"Иран срушио авион у страху од америчких Ф-35"

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров прокоментарисао је да је Иран оборио авион у тренутку када је Техеран страховао због напада САД.

Свијет 17.01.2020 | 17:20
"Иран срушио авион у страху од америчких Ф-35"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да се ненамерно иранско обарање авиона украјинске авиокомпаније прошле недеље догодило у тренутку када је Техеран страховао због извештаја о напредним америчким борбеним авионима у том подручју.

"У ваздуху у иранском пограничном подруцју у то време је било у ваздуху најмање шест авиона Ф-35. Ове информације тек треба да буду верификоване, али желим да подвучем нервозу која увек прати такве ситуације", рекао је Лавров, а пренео Ројтерс.

Иранско обарање авиона на лету 752 Јукрејн Интернешонал Ерлајнса, у којем је погинуло свих 176 особа, довело је до вишедневних протеста против власти, а након што је иранска војска признала да је случајно оборила авион.

Лавров је на својој годишњој конференцији за новинаре у Москви инцидент назвао људском грешком и рекао да не покушава никога да оправда за оно што се догодило.

Али рекао је и да је важно разумети контекст и да се инцидент догодио неколико сати након иранског ракетног напада на америчке базе у Ираку, када су иранске снаге биле спремне за неку врсту америчке војне одмазде.

"Постоје информације да су Иранци очекивали још један амерички напад, али нису знали у којем облику би могао да се догоди", рекао је Лавров.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рале

17.01.2020 16:35

Бас добро објасњење мртивима, мозда це им опростити сто су их поубијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

17.01.2020 16:47

У таквим околностима је било ризично за путнички авио саобраћај, јер је Иран фактички био у ратном стању. Сад је касно, а грешке при таквим околностима су честе. Зашто Украјинци неће да признају обарање Малезијског авиона, него то још увек покушавају набацити снагама Доњецка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

17.01.2020 18:40

Људи су изгинули грске се десавају, али љуски би било сад збринути породицу од страдали, пуно ј ту остало дјеце са јдним родитељем мозда и без оба.Био би то знак кајања.

ОДГОВОРИТЕ