Пливање за Часни крст широм Српске и Србије

Шеснаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

Република Српска 19.01.2020 | 12:54
Пливање за Часни крст широм Српске и Србије

У пливању је учествовало више од седамдесет такмичара, а Јовановић је награђен златником.

Јовановић је рекао новинарима да је ово трећи пут како плива за Часни крст, а први пут да је побиједио.

"Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Могу само да кажем да ми доста значи. Од свих медаља које сам могао да освојим на пливању ово је најважнија", рекао је Јовановић.

Најмлађи учесник Богојављенског пливања на ријеци Требишњици ове године био је једанаестогодишњи Срђан Куртовић који је први пут пливао за Часни крст.

Једина жена која је пливала била је Лоренс Лола Милинић из Швајцарске, која је истакла да јој много значи што је имала прилику да плива за Часни крст у Требињу.

Традиционалном пливању за Часни крст претходила је Света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Преображања Господњег, а потом традиционално формирана литија до ријеке Требишњице, гдје је обављено и водоосвећење. 

Немања Леро побједник у Билећи

Билећанин Немања Леро (26) побједник је Богојављенског пливања за Часни крст које је организовано на Билећком језеру.

Лери је ово други пут да учествује у Богојављенском пливању у Билећи, те истиче да му је задовољство да је ове године први допливао до Часног крста.

Побједник Богојављенског пливања за Часни крст награђен је златником.

Најмлађи учесник пливања за Часни крст на Билећком језеру ове године био је тринаестогодишњи Лука Олгин Дунђеровић, а најстарији шездесетседмогодишњи Лука Парежанин.

У овогодишњем пливању за Часни крст на Билећком језеру учествовало је 35 такмичара.

Претходно је у Саборном храму Светог Саве служена Света литургија.

Организатор Богојављенског пливања за Часни крст је Црквена општина Билећа, а ове године пливање за Часни крст на Билећком језеру одржано је трећи пут.

Милићанин први на Зворничком језеру

Синиша Мишић из Милића данас је први стигао до Часног крста на Зворничком језеру.

Такмичење, које је посматрао велики број грађана, одржано је на воденој стази Зворничког језера дугачкој 33 метра у спомен на године живота Исуса Христа проведене на земљи – од рођења до страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

"Свака част момцима и дјевојци који су данас пливали за Богојављенски крст. Овдје нема побједника, сви смо пред Богом једнаки", рекао је новинарима Мишић, коме је ово четврто пливање на Богојављење на Зворничком језеру. 

Пливање за Часни крст у Добоју

Милан Којић из Добоја први је допливао до Часног крста на Медвјеђем језеру-Крчмарица код Добоја и освојио златни дукат.

Манифестација је одржана у организацији Удружења за развој сеоског туризма и чувања насљеђа "Старо насљеђе" из Горње Пакленице, под покровитељством Градске управе и уз благослов Српске православне цркве и Туристичке организације града Добоја.

Немања Балешевић први допливао у Дервенти

Петнаестогодишњи Немања Балешевић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Балешевић, који први пут учествује у пливању, нада се да ће и наредне године учествовати.

"Било је хладно, али је лијеп осјећај. Данас је велики празник и била ми је жеља да учествујем.", рекао је Балешевић.

У пливању за Часни крст учествовало је седам момака и једна дјевојка.

Међу учесницима ове године била је и двадесетогодишња Александра Ђурић из Горњих Палачковац код Прњавора, која каже да јој дуже вријеме имала жељу да плива за Часни крст.

Протонамјесник Илија Јовић рекао је да су и ове године Црквена општина Дервента и дервентска парохија организовале освештање Богојављенске водице и пливање за Часни крст.

Он је свим учесницима захвалио, као и вјерном народу који је присуствовао данашњем обиљежавању празника.

Поводом Богојављења прво је служена литургија у Саборном и Спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти, а потом је литија кренула до Старог моста гдје су свештеници освештали водицу.

Часни крст од храма до Старог моста 18. пут носио је Станоје Симић, а потом га спустио у воду, те је новчаним прилогом наградио пливача који је први допливао до крста, али и остале учеснике.

"Част је носити Часни крст. Свим вјерницима широм свијета честитам данашњи празник", рекао је Симић.

Бењамин Маузер први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу

Теслићанин Бењамин Маузер први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу и освојио титулу "Витеза Часног крста".

Маузер, који трећи пут учествује на овој манифестацији, награду је посветио свим Србима на Косову и Метохији, као и очувању православних светиња у Црној Гори.

