Plivanje za Časni krst širom Srpske i Srbije

Šesnaestogodišnji Veljko Jovanović pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst, koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici.

Republika Srpska 19.01.2020 | 12:54
Plivanje za Časni krst širom Srpske i Srbije

U plivanju je učestvovalo više od sedamdeset takmičara, a Jovanović je nagrađen zlatnikom.

Jovanović je rekao novinarima da je ovo treći put kako pliva za Časni krst, a prvi put da je pobijedio.

"Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Mogu samo da kažem da mi dosta znači. Od svih medalja koje sam mogao da osvojim na plivanju ovo je najvažnija", rekao je Jovanović.

Najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja na rijeci Trebišnjici ove godine bio je jedanaestogodišnji Srđan Kurtović koji je prvi put plivao za Časni krst.

Jedina žena koja je plivala bila je Lorens Lola Milinić iz Švajcarske, koja je istakla da joj mnogo znači što je imala priliku da pliva za Časni krst u Trebinju.

Tradicionalnom plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobražanja Gospodnjeg, a potom tradicionalno formirana litija do rijeke Trebišnjice, gdje je obavljeno i vodoosvećenje. 

Nemanja Lero pobjednik u Bileći

Bilećanin Nemanja Lero (26) pobjednik je Bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je organizovano na Bilećkom jezeru.

Leri je ovo drugi put da učestvuje u Bogojavljenskom plivanju u Bileći, te ističe da mu je zadovoljstvo da je ove godine prvi doplivao do Časnog krsta.

Pobjednik Bogojavljenskog plivanja za Časni krst nagrađen je zlatnikom.

Najmlađi učesnik plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru ove godine bio je trinaestogodišnji Luka Olgin Dunđerović, a najstariji šezdesetsedmogodišnji Luka Parežanin.

U ovogodišnjem plivanju za Časni krst na Bilećkom jezeru učestvovalo je 35 takmičara.

Prethodno je u Sabornom hramu Svetog Save služena Sveta liturgija.

Organizator Bogojavljenskog plivanja za Časni krst je Crkvena opština Bileća, a ove godine plivanje za Časni krst na Bilećkom jezeru održano je treći put.

Milićanin prvi na Zvorničkom jezeru

Siniša Mišić iz Milića danas je prvi stigao do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru.

Takmičenje, koje je posmatrao veliki broj građana, održano je na vodenoj stazi Zvorničkog jezera dugačkoj 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji – od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

"Svaka čast momcima i djevojci koji su danas plivali za Bogojavljenski krst. Ovdje nema pobjednika, svi smo pred Bogom jednaki", rekao je novinarima Mišić, kome je ovo četvrto plivanje na Bogojavljenje na Zvorničkom jezeru. 

Plivanje za Časni krst u Doboju

Milan Кojić iz Doboja prvi je doplivao do Časnog krsta na Medvjeđem jezeru-Кrčmarica kod Doboja i osvojio zlatni dukat.

Manifestacija je održana u organizaciji Udruženja za razvoj seoskog turizma i čuvanja nasljeđa "Staro nasljeđe" iz Gornje Paklenice, pod pokroviteljstvom Gradske uprave i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i Turističke organizacije grada Doboja.

Nemanja Balešević prvi doplivao u Derventi

Petnaestogodišnji Nemanja Balešević danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Balešević, koji prvi put učestvuje u plivanju, nada se da će i naredne godine učestvovati.

"Bilo je hladno, ali je lijep osjećaj. Danas je veliki praznik i bila mi je želja da učestvujem.", rekao je Balešević.

U plivanju za Časni krst učestvovalo je sedam momaka i jedna djevojka.

Među učesnicima ove godine bila je i dvadesetogodišnja Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovac kod Prnjavora, koja kaže da joj duže vrijeme imala želju da pliva za Časni krst.

Protonamjesnik Ilija Jović rekao je da su i ove godine Crkvena opština Derventa i derventska parohija organizovale osveštanje Bogojavljenske vodice i plivanje za Časni krst.

On je svim učesnicima zahvalio, kao i vjernom narodu koji je prisustvovao današnjem obilježavanju praznika.

Povodom Bogojavljenja prvo je služena liturgija u Sabornom i Spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi, a potom je litija krenula do Starog mosta gdje su sveštenici osveštali vodicu.

Časni krst od hrama do Starog mosta 18. put nosio je Stanoje Simić, a potom ga spustio u vodu, te je novčanim prilogom nagradio plivača koji je prvi doplivao do krsta, ali i ostale učesnike.

"Čast je nositi Časni krst. Svim vjernicima širom svijeta čestitam današnji praznik", rekao je Simić.

Benjamin Mauzer prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću

Teslićanin Benjamin Mauzer prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću i osvojio titulu "Viteza Časnog krsta".

