Срби у САД писали Трампу да уведе санкције Милу

Најстарија организација Срба у Америци Српска народна одбрана (СНО) очекује од америчке администрације да хитно интервенише и заштити вјерске слободе вјерујућег народа Српске православне цркве, као и свих других вјерских заједница у Црној Гори и региону, наведено је у писму које су упутили предсједнику САД Доналду Трампу.

Свијет 18.01.2020 | 07:10
Срби у САД писали Трампу да уведе санкције Милу

У писму се наводи да су Срби широм САД подигли глас у знак подршке својој браћи и сестрама у Црној Гори, који су сада изложени једном антидемократском и диктаторском закону који омогућава црногорској држави да присвоји вјековне светиње четири православне епархије у Црној Гори, јавио је портал ИН4С.

"Ваша администрација је имала храбрости да промовише вјерске слободе широм свијета, па зато Српска народна одбрана у Америци тражи да уведете санкције предсједнику Милу Ђукановићу и Влади Црне Горе или да употребите друга средства која су Вам на располагању, ако се овај драконски закон одмах не укине", захтјева се у писму које су потписали предсједник СНО Небојша Живковић и сектетари Петко Петровић и Добрана Комненић.

У писму које је недавно послато наводи се да је у раним јутарњим сатима 27. децембра прошле године Скупштина Црне Горе изгласала Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је сљедећег дана потписао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

"Иако црногорска Влада наводи да тај закон промовише вјерске слободе, очигледна намјера владајуће Демократске партије социјалиста јесте да преузме и присвоји храмове Српске православне цркве и да их преда непризнатој `Црногорској православној цркви`. Ову `црногорску цркву` предводи рашчињени свештеник", наводи се у писму.

Српска народна одбрана наводи да су правни стручњаци и вјерски великодостојници већ говорили против овог закона који, између осталог, дозвољава конфискацију цркви и манастира који су изграђени прије 1918. године, а који немају евиденцију о власништву.

"Патријарх васељенски и вариградски Вартоломеј одбио је сваку могућност да ће дати самосталност такозваној `црногорској православној цркви` и послао лично писмо у јуну 2019. предсједнику Ђукановићу упозоравајући га на опасне посљедице које ће закон имати на цијелу Православну цркву", наводи се у писму.

Српска народна одбрана је једна од најстаријих српско-америчких организација, коју је 1914. године основао научник Михаило Пупин, који је био и блиски пријатељ америчког предсједника Wоодроwа Wилсона  и заговорник јаких односа између српског народа и Сједињених Америчких Држава.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Xx

18.01.2020 06:35

Па трамп је то и урадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реxx

18.01.2020 08:51

Јест,јест како да није

Name

незнам

18.01.2020 07:29

Ста срби представљају за Трампа ниста Миле је у НАТО-у и има заститу америке брукамо се само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2020 08:31

Бас тако

Name

Дијаспора

18.01.2020 09:57

Који лицемеран,народ,сто не тразе помоч,од браце руса,додик иде на Велики Петак код папе,који је благосовио Јасеновац,додик је највечји пријатељ миле дјукановица

Name

полиграф

18.01.2020 13:42

Па неце да мозе,,и Трамп је србин,,не иде брат на брата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицибан

18.01.2020 13:44

Засто не тразите помоц од братске Русије,,него од Амера које мрзите из дна дусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

18.01.2020 17:44

А кога ти мрзис цицибан.

Name

израелац

18.01.2020 14:51

Базилика Светог Гроба у Јерузалему је највећа светиња за све хришћане.. и у њој се моле све хришћанске цркве и сви хришћани без обзира дал су каточици, протестанти, православци итд... у њој постоје правила да би било мјеста за све.. баш по овом моделу Мило жели да да слободу светињама.. и то свијет и америка подразумијева.. тако да је очигледно ови што му пишу везе немају шта пишу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Географија

18.01.2020 15:12

Једва да је и цуо за ту земљу, за много веце није ни знао гдје се налазе а да се бакце овом саком јада од Миле Страсног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

18.01.2020 16:25

Мило и додик и јесу производ Америке и ратни профитери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

18.01.2020 17:35

Милогорац и Милокрад, не знам ста смо Богу толико згријесили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реципроцитет

18.01.2020 18:53

Предсједник Трамп Доналд, за пријатеље Дик, већ је одговорио. Може, али уз услов да се заинтересована земља Србија придружи антируској коалицији, прецизније да се придружи земљама које подржавају и активно спроводе санкције Русији. Узгред подсјећа да ЦГ већ проводи санкције према Русији и да стога не види разлога да удара клепке ЦГ-и. Значи, потпиши па ће нешто море бит и да бидне.

ОДГОВОРИТЕ