Витезу Часног крста уручена је новчана награда, прелазни Часни крст у власништво од једне године, те диплома витеза Часног крста. За остале учеснике обезбијеђене су новчане награде.

Старјешина Српског соколског друштва "Свети Петар Цетињски" Славољуб Петричевић рекао је новинарима да у пливању учествовао 31 такмичар из Теслића, Модриче и Шамца.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да Српска православна црква, Српско соколско друштво "Свети Петар Цетињски" и Светосавска омладинска заједница уз подршку општинске управе осму годину заредом организују богојављенско пливање за Часни крст.

У Храму Пресвете Тројице претходно је служена света литургија, након чега је услиједило велико богојављенско освештање воде, а потом и свечана литија до Велике Усоре. 

Данијел Дрљача први у Приједору

Данијел Дрљача први је допливао до Часног крста на ријеци Сани у Приједору и тако посао шестоструки побједник ове богојављенске свечаности.

"У име свих пливача овај вијенац, крст и дукат додијелићемо Кристијану Бобићу, сину нашег пливача Бобана, који данас није са нама јер је његовом сину нешто прије Нове године установљена леукемија. Ово је знак подршке свих нас пливача ова награда иде њему", изјавио је Дрљача.

Најстарији учесник побједник у Вишеграду

Предраг Лимов, најстарији учесник пливања за Часни крст, данас је побиједио на овом такмичењу одржаном на ријеци Дрини у Вишеграду.

Лимов је рекао да је награду добио на јубиларно десето пливање.

Требињац побједник у Источној Илиџи

Градимир Миладиновић из Требиња први је стигао до Часног крста пливајући у ријеци Жељезници у Војковићима, општина Источна Илиџа.

Миладиновић је рекао да му је ово треће учешће, а друга побједа.

Њагово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом претходно је у Храму Светог Петра Сарајевског у Војковићима служио Свету арихијерејску литургију и благословио учеснике трке.

Полицајац Васо Нежић најбржи у Градишци

У конкуренцији 33 ученика у трећем Богојављенском пливању за Крст часни у Градишци, најбржи је био полицијски службеник Полицијске управе Градишка Васо Њежић, коме је градоначелник Градишке Зоран Аџић уручио и златник града.

Ово је за Нежића било треће учешће у пливању за Крст часни.

Ово је за мене велика побједа и част“, изјавио је одужевљени побједник.

Такмичењу на Сави низводно од града код Дома „Кајак клуба“, присуствовао је велики број гледалаца. Организатори су били Српска православна црква и град Градишка.

Пливали у част Богојављења из задовољства

Ни овог великог хришћанског празника Богојављења у Српцу није било организованог пливања за Крст часни, али су тројица младића самоиницијативно у част овог празника данас запливала у ријеци Сави.

Своју одважност и храброст, а посебно оданост православљу показали су Српчани Гојко Басурић, Марко Богосавац и 16. годишњи Данијел Басурић. Три пута су симболично уз молитву заронули у ову ријеку.

Жао нам је што је ова лијепа традиција прекинута прије три године. За то никога не окривљујемо, али се надамо да ћемо догодине покушати да окупимо што више учесника и наставимо ову традицију“, каже Марко Богосавац.

Марко је познат као хуманиста, прикупио и 300 конвертибилних марака које ће уручити породицама које се налазе у стању социјалних потреба.

Богојављенско пливање на Сави код Српца организовано је три године узастопно, од 2014. до 2016. године под покровитељством тадашњег начелника општине и парохије србачке. Побједник је сваки пут био Гојко Басурић, који је, поред осталог награђиван и злаником. Ради се о узорном младићу и вјернику, који је прошле године извео и поклоничко пјешачење дуго 470 километара до манастира Острог.

Након учешћа у пливању за Крст часни, ја сам наставио сваког Богојављења да пливам у ријеци Сави. Пливање за Крст часни је за мене нешто узвишено. Као вјерника оно ме духовно и физички окрепљује и јача вјеру у Бога“, каже Гојко.

Његовом рођаку, шеснаестогодишњем Данијелу Басурићу данас је било „ватрено крштење“ у ријеци Сави, али каже да ће убудуће бити редован учесник ове лијепе манифестације.

Зашто је такмичење за Крст часни прекинуто, званично није објашњено, мада се прича да се и овдје, нажалост, умјешала политика.