Mauzer, koji treći put učestvuje na ovoj manifestaciji, nagradu je posvetio svim Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanju pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Vitezu Časnog krsta uručena je novčana nagrada, prelazni Časni krst u vlasništvo od jedne godine, te diploma viteza Časnog krsta. Za ostale učesnike obezbijeđene su novčane nagrade.

Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević rekao je novinarima da u plivanju učestvovao 31 takmičar iz Teslića, Modriče i Šamca.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da Srpska pravoslavna crkva, Srpsko sokolsko društvo "Sveti Petar Cetinjski" i Svetosavska omladinska zajednica uz podršku opštinske uprave osmu godinu zaredom organizuju bogojavljensko plivanje za Časni krst.

U Hramu Presvete Trojice prethodno je služena sveta liturgija, nakon čega je uslijedilo veliko bogojavljensko osveštanje vode, a potom i svečana litija do Velike Usore. 

Danijel Drljača prvi u Prijedoru

Danijel Drljača prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Sani u Prijedoru i tako posao šestostruki pobjednik ove bogojavljenske svečanosti.

"U ime svih plivača ovaj vijenac, krst i dukat dodijelićemo Кristijanu Bobiću, sinu našeg plivača Bobana, koji danas nije sa nama jer je njegovom sinu nešto prije Nove godine ustanovljena leukemija. Ovo je znak podrške svih nas plivača ova nagrada ide njemu", izjavio je Drljača.

Najstariji učesnik pobjednik u Višegradu

Predrag Limov, najstariji učesnik plivanja za Časni krst, danas je pobijedio na ovom takmičenju održanom na rijeci Drini u Višegradu.

Limov je rekao da je nagradu dobio na jubilarno deseto plivanje.

Trebinjac pobjednik u Istočnoj Ilidži

Gradimir Miladinović iz Trebinja prvi je stigao do Časnog krsta plivajući u rijeci Željeznici u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža.

Miladinović je rekao da mu je ovo treće učešće, a druga pobjeda.

Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prethodno je u Hramu Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima služio Svetu arihijerejsku liturgiju i blagoslovio učesnike trke.

Policajac Vaso Nežić najbrži u Gradišci

U konkurenciji 33 učenika u trećem Bogojavljenskom plivanju za Krst časni u Gradišci, najbrži je bio policijski službenik Policijske uprave Gradiška Vaso Nježić, kome je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić uručio i zlatnik grada.

Ovo je za Nežića bilo treće učešće u plivanju za Krst časni.

Ovo je za mene velika pobjeda i čast“, izjavio je oduževljeni pobjednik.

Takmičenju na Savi nizvodno od grada kod Doma „Kajak kluba“, prisustvovao je veliki broj gledalaca. Organizatori su bili Srpska pravoslavna crkva i grad Gradiška.

Plivali u čast Bogojavljenja iz zadovoljstva

Ni ovog velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja u Srpcu nije bilo organizovanog plivanja za Krst časni, ali su trojica mladića samoinicijativno u čast ovog praznika danas zaplivala u rijeci Savi.

Svoju odvažnost i hrabrost, a posebno odanost pravoslavlju pokazali su Srpčani Gojko Basurić, Marko Bogosavac i 16. godišnji Danijel Basurić. Tri puta su simbolično uz molitvu zaronuli u ovu rijeku.

Žao nam je što je ova lijepa tradicija prekinuta prije tri godine. Za to nikoga ne okrivljujemo, ali se nadamo da ćemo dogodine pokušati da okupimo što više učesnika i nastavimo ovu tradiciju“, kaže Marko Bogosavac.

Marko je poznat kao humanista, prikupio i 300 konvertibilnih maraka koje će uručiti porodicama koje se nalaze u stanju socijalnih potreba.

Bogojavljensko plivanje na Savi kod Srpca organizovano je tri godine uzastopno, od 2014. do 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg načelnika opštine i parohije srbačke. Pobjednik je svaki put bio Gojko Basurić, koji je, pored ostalog nagrađivan i zlanikom. Radi se o uzornom mladiću i vjerniku, koji je prošle godine izveo i pokloničko pješačenje dugo 470 kilometara do manastira Ostrog.

Nakon učešća u plivanju za Krst časni, ja sam nastavio svakog Bogojavljenja da plivam u rijeci Savi. Plivanje za Krst časni je za mene nešto uzvišeno. Kao vjernika ono me duhovno i fizički okrepljuje i jača vjeru u Boga“, kaže Gojko.

Njegovom rođaku, šesnaestogodišnjem Danijelu Basuriću danas je bilo „vatreno krštenje“ u rijeci Savi, ali kaže da će ubuduće biti redovan učesnik ove lijepe manifestacije.

Zašto je takmičenje za Krst časni prekinuto, zvanično nije objašnjeno, mada se priča da se i ovdje, nažalost, umješala politika.

Plivanje u Beogradu

Pobjednik plivanja za Časni krst na Zemunskom keju u Beogradu je petnaestogodišnji Stevan Stojiljković sa Zvezdare, a nagrada je dodijeljena Jeleni Stošić sa Policijske akademije, koja je bila prva među ženama.

