.

''Ako nemate pravosuđe koje može procesuirati korupciju onda nememo o čemu dalje pričati. Postoje problemi korupcije unutar pravosuđa, a instruisani su od odrđenih političkih stranaka koje obnašavju vlast u BIH '', kaže Korajlić.

Analize Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine pokazale su da je u BiH primjetno sistemsko kršenje ljudskih prava i da se tim problemom treba ozbiljno pozabaviti. Kao i rješevanjem problema migranata i povratnika sa sirijskog ratišta. 

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Рв

19.01.2020 18:55

Највише ме убија шупља

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2020 19:43

Pa ovi se i bave samo šupljinu ispravljajuč svoje greške kroz tobožnje branjenje srpstva. Ustvari oni brane svoje busije zauzete u političkim pozicijama a sve u cilju stvaranja vlastite koristi bez posljedica. Danas imamo rastrojstva sudstva,ustava,zakona,povlastica itd kroz nacionalnu odbranu koja štiti političare od odgovornosti. Takvo stanje se zove konfuzija i prilika sto više ukradenš to češ manje biti odgovoran. Zato podobno korumpirane i imenuju u sudstva zdravstva vječa ministarstva i direktore

Name

SALE 20 GARAVA

19.01.2020 20:13

PROTESTI U BEJRUTU , PROTESTI U FRANCUSKOJ PROTESTI U .......

Name

Vrs

19.01.2020 21:37

Rijesio je to mirko ,tako da ove 3 g nista ne znace

Name

Ovčice

19.01.2020 21:45

Ovima koji su u vlasti odgovara odlazak građana jer upravo oni koji odlaze su nezadovoljni i da ne idu mogli bi im pokvariti idealnu sliku njihove vlasti.Zna se da vladajući i njihovi simpatizeri zbijaju viceve na njihov račun i sprdaju se,ali ne samo na njihov nego i svih ostalih građana a može im se jer većih ovaca nego što je u ovoj zemlji malo gdje ima

Name

Re Sale

19.01.2020 22:22

Mi smo bre stoka balkanska. Nismo mi narod.

Name

Komentar

20.01.2020 00:10

Ne mogu ratni profiteri i prevaranti da se nakradu.. njima nikad dosta...

Name

Zv

20.01.2020 06:11

A sto bi se piliticari borili protiv korupcije kada su oni u korupciji, nema ovdje spasa sa ovakvim vodjama.

Name

Galeb

19.01.2020 20:06

Ima resenje revolucija ,revolucija ,revolucija Hapsenje Ronhila I bratije i razdvajanje religiJe I drzave ,ukidanje policije I sudstva tu je najvise ratnih kriminalaca I zlocinaca I tada dolazi mir i blagostanje

ODGOVORITE
Name

Me

19.01.2020 21:01

Treba imat m**a za revoluciju kakvu vidimo u svijetu.

Name

Jaffa

20.01.2020 06:27

Osnovni uzrok svih pobuna u svijetu je loš standard života...elita se toliko osilila da ni ne vidi kako narod živi.

Name

Vjeciti opozicionar

19.01.2020 20:19

Neće oni protiv sebe, ako bi rjesavali probleme morali bi u aps, oni su i nesposobni i neće protiv sebe.

ODGOVORITE
Name

Pa

20.01.2020 01:46

Pa pavlovic zna

ODGOVORITE
Name

bijeljina

20.01.2020 06:47

kakoce resit probleme kada oni znadu samo kredit na kredit a stvarne probleme guraju pod tepih i nece daih rese kao ubistvo davida pa banjaluckog biznismena krunica i ostalih koji pokradose ovu drzavu prodajom drzavnih firmi privatizacijom nakaradnom

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

20.01.2020 07:29

Iz temelja se mora sve mijenjati,a na prvom mjestu mentalni sklop Balkanskog čovjeka. Sve je to isto, pozicija - opozicija. Nikakve razlike. Bar smo se toga nagledali. Sistem se mora mijenjati iz temelja a za tu promjenu treba početi svako od sebe.Mi smo jedan od najgorih naroda u Evropi. Svi imaju svoje vrijednosti koje njeguju vijekovima, a mi sve rušimo..

ODGOVORITE
Name

Laki

20.01.2020 08:11

A ko da se bori protiv korupcije kad su najviše korumpirani sudstvo, policija i vlast a sad su sve uvezli i podijeliti funkcije na svim nivoima tako da je jedini izlaz pobeći iz ove vukojebine...

ODGOVORITE