"Iran srušio avion u strahu od američkih F-35"

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prokomentarisao je da je Iran oborio avion u trenutku kada je Teheran strahovao zbog napada SAD.

Svijet 17.01.2020 | 17:20
"Iran srušio avion u strahu od američkih F-35"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske aviokompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

"U vazduhu u iranskom pograničnom podrucju u to vreme je bilo u vazduhu najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu verifikovane, ali želim da podvučem nervozu koja uvek prati takve situacije", rekao je Lavrov, a preneo Rojters.

Iransko obaranje aviona na letu 752 Jukrejn Internešonal Erlajnsa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi", rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rale

17.01.2020 17:35

Bas dobro objasnjenje mrtivima, mozda ce im oprostiti sto su ih poubijali.

ODGOVORITE
Name

XX

17.01.2020 17:47

U takvim okolnostima je bilo rizično za putnički avio saobraćaj, jer je Iran faktički bio u ratnom stanju. Sad je kasno, a greške pri takvim okolnostima su česte. Zašto Ukrajinci neće da priznaju obaranje Malezijskog aviona, nego to još uvek pokušavaju nabaciti snagama Donjecka.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

17.01.2020 19:40

Ljudi su izginuli grske se desavaju, ali ljuski bi bilo sad zbrinuti porodicu od stradali, puno j tu ostalo djece sa jdnim roditeljem mozda i bez oba.Bio bi to znak kajanja.

ODGOVORITE