Za Časni krst je plivalo 242 plivača, od toga četiri djevojke. Plivali su uz pjesmu junaka sa Košara.

Prethodno je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve osveštao vode Dunava.

Patrijarh je nakon molitve, obraćajući se prisutnima, rekao da je Dunav srpski Jordan, sveta rijeka, na kojoj se pokazuje blagodat Božja.

"Neka nas ta blagodat Božija uvek prati u životu, onda ćemo znati zašto živimo, postojimo i podnosimo mnoge muke. Sve one koji su na putu Hristovom nagradiće Bog", rekao je patrijarh.

On je pozvao prisutne da sa ovog svetog mjesta upute apel i pozdrave braći u Crnoj Gori, a glavarima Crne Gore da se ostave onoga šta su naumili.

"Da svetinje naše na Kosovu Metohiji i u Crnoj Gori ostanu sa svim svojim imetkom, jer one služe crkvi i narodu pravoslavnom. To je naša molba. Molimo Gospoda da im ne dozvoli da učine ono što su naumili", rekao je patrijarh Irinej.

Prethodno je u hramu Svetog oca Nikolaja služena Sveta arhijerejska liturgija, te održana svečana litija.

Manifestaciji su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

U Beogradu se u trci za Bogojavljenski krst, osim u Zemunu, plivalo i na Adi ciganiliji i na Dorćolu. 

(SRNA/BNTV)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

bijeljina

19.01.2020 12:08

Svim takmicarima puno srece i nekaih bog nagradi zdravljem i srecom a takmicarima pobjednicima punosrece i zdravlja u zivotu i stosu maloljetni toje ponos i dika plivat za casni krst nekaih cuva bog i casni krst

ODGOVORITE
Name

Yu

19.01.2020 14:28

Jel drasko plivao

Name

Re

19.01.2020 18:16

Da li svestena lica plivaju ili samo nagradjuju..

Name

Zika

19.01.2020 12:17

Bolje je bilo da mi je data novcana nagrada

ODGOVORITE
Name

PETAR

19.01.2020 12:59

NIJE SVE I U NOVCU, IMA NEŠTO I U LIJEPIM OBIČAJIMA KOJI ČUVAJU IDENTITET SRPSKOG NARODA I REPUBLIKE SRPSKE ZA ČIJE JE STVARANJE ŽIVOT DALO 30 000 HILJADA NAJBOLJIH MEĐU NAMA.

Name

Re ziks

19.01.2020 13:08

Pametnjakovicu, koji samo na novac mislis, da ti kazem da nije sve u novcu, ima i ponosa kod ljudi. Novac bi potrosio do kuce sa drugarima, a ovo vjecno ostaje.

Name

Mrkva

19.01.2020 13:35

ima li Dodika igdje?? Ovakve predstave su super za mitavi narod spreman za sisanje BEEEEEE BEEEEEEE???????

ODGOVORITE
Name

Ja

19.01.2020 14:09

Svaka cast momci. Plemenito i dostojanstveno je.

ODGOVORITE
Name

Holland

19.01.2020 14:13

90 posto ovih tkzv. Vjernika nikad nije ni otvorilo bibliju a kamoli da znaju sta u njoj pise

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2020 14:50

A to se zato pliva??? A nema tu Dodik sta traziti jer on i onko nema veze sa Biblijom.

Name

Zika

19.01.2020 15:24

Bas tako kao vijećnici a svaka druga psovka Bog crkva itd

Name

Krstinja

19.01.2020 15:46

Mislis Sveto Pismo?

Name

Re

19.01.2020 15:59

99%

Name

ReBiblija

19.01.2020 16:09

Ma kakva Biblija, nije no na YT pogledao besjedu popa 2 min, Biblija misaona imenica

Name

Stojan

19.01.2020 15:02

95% ovih nije otvorilo Bibliju jer da su naucili Bibliju i izvorno Isusovo ucenje znali bi da ovo nekakve veze sa Isusom.

ODGOVORITE
Name

Stojan

19.01.2020 19:08

Nema nikakve veze sa Isusovim ucenjem.

Name

4d

19.01.2020 20:08

I bjasni,vidim da si citao ,Ali be sve strane,doduse pose u vodi ,nigde velikoj Ali da se tradivija treba cuvati,procitaj izmedju 35 I 45 strane Ali procitaj I probaj skontati neke reci,a kako su procitao bar Jos Deset pita dok be svatis,mada sumnjamo da jeßi,procitaj voda za umivanje Pa skontaj

Name

Ja

19.01.2020 16:45

Po slikame tu se nezna ko je diler a ko ne.

ODGOVORITE
Name

Bravo

19.01.2020 20:18

Bravo za Gojka Basurica i bravo za srpcane koji su ostali dosljedni!!

ODGOVORITE
Name

Aman zaman

20.01.2020 09:29

Toliko plicača, a ni jedan od njih na olimpijadu neće. Nepravda.

ODGOVORITE