I Bijeljina spada u vrh zagađenih gradova

Sarajevo je sa 357 mikrograma po metru kubnom otrovnih čestica na vrhu svjetske liste najzagađenijih gradova. Po zagađenosti gradova u BiH, Sarajevo u stopu prati i Bijeljina, gdje su zabilježeni alarmantni iznosi otrovnih gasova.

Bosna i Hercegovina 16.01.2020 | 21:01
I Bijeljina spada u vrh zagađenih gradova

Bijeljina, 16. januar u podne. U zoni gradske toplane, takoreći u centru grada, već sedam dana koncentracije lebdećih otrovnih čestica su alarmantno visoke, i do pet puta veće od dozvoljenih granica.

“Prekoračena je vrijednost lebdećih čestica koja je dozvoljena do 50 mikro čestica po kubnom metru vazduha. Mi smo u Bijeljini 9. januara imali 83, 12. januara 68, 14. januara 258, dok je 15. januara taj broj smanjen na 134, ali i dalje visok. To sve ulazi u naša pluća, jer su to nevidljive čestice”, rekla je Snežana Jagodić – Vujić iz Udruženja “Eko-put” iz Bijeljine.

Koncentracija dima i čađi ovih dana iznosila je čak 312 mikrograma po metru kubnom. Zagađenje je naročito izraženo u jutarnjim i večernjim časovima. Ovakav vazduh je otrovan, upozoravaju ljekari.

“Vazduh se osjeća na sumpor dioksid. Pacijenti u tom vremenskom periodu ne bi trebalo da izlaze napolje, da uzimaju svoju hroničnu terapiju da spriječe pogoršanje bolesti ili da nastane nova bolest”, poručila je pulmolog u Domu zdravlja Bijeljina doktor Ružica Jeftić.

I građani su uznemireni. Oni koji na posao odlaze u ranim jutarnjim časovima kažu da u zoru ne mogu da dišu od zagađenja.

“Treba mi dvije infuzije da bih došao do posla”, rekao je jedan od Bijeljinaca.

Posebno je teško građanima koji imaju zdravstvene tegobe.

Stariji stanovnici Bijeljine kažu da se više brinu za omladinu koja je izložena enormnom zagađenju.

Ne pomažu ni maske na licu. Građani se guše, ali i dalje se iz dimnjaka puši izgorio nekvalitetni ugalj, a na ulicama je sve više automobila.

“Svi mi možemo da damo doprinos sprečavanju aero-zagađenja. Možemo da očistimo solunare, da pripazimo šta ložimo, da se smanji upotreba automobila, jer ovo je, naročito oko praznika postalo neizdrživo”, kaže Snežana Jagodić - Vujić.

U Banjaluci nešto bolje vrijeme. Danas se razvedrilo, ali nisu pošteđeni zagađenog vazduha, iako gradske vlasti tvrde da nije alarmantno.

“Osim čađi ili lebdećih čestica, ni na jednom parametru nismo imali prekoračenja”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Predstavnici ekoloških udruženja kažu da su razočarani ovakvim stavom zvaničnika. Napominju da je problem zagađenosti evidentan, da građani osjete tegobe, i da je prvi korak u borbi protiv ovog problema da se on prestane negirati.

Gradonačelnik Banjaluke, ipak, priznaje da grad treba da donese nove smjernice za Akcioni plan za borbu protiv aero-zagađenja u ovom gradu.

BN TV

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

16.01.2020 20:47

hvala Milokradu na svemu.

ODGOVORITE
Name

Goran

17.01.2020 05:52

Nije Milorad kriv što se u Bijeljini loži ugljevički umjesto banovićkog uglja. Drugo, šta znači termin "dozvoljene količine"? Ako su kod nas nedozvoljene količine onda ugasiti bijeljinsku toplanu prije nego što se narod uguši i pomre radi pdp-ovog pljačkanja preko grijanja. Dosta više kriminala, od zvorničkog kotla do ovog sadašnjeg slučaja sa ugljem.

ODGOVORITE
Name

Vuk

17.01.2020 07:10

A dodatno trovanje nastaje u kafićima, restoranima, tržnim centrima i čekaonicama, jer uprkos zabrani, pušači truju i sebe i nepušače.

ODGOVORITE
Name

Eh Vuce

18.01.2020 07:12

Na Balkanu se uvek pusilo i pusice se.

Name

Dane

18.01.2020 18:03

Pa zašto kukate, u kućama, u kancelarijama, kafićima, restoranima, čekaonicama, svi puše i zagađenost je ogromna, a pušenje je zabranjeno zakonom u javnim prostorima. Zašto komunalne inspekcije i sanitarne ne rade svoj posao??

ODGOVORITE