Човић: Још мало до договора о Изборном закону

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ, Драган Човић каже да ће ове године сигурно бити одржани локални избори у Граду Мостару те да је, по досадашњој динамици међустраначких разговора, реално постизање споразума и о другим измјенама Изборног закона БиХ до краја марта.

Босна и Херцеговина 19.01.2020 | 12:25
Човић: Још мало до договора о Изборном закону

"Промијенило се пуно тога када је у питању прича о Изборном закону у задњих годину дана, али не у формалном смислу да је нешто практично усаглашено. Међутим, договорено је да треба усагласити избор 35 одборника у Градском вијећу Града Мостара, избор делегата у Дом народа Парламента ФБиХ и два члана Предсједништва БиХ из ФБиХ. Водимо интензивне разговоре, данас прије свега на нивоу СДА - ХДЗ и с нашим партнерима с којима чинимо коалицију на нивоу БиХ и ентитета.

Мени се чини да је реално поставити план до краја трећег мјесеца да тај посао завршимо. Прије свега, ја ћу данас јавно казати, сигурно ће бити организовани избори у Мостару 2020. године. Тај проблем ће се ријешити, то је сасвим извјесно. И то у за то предвиђеним законским роковима. Дакле, прије времена када Централна изборна комисија проглашава изборе за ову годину", казао је Човић.

Додаје да питање избора у Граду Мостару треба ријешити у пакету с Домом народа у ФБиХ и избором чланова Предсједништва БиХ, како би се релаксирали односи и вратило повјерење, примарно између бошњачког и хрватског народа.

"То је задатак и ХДЗ-а и СДА и данас имамо једну доста завидну динамику. Видјећемо како ће то завршити. Ја сам искрено оптимистичан ако наставимо темпом којим разговарамо протекла два мјесеца, онда нема разлога да у трећем мјесецу јавности не објелоданимо да смо тај дио усагласили и да то можемо пустити у парламентарну процедуру", поручује Човић.

Он каже да су захтјеви хрватске стране потпуно компатибилни са ставовима Европске уније те да је циљ у приједлоге Изборног закона примарно уградити одлуке Уставног суда, али и одлуке суда у Стразбуру, те да нема ни једног разлога да то не буде урађено и када је у питању Предсједништво, Дом народа, па и Град Мостар.

Када је у питању успостава нове власти у Федерацији БиХ он каже како се тренутно ради на реорганизацији Федералне владе.

"Вјероватно ће доћи до груписања два или три министарства садашња у једно или два, односно вјероватно ће се дефинисати нека нова министарства како би била у складу с нашим агендама. Причамо о демографији, одласку младих људи, па логично би било да имамо једно министарство које ће у својој основи дјеловања имати то. Ја вјерујем да ћемо до трећег мјесеца то усугласити", каже Човић.

По његовим ријечима, нова државна власт мора надокнадити изгубљених годину дана, а процјењује да ће до краја фебруара Парламентарна скупштина БиХ апсолвирати све што је из Савјета министара долазило у задњих годину или двије.

"Једну нову динамику је потребно успоставити и на нивоу Савјета министара, како би та агенда имала своје основне контуре на евроатлантском путу. На НАТО путу постоје одређена ограничења, али оно што смо дефинисали документима које смо потписивали треба до краја испоштовати", рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

(ФЕНА)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Рале

19.01.2020 12:01

Ти милион пута казес јос мало ,па једном и мора бити. Јадан је онај ко те бира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЛЕР ПО ЗАНИМАЊУ

19.01.2020 16:18

Није Бакир добио тапију па да распродаје земљу косто уцини његов бабо без тапије народа, зто је потребан референдум да се Федерација дијели, али на нивоу цијеле БИХ

Name

РЕ

19.01.2020 18:00

Ма пусти га цовјек бунца једно исти сваки дан.

Name

незнам

19.01.2020 12:05

Имали тај цовјек другу тему постао је као папагај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

19.01.2020 12:11

Да је се ресит вас три диктатора народбисе лако договоријо гористе од силних дахија самоје васа предност сто имате своје подрепасе алице вам они доци главе кад тад и они купљени папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

19.01.2020 12:16

Он и његов ХДЗ ће доносити законе док не побједи ОН и његов ХДЗ и док се не прогласе доживотним владарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

19.01.2020 12:45

Себе су прогласили јединим ”правим” хрватима и дали себи екскулзиву да владају-пљацкају већ 30 година а има подрску од побратима из Лактаса.

Name

Саса

19.01.2020 12:56

Све је могуће ако му је обећао ридји брат криминалац фууууууууј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

19.01.2020 13:00

Недостаје лове да догради хацијенду па коју марку да узме од "доброчинитеља".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

19.01.2020 13:22

Сл9бода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

19.01.2020 18:38

Ако треба спровести нек се спроведе али без тебе преварио си свој народ а због криминала си давни дана треба бити иза решетака као Додик и Бакир.Срам те било ти си најодговорнији и твоја странка заједно са СДА што није било избора у Мостару. Нема власти па можете више и боље да крадете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

20.01.2020 07:41

Док се ви договорите неће имати ко изаћи на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

20.01.2020 13:53

Таман толико и имаш колико показујем!

ОДГОВОРИТЕ