Пораст обољелих због загађеног ваздуха у БиХ

Висока концентрација отровних честица угрожава људске животе, на што посебно упозоравају стручњаци, угледни лекари и научници те невладин сектор у Босни и Херцеговини. У Тузли се са штетним ПМ честицама данима боре грађани, а оне су и до десет пута више од дозвољених. Такође на протестима траже право на здраву околину и чист ваздух.

Вијести 19.01.2020 | 14:19
Пораст обољелих због загађеног ваздуха у БиХ

Из Центра за екологију и енергију Тузла страхују да се о Босни и Херцеговини, коју све више грађана напушта, неће само говорити као земљи коју је погодила економска криза него као земљи која се напушта због здравствених разлога, односно непоштивања еколошких стандарда.

"Већ дуги низ година пратим ситуацију и могу тврдити да и загађење ваздуха прелази граничне вриједности. Драго ми је да грађани излазе на протесте а не само да критикују на својим фацебоок профилима. Постоје позитивни помаци, али оно што ради градска управа и Влада Тузланског кантона није довољно. Подузимају се одређени кораци али то није довољно, судећи према подацима о броју обољелих.

Грађани траже да се направи један проводив програм мјера како би се дошло до смањена штетних честица у зраку. Није лако ријешити проблем који се нагомилавао годинама. Требало би озбиљно приступити овом проблему, требала би група стручних људи направити план, на примјер за наредних пет година. Посебно на смањењу ложења угља, како у индустрији тако и у домаћинствима“, истиче Џемила Агић из Центра за екологију и енергију Тузла.

Закон о заштити ваздуха у оба ентитета, у Републици Српској и Федерацији БиХ, није усклађен с европским прописима што практично и није могуће у овом тренутку, јер је велика концентрација индустријских постројења и термоелектрана које би у случају прихваћања европских норми морале бити затворене.

Надина Нухбеговић из Завода за јавно здравство Тузланског кантона, износи алармантне податке о посљедицама за здравље људи.

"Загађен зрак је у 2018. години у Тузли узроковао 29 посто смрти од можданих удара, 20 посто смрти од рака плућа, 31 посто бронхитиса код одраслих особа те 23 посто бронхитиса код дјеце. Сматрам да је побољшање квалитета ваздуха превентивна интервенција која би довела до смањења смртности од многих хроничних болести, као што су мождани удари, кардиоваскуларне и респираторне болести“, истиче докторица Нухбеговић.

Ових дана се у Тузли издају строге препоруке грађанима да не излазе вани, посебно дјеца и хронични болесници.

"Свјетска здравствена организација је 2012. године изјавила да је Босна и Херцеговина најпроблематачнија по питању аерозагађења, иако су просјечне концентрације лебдећих честица тада биле 55 микрограма по метру кубном, а нормално је да су 50.

Већ тада је речено да у БиХ умире 131 човјек на стотину хиљада становника. Ситуација данас је још тежа, нама се добро не пише. Имамо хоспиталне инциденце и сваки дан примамо малу дјецу са тешким бронхитисом“, каже докторица Нурка Прањић из Медицине рада Дома здравља Тузла.

Један од највећих проблема с којима се суочава Босна и Херцеговина, а везано за заштиту околине је чињеница да није успостављена Агенција за заштиту околине и Министарство за заштиту околине на државном нивоу. Због тога, Европска агенција не жели сарађивати у пуној мјери с институцијама које тренутно управљају заштитом околине, јер су формиране искључиво на ентитетским или кантоналним нивоима. Посљедица тога је да огромни новчани износи које ова европска Агенција за заштиту околине, односно ЕУ има, данас за БиХ нису доступни. Због свега тога испаштају грађани.
 
Адмир Хасановић чија породица живи у близини Термоелектране Тузла каже:

"Овдје се већ зна од чега ће човјек умријети. Сви су болесни. Генерације умиру и нестају. Много мојих ближих рођака је умрло од болести плућа а ево и отац ми болује од плућне болести. Тешко је, заиста тешко. Живимо, али нестајемо“, каже Хасановић.

Звјездан Караџин, професор на Универзитету у Тузли каже да грађани, уколико буду сложни и истрајни могу довести до промјене како би се извршила потпуна топлификација града, за што Тузла има капацитете будући да је у овом граду Термолектрана.

"Ми смо дошли до једне критичне тачке када је живот у овом граду постао неиздржив. Проблем је у томе што свакодневно имамо прекомјерна загађења, имамо све више индивидуалних ложишта и све више људи користи угаљ као енергент. Нажалост, добио сам информацију да људи данас ложе све до чега дођу, чак и смеће. Као грађани морамо направити притисак на све структуре и на свим нивоима како бисмо убрзали процесе модернизације термолекетрана, јер су оне наша нужност и нећемо их моћи избацити из употребе“, каже Караџин за РСЕ.

Начелник Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Тузла доктор Сувад Дедић упозорио је да је све више пацијената с болестима респираторног система, а расте и број обољелих од карцинома плућа у том кантону, као посљедица загађења ваздуха.

"Ми смо се попели са 214 случајева на 280 новооткивених обољелих случајева рака плућа годишње, што је јако лоше. Загађење околине је цјелогодишњи проблем, али нажалост ми га само сезонски разматрамо и анализирамо. У вријеме јесени и зиме имамо пораст одређених респираторних обољења. Процентуално имамо 5.300 пријема. У односу на 2018. број пацијената је већи за 150. Такође, у односу на прошлу годину имамо пораст броја обољелих", каже Дедић.

Додао је да у јануару ове године, предњаче упале горњих дисајних путева код људи и погоршање опструктивне плућне болести.

Извор: РСЕ

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

19.01.2020 15:02

Умиремо од осиромасеног уранијума сто нам васи пријатељи бацасе И прије је радила индустрија у тузли дипло вецим капацитетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.01.2020 17:01

Погрешан је приступ. Угледајте се на Бањалуку, овдје је "закуцана" иста квалтиета ваздуа у априлу, авугусту и у јануару. Имамо уређаје који "нису купљени на пијаци" и увијек исто показују. Ако нема загађења неће бити ни болесних од њега, јел' тако, тако је у бањалучкој логици? Иначе, не би ме чудило да за причу о загађеном ваздуху слиједи прекршајна пријава у износу од неких 300КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

19.01.2020 23:52

Браво за БЛ!