Дервиши: Људи гину, не смијемо окретати главу

Мјештани бањалучког насеља Дервиши одржали су мирно окупљање на пружном прелазу у овом насељу, након трагедије која се догодила прије неколико дана, у којој је страдало двоје људи. Мјештани траже обиљежавање овог прелаза и не прихватају план да се пружни прелаз измјести.

Република Српска 19.01.2020 | 19:27
Дервиши: Људи гину, не смијемо окретати главу

Умјесто празничног јануара, мјештани Дервиша надомак Бања Луке пале свијеће за покој душе 24-годишње Јелене Миловац и 49-годишњег Жељка Станића. Они су доживјели тешку саобраћајну несрећу 11. јануара ове године, када је у аутомобил у коме су се налазили ударио брзи воз „Талго“ Жељезница ФБиХ и то на пружном прелазу у овом бањалучком насељу. Миловац је преминула на лицу мјеста, а Станић је повредама подлегао неколико дана касније. Дервишани, али и житељи других бањалучких насеља не желе више да ћуте. Кажу живот нема цијену и не може се вратити.

„Имамо два начина како можемо ријешити овај проблем. Један начин је свјетлосни уређај који се може поставити и друго аутоматска рампа. То су два рјешења која не коштају пуно. То је мало пара, а самим тим ми ћемо спасити људске животе.“, каже Крсто Голијанин, мјештанин Лазарева код Бањалуке.

„Пуно народа овдје живи. И стари и немоћни. Пуно људи има који су болесни и који не могу убрзати корак, мајке и баке. А воз тако брзо иде. Људи кад виде да је ту рампа и да је затворено и обезбијеђено сигнализацијом, он ће сачекати да се та рампа дигне.“, каже мјештанин Дервиша Раде Станивуковић.

На овом пружном прелазу, у последњих пар година, живот је изгубило 7 особа. Гуслов Здравко, радник Зимске службе која одржава овај дио града, каже да је на овом мјесту погинуо и његов радни колега.

„Ноћас сам позван у 4 часа да посипам со. Нисам смио прећи овамо преко пруге све док воз није прошао. До седам сати сам чекао да прође воз и тек онда сам прешао.“, каже Здравко Гуслов.

Градски одбор ПДП-а Бањалука тражи одржавање посебне сједнице Скупштине Града, на којој би се расправљало о безбједносној ситуацији. 

„Ко ће то рјешавати, да ли Град, да ли Желејзнице, да ли Путеви, Република Српска, није битно. Али Град мора то питање да ријеши, да стави на дневни ред, па ћемо видјети како даље.“, поручује члан Градског одбора Бања Лука, Смиљана Моравац-Бабић.

Док људи и даље гину на пружним прелазима, надлежни тврде да се на побољшању безбједности континуирано ради.

 

У последњих девет година од директног удара воза погинуло је 26 особа у Републици Српској, подаци су Агенције за безбједност саобраћаја. Непажња возача, лоша саобраћајна сигнализација и непрегледност су углавном узроци трагедија на пругама.

(БН ТВ)

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Градјанин

19.01.2020 18:56

ПДП поново пали свијеце и користи људске трагедије у изборној години. Овај пут јос за Богојављење!!! Има ли овом политицком дјеловању краја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Тацно"

19.01.2020 19:37

"Јос један покусај контра-револуције и дрзавног удара". "Британски агенти јос увијек роваре (40 комада)".

Name

ре

19.01.2020 19:41

Гдје је то твоје богојављење да спријеци ову несрецу.Не видис даље од носа

Name

Нетреба ниста

19.01.2020 19:46

Нико из Подгорицке улице није изасо и нетреба им помоци.Није ово политика вец људи гину а да су слозни да им се помогне.Никакву им подрску нwтреба дати нек се сами боре и цувају од воза.ПДП и добри савјесни људи нетребају долазити код таквих нељуди.

Name

Јово

19.01.2020 20:09

Црвени боте, мани се ти пдп-а вец зови бају да извади покрадене паре из дзепа и направи рампу да висе недузни људи не гину.

Name

Ново

19.01.2020 20:18

Па јесил ти нормалан градјанин или си побјегао негдје из луднице.Ста друго реци на твој и слицне коментаре.Људи гину а теби је то свеједно тебе и теби слицнима ни поредјење са зивотињама би било увреда за зивотиње.

Name

Скола

19.01.2020 20:56

Ови сто прицају о овом проблему су углавном идиоти. Цаст изузецима. Прузни прелаз не постоји, то је измисљена ријец. Мјесто укрстаја пруге и пута зове се путни прелаз јер пут прелази пругу а не обрнуто. Прица о рампи је сулуда такодје. Рампе се уградјују на много фрекфентнијим прелазима. Кога то занима нека трази законе па нека процита. Путни прелази су обезбедјени андријиним крстом и знаком стоп. Ономе ко зна да се понаса у саобрацају то је довољно. Ко не зна нека иде у ауто сколу и науци. Дрзава би требала организовати додатну обуку свих возаца са посебним освртом на крузне токове и путне прелазе јер вецина људи нема појма ста је правилно. Зао ми је људи који погину али назалост сами су криви. Било би лијепо да се све обиљези али људи опет не би постовали. Ко је возио преко пруге у врбањи могао се увјерити да севозаци цесто провлаце кроз полубранике.

Name

Нострадамус

20.01.2020 06:34

За Скола.Твоја скола из 19-ог вијека ако си успио и то редовно да заврсис.Срамота да тако писес врати се у феудализам мозда цес доци до закљуцка да никакве пруге нема на том мјесту.

Name

бл

19.01.2020 20:07

Залосно јест ал лијепо писе:Забањено ходати пругом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

19.01.2020 20:08

Овим ботовима све смета. Када се људи окупе и указују на проблем. Није им сметала вила на Јахорини и авијон. А от тога новца се доста могло уцинити за обицан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

19.01.2020 21:04

Неких четрдесетих година прослог вијека, од тифуса умрло много народа, питали свештеника шта урадити умире много људи, а он каже није много то је нормално. Послије неколико дана умре свештеникова жена, а он сазва народ у парохији и каже народе помријесе нам многи грађани, шта да радимо? Тако ови наши политичари, нико њихов није изгубио живот и њих не интересује што гину други на оваквим прелазима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако

19.01.2020 22:46

Почеће и њихови...ничија није до зоре сијала!

Name

Ас

20.01.2020 05:50

Прелаз је постојао и раније али су се возаци придрзавали саобрацајни прописа и није било дроге и толико употребе алкохола. Главни кривац су возаци. Како на раскрсници гдје знак стоп стану и пропусте друга возила тако морају водити рацуна и о возу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез

20.01.2020 09:22

Сваки нормалан и опрезан возач и на прелазима гдје имају рампе, успори, некад и застане, добро осмотри, отвори све четири очи па тек онда прелази. Јер зна се добро да ђаво никад не мирује.

ОДГОВОРИТЕ