Čović: Još malo do dogovora o Izbornom zakonu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kaže da će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja marta.

Bosna i Hercegovina 19.01.2020 | 12:25
Čović: Još malo do dogovora o Izbornom zakonu

"Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usaglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usaglasiti izbor 35 odbornika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na nivou SDA - HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na nivou BiH i entiteta.

Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizovani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Centralna izborna komisija proglašava izbore za ovu godinu", kazao je Čović.

Dodaje da pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"To je zadatak i HDZ-a i SDA i danas imamo jednu dosta zavidnu dinamiku. Vidjećemo kako će to završiti. Ja sam iskreno optimističan ako nastavimo tempom kojim razgovaramo protekla dva mjeseca, onda nema razloga da u trećem mjesecu javnosti ne objelodanimo da smo taj dio usaglasili i da to možemo pustiti u parlamentarnu proceduru", poručuje Čović.

On kaže da su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima Evropske unije te da je cilj u prijedloge Izbornog zakona primarno ugraditi odluke Ustavnog suda, ali i odluke suda u Strazburu, te da nema ni jednog razloga da to ne bude urađeno i kada je u pitanju Predsjedništvo, Dom naroda, pa i Grad Mostar.

Kada je u pitanju uspostava nove vlasti u Federaciji BiH on kaže kako se trenutno radi na reorganizaciji Federalne vlade.

"Vjerovatno će doći do grupisanja dva ili tri ministarstva sadašnja u jedno ili dva, odnosno vjerovatno će se definisati neka nova ministarstva kako bi bila u skladu s našim agendama. Pričamo o demografiji, odlasku mladih ljudi, pa logično bi bilo da imamo jedno ministarstvo koje će u svojoj osnovi djelovanja imati to. Ja vjerujem da ćemo do trećeg mjeseca to usuglasiti", kaže Čović.

Po njegovim riječima, nova državna vlast mora nadoknaditi izgubljenih godinu dana, a procjenjuje da će do kraja februara Parlamentarna skupština BiH apsolvirati sve što je iz Savjeta ministara dolazilo u zadnjih godinu ili dvije.

"Jednu novu dinamiku je potrebno uspostaviti i na nivou Savjeta ministara, kako bi ta agenda imala svoje osnovne konture na evroatlantskom putu. Na NATO putu postoje određena ograničenja, ali ono što smo definisali dokumentima koje smo potpisivali treba do kraja ispoštovati", rekao je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rale

19.01.2020 12:01

Ti milion puta kazes jos malo ,pa jednom i mora biti. Jadan je onaj ko te bira.

ODGOVORITE
Name

MOLER PO ZANIMANJU

19.01.2020 16:18

Nije Bakir dobio tapiju pa da rasprodaje zemlju kosto ucini njegov babo bez tapije naroda, zto je potreban referendum da se Federacija dijeli, ali na nivou cijele BIH

Name

RE

19.01.2020 18:00

Ma pusti ga covjek bunca jedno isti svaki dan.

Name

neznam

19.01.2020 12:05

Imali taj covjek drugu temu postao je kao papagaj.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

19.01.2020 12:11

Da je se resit vas tri diktatora narodbise lako dogovorijo goriste od silnih dahija samoje vasa prednost sto imate svoje podrepase alice vam oni doci glave kad tad i oni kupljeni papci

ODGOVORITE
Name

sarajlija

19.01.2020 12:16

On i njegov HDZ će donositi zakone dok ne pobjedi ON i njegov HDZ i dok se ne proglase doživotnim vladarima

ODGOVORITE
Name

burke

19.01.2020 12:45

Sebe su proglasili jedinim ”pravim” hrvatima i dali sebi ekskulzivu da vladaju-pljackaju već 30 godina a ima podrsku od pobratima iz Laktasa.

Name

Sasa

19.01.2020 12:56

Sve je moguće ako mu je obećao ridji brat kriminalac fuuuuuuuuj.

ODGOVORITE
Name

Gurko

19.01.2020 13:00

Nedostaje love da dogradi hacijendu pa koju marku da uzme od "dobročinitelja".

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu

19.01.2020 13:22

Sl9boda narodu

ODGOVORITE
Name

Miromo

19.01.2020 18:38

Ako treba sprovesti nek se sprovede ali bez tebe prevario si svoj narod a zbog kriminala si davni dana treba biti iza rešetaka kao Dodik i Bakir.Sram te bilo ti si najodgovorniji i tvoja stranka zajedno sa SDA što nije bilo izbora u Mostaru. Nema vlasti pa možete više i bolje da kradete

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

20.01.2020 07:41

Dok se vi dogovorite neće imati ko izaći na izbore.

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

20.01.2020 13:53

Taman toliko i imaš koliko pokazujem!

ODGOVORITE