И Бијељина спада у врх загађених градова

Сарајево је са 357 микрограма по метру кубном отровних честица на врху свјетске листе најзагађенијих градова. По загађености градова у БиХ, Сарајево у стопу прати и Бијељина, гдје су забиљежени алармантни износи отровних гасова.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 21:01
И Бијељина спада у врх загађених градова

Бијељина, 16. јануар у подне. У зони градске топлане, такорећи у центру града, већ седам дана концентрације лебдећих отровних честица су алармантно високе, и до пет пута веће од дозвољених граница.

“Прекорачена је вриједност лебдећих честица која је дозвољена до 50 микро честица по кубном метру ваздуха. Ми смо у Бијељини 9. јануара имали 83, 12. јануара 68, 14. јануара 258, док је 15. јануара тај број смањен на 134, али и даље висок. То све улази у наша плућа, јер су то невидљиве честице”, рекла је Снежана Јагодић – Вујић из Удружења “Еко-пут” из Бијељине.

Концентрација дима и чађи ових дана износила је чак 312 микрограма по метру кубном. Загађење је нарочито изражено у јутарњим и вечерњим часовима. Овакав ваздух је отрован, упозоравају љекари.

“Ваздух се осјећа на сумпор диоксид. Пацијенти у том временском периоду не би требало да излазе напоље, да узимају своју хроничну терапију да спријече погоршање болести или да настане нова болест”, поручила је пулмолог у Дому здравља Бијељина доктор Ружица Јефтић.

И грађани су узнемирени. Они који на посао одлазе у раним јутарњим часовима кажу да у зору не могу да дишу од загађења.

“Треба ми двије инфузије да бих дошао до посла”, рекао је један од Бијељинаца.

Посебно је тешко грађанима који имају здравствене тегобе.

Старији становници Бијељине кажу да се више брину за омладину која је изложена енормном загађењу.

Не помажу ни маске на лицу. Грађани се гуше, али и даље се из димњака пуши изгорио неквалитетни угаљ, а на улицама је све више аутомобила.

“Сви ми можемо да дамо допринос спречавању аеро-загађења. Можемо да очистимо солунаре, да припазимо шта ложимо, да се смањи употреба аутомобила, јер ово је, нарочито око празника постало неиздрживо”, каже Снежана Јагодић - Вујић.

У Бањалуци нешто боље вријеме. Данас се разведрило, али нису поштеђени загађеног ваздуха, иако градске власти тврде да није алармантно.

“Осим чађи или лебдећих честица, ни на једном параметру нисмо имали прекорачења”, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Представници еколошких удружења кажу да су разочарани оваквим ставом званичника. Напомињу да је проблем загађености евидентан, да грађани осјете тегобе, и да је први корак у борби против овог проблема да се он престане негирати.

Градоначелник Бањалуке, ипак, признаје да град треба да донесе нове смјернице за Акциони план за борбу против аеро-загађења у овом граду.

БН ТВ

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бијељинац

16.01.2020 20:47

хвала Милокраду на свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.01.2020 05:52

Није Милорад крив што се у Бијељини ложи угљевички умјесто бановићког угља. Друго, шта значи термин "дозвољене количине"? Ако су код нас недозвољене количине онда угасити бијељинску топлану прије него што се народ угуши и помре ради пдп-овог пљачкања преко гријања. Доста више криминала, од зворничког котла до овог садашњег случаја са угљем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.01.2020 07:10

А додатно тровање настаје у кафићима, ресторанима, тржним центрима и чекаоницама, јер упркос забрани, пушачи трују и себе и непушаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех Вуце

18.01.2020 07:12

На Балкану се увек пусило и пусице се.

Name

Дане

18.01.2020 18:03

Па зашто кукате, у кућама, у канцеларијама, кафићима, ресторанима, чекаоницама, сви пуше и загађеност је огромна, а пушење је забрањено законом у јавним просторима. Зашто комуналне инспекције и санитарне не раде свој посао??

ОДГОВОРИТЕ