Пливање у Београду

Побједник пливања за Часни крст на Земунском кеју у Београду је петнаестогодишњи Стеван Стојиљковић са Звездаре, а награда је додијељена Јелени Стошић са Полицијске академије, која је била прва међу женама.

За Часни крст је пливало 242 пливача, од тога четири дјевојке. Пливали су уз пјесму јунака са Кошара.

Претходно је Његова светост патријарх српски Иринеј са свештенством Српске православне цркве освештао воде Дунава.

Патријарх је након молитве, обраћајући се присутнима, рекао да је Дунав српски Јордан, света ријека, на којој се показује благодат Божја.

"Нека нас та благодат Божија увек прати у животу, онда ћемо знати зашто живимо, постојимо и подносимо многе муке. Све оне који су на путу Христовом наградиће Бог", рекао је патријарх.

Он је позвао присутне да са овог светог мјеста упуте апел и поздраве браћи у Црној Гори, а главарима Црне Горе да се оставе онога шта су наумили.

"Да светиње наше на Косову Метохији и у Црној Гори остану са свим својим иметком, јер оне служе цркви и народу православном. То је наша молба. Молимо Господа да им не дозволи да учине оно што су наумили", рекао је патријарх Иринеј.

Претходно је у храму Светог оца Николаја служена Света архијерејска литургија, те одржана свечана литија.

Манифестацији су присуствовали принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

У Београду се у трци за Богојављенски крст, осим у Земуну, пливало и на Ади циганилији и на Дорћолу. 

(СРНА/БНТВ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

бијељина

19.01.2020 12:08

Свим такмицарима пуно среце и некаих бог награди здрављем и срецом а такмицарима побједницима пуносреце и здравља у зивоту и стосу малољетни тоје понос и дика пливат за цасни крст некаих цува бог и цасни крст

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.01.2020 14:28

Јел драско пливао

Name

Ре

19.01.2020 18:16

Да ли свестена лица пливају или само наградјују..

Name

Зика

19.01.2020 12:17

Боље је било да ми је дата новцана награда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

19.01.2020 12:59

НИЈЕ СВЕ И У НОВЦУ, ИМА НЕШТО И У ЛИЈЕПИМ ОБИЧАЈИМА КОЈИ ЧУВАЈУ ИДЕНТИТЕТ СРПСКОГ НАРОДА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ЧИЈЕ ЈЕ СТВАРАЊЕ ЖИВОТ ДАЛО 30 000 ХИЉАДА НАЈБОЉИХ МЕЂУ НАМА.

Name

Ре зикс

19.01.2020 13:08

Паметњаковицу, који само на новац мислис, да ти казем да није све у новцу, има и поноса код људи. Новац би потросио до куце са другарима, а ово вјецно остаје.

Name

Мрква

19.01.2020 13:35

има ли Додика игдје?? Овакве представе су супер за митави народ спреман за сисање БЕЕЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕЕ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.01.2020 14:09

Свака цаст момци. Племенито и достојанствено је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

19.01.2020 14:13

90 посто ових ткзв. Вјерника никад није ни отворило библију а камоли да знају ста у њој писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2020 14:50

А то се зато плива??? А нема ту Додик ста тразити јер он и онко нема везе са Библијом.

Name

Зика

19.01.2020 15:24

Бас тако као вијећници а свака друга псовка Бог црква итд

Name

Крстиња

19.01.2020 15:46

Мислис Свето Писмо?

Name

Ре

19.01.2020 15:59

99%

Name

РеБиблија

19.01.2020 16:09

Ма каква Библија, није но на YТ погледао бесједу попа 2 мин, Библија мисаона именица

Name

Стојан

19.01.2020 15:02

95% ових није отворило Библију јер да су науцили Библију и изворно Исусово уцење знали би да ово некакве везе са Исусом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

19.01.2020 19:08

Нема никакве везе са Исусовим уцењем.

Name

19.01.2020 20:08

И бјасни,видим да си цитао ,Али бе све стране,додусе посе у води ,нигде великој Али да се традивија треба цувати,процитај измедју 35 И 45 стране Али процитај И пробај сконтати неке реци,а како су процитао бар Јос Десет пита док бе сватис,мада сумњамо да јеßи,процитај вода за умивање Па сконтај

Name

Ја

19.01.2020 16:45

По сликаме ту се незна ко је дилер а ко не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

19.01.2020 20:18

Браво за Гојка Басурица и браво за српцане који су остали досљедни!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман заман

20.01.2020 09:29

Толико плицача, а ни један од њих на олимпијаду неће. Неправда.

ОДГОВОРИТЕ