Srbi u SAD pisali Trampu da uvede sankcije Milu

Najstarija organizacija Srba u Americi Srpska narodna odbrana (SNO) očekuje od američke administracije da hitno interveniše i zaštiti vjerske slobode vjerujućeg naroda Srpske pravoslavne crkve, kao i svih drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i regionu, navedeno je u pismu koje su uputili predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Svijet 18.01.2020 | 07:10
Srbi u SAD pisali Trampu da uvede sankcije Milu

U pismu se navodi da su Srbi širom SAD podigli glas u znak podrške svojoj braći i sestrama u Crnoj Gori, koji su sada izloženi jednom antidemokratskom i diktatorskom zakonu koji omogućava crnogorskoj državi da prisvoji vjekovne svetinje četiri pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, javio je portal IN4S.

"Vaša administracija je imala hrabrosti da promoviše vjerske slobode širom svijeta, pa zato Srpska narodna odbrana u Americi traži da uvedete sankcije predsjedniku Milu Đukanoviću i Vladi Crne Gore ili da upotrebite druga sredstva koja su Vam na raspolaganju, ako se ovaj drakonski zakon odmah ne ukine", zahtjeva se u pismu koje su potpisali predsjednik SNO Nebojša Živković i sektetari Petko Petrović i Dobrana Komnenić.

U pismu koje je nedavno poslato navodi se da je u ranim jutarnjim satima 27. decembra prošle godine Skupština Crne Gore izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sljedećeg dana potpisao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Iako crnogorska Vlada navodi da taj zakon promoviše vjerske slobode, očigledna namjera vladajuće Demokratske partije socijalista jeste da preuzme i prisvoji hramove Srpske pravoslavne crkve i da ih preda nepriznatoj `Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi`. Ovu `crnogorsku crkvu` predvodi raščinjeni sveštenik", navodi se u pismu.

Srpska narodna odbrana navodi da su pravni stručnjaci i vjerski velikodostojnici već govorili protiv ovog zakona koji, između ostalog, dozvoljava konfiskaciju crkvi i manastira koji su izgrađeni prije 1918. godine, a koji nemaju evidenciju o vlasništvu.

"Patrijarh vaseljenski i varigradski Vartolomej odbio je svaku mogućnost da će dati samostalnost takozvanoj `crnogorskoj pravoslavnoj crkvi` i poslao lično pismo u junu 2019. predsjedniku Đukanoviću upozoravajući ga na opasne posljedice koje će zakon imati na cijelu Pravoslavnu crkvu", navodi se u pismu.

Srpska narodna odbrana je jedna od najstarijih srpsko-američkih organizacija, koju je 1914. godine osnovao naučnik Mihailo Pupin, koji je bio i bliski prijatelj američkog predsjednika Woodrowa Wilsona  i zagovornik jakih odnosa između srpskog naroda i Sjedinjenih Američkih Država.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Xx

18.01.2020 06:35

Pa tramp je to i uradio

ODGOVORITE
Name

Rexx

18.01.2020 08:51

Jest,jest kako da nije

Name

neznam

18.01.2020 07:29

Sta srbi predstavljaju za Trampa nista Mile je u NATO-u i ima zastitu amerike brukamo se samo.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2020 08:31

Bas tako

Name

Dijaspora

18.01.2020 09:57

Koji licemeran,narod,sto ne traze pomoč,od brace rusa,dodik ide na Veliki Petak kod pape,koji je blagosovio Jasenovac,dodik je največji prijatelj mile djukanovica

Name

poligraf

18.01.2020 13:42

Pa nece da moze,,i Tramp je srbin,,ne ide brat na brata.

ODGOVORITE
Name

Ciciban

18.01.2020 13:44

Zasto ne trazite pomoc od bratske Rusije,,nego od Amera koje mrzite iz dna duse.

ODGOVORITE
Name

Bn

18.01.2020 17:44

A koga ti mrzis ciciban.

Name

izraelac

18.01.2020 14:51

Bazilika Svetog Groba u Jeruzalemu je najveća svetinja za sve hrišćane.. i u njoj se mole sve hrišćanske crkve i svi hrišćani bez obzira dal su katočici, protestanti, pravoslavci itd... u njoj postoje pravila da bi bilo mjesta za sve.. baš po ovom modelu Milo želi da da slobodu svetinjama.. i to svijet i amerika podrazumijeva.. tako da je očigledno ovi što mu pišu veze nemaju šta pišu...

ODGOVORITE
Name

Geografija

18.01.2020 15:12

Jedva da je i cuo za tu zemlju, za mnogo vece nije ni znao gdje se nalaze a da se bakce ovom sakom jada od Mile Strasnog.

ODGOVORITE
Name

VILI

18.01.2020 16:25

Milo i dodik i jesu proizvod Amerike i ratni profiteri.

ODGOVORITE
Name

Bn

18.01.2020 17:35

Milogorac i Milokrad, ne znam sta smo Bogu toliko zgrijesili.

ODGOVORITE
Name

Reciprocitet

18.01.2020 18:53

Predsjednik Tramp Donald, za prijatelje Dik, već je odgovorio. Može, ali uz uslov da se zainteresovana zemlja Srbija pridruži antiruskoj koaliciji, preciznije da se pridruži zemljama koje podržavaju i aktivno sprovode sankcije Rusiji. Uzgred podsjeća da CG već provodi sankcije prema Rusiji i da stoga ne vidi razloga da udara klepke CG-i. Znači, potpiši pa će nešto more bit i da bidne.

ODGOVORITE