Жестока расправа Бореновића и Звиздића

Предсједавајући Заступничког дома Парламента Босне и Херцеговине Денис Звиздић упозорио је данас посланике на сједници да не користе антиуставан термин "заједничке институције".

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 19:18
Жестока расправа Бореновића и Звиздића

Звиздић се јавио након дискусије ПДП-овог посланика Бранислава Бореновића.

"Једна генерална исправка кривог навода. Обзиром да смо сви овдје положили заклетву да ћемо поштовати Устав, данас сам више пута примијетио, па и сада на дискусији уваженог заступника Бореновића, да се користи антиуставан израз 'заједничке институције'. У Уставу БиХ нигдје не постоји назив 'заједничке институције'. Постоји само назив 'институције Босне и Херцеговине'. Ја вас молим да се о овом највећем законодавном ограну користи тај назив. Институције Босне и Херцеговине, не никако заједничке институције", казао је Звиздић.

Бореновић је казао да је "помало изненађен да по први пут овдје неко сугерише посланицима шта ће неко говорити и које ће изразе користити".

"Ја не видим зашто зашто је спорно говорити 'заједничке институције БиХ'. Уопште не видим проблем у таквим констатацијама и ставовима. Ако ћете почети да проблематизујете начин како посланици излажу, говоре, то нас води у један тоталитарни режим. Ако је то за некога увреда, проблематично, што користимо термин 'заједничке институције', чије су ово институције? Господине Звиздићу, чије су ово институције? Ово су институције и ваше и наше. Заједничке су ово институције, институције народа који нас је бирао. Зар заједништво није најјача ријеч и нешто што вас окупља на чему требамо сви да инсистирамо. Ако немамо заједништва у овом дому, не знам о чему причамо. За мене су ово заједничке институције ове земље, и Парламентарна скупштина, и Савјет министара... Ја сам врло непријатно изненађен овим вашим констатацијама", поручио је Бореновић.

"Ја сам исто тако врло непријатно изненађен да ви користите израз који је антиуставан", одговорио је Звиздић.

Јавила се и посланица Алма Чоло.

"То би исто када би ја за Вијеће министара рекла Влада БиХ. Вама се то сигурно не би свидјело. Када би за предсједавајућег Вијећа министара рекла премијер. Морамо институције називати оним именовим којим су назване у Уставу БиХ", навела је Чоло.

Бореновић се поново јавио за реплику.

"Сад ме заиста више и не чуди зашто је овакво стање у правосуђу, изборном процесу, жасто нам народ оде, зашто влада корупција, анархија. Поред толико проблема, за вас је највећи проблем како и на који начин посланик користи одређене термине. Отвореите очи, видите гдје живимо. Правите проблем око мог става иза којег ћу увијек остати, а то је да су ово заједничке институције", казао је Бореновић.

(Агенције)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

есад

16.01.2020 18:32

па да ако постоје ЗАЈЕДНИЧКЕ онда постоје и НЕЗАЈЕДНИЧКЕ које су сад незајдничке питање је сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

16.01.2020 18:43

Нормално заједничке институције...то је привремено и онда свак своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2020 19:55

Е бре то нецемо дозивети не брини за то.

Name

Рале

16.01.2020 18:46

Да ли је неко подрзао бореновица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

16.01.2020 18:51

Мектиц један од најпостенијих или најпостенији политичар, зато ови што их је раскринкао, а нису поштени, покушавају му наместити неку одговорност које нема, шљам, долази вам крај похлепници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

16.01.2020 19:13

По Дејтону постоје цетири нивоа власти: опстински, кантонални, ентитетски и дрзавни. Институције су, примјера ради, скупстина опстине, кантонална полиција, ентитетски парламент, дрзавно предсједниство. Ако смо за слово Дејтона онда будимо за то слово најприје на властитом примјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.01.2020 19:29

Како му је Бореновић одговорио господски. Браво Браниславе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милошевић Србац

16.01.2020 19:31

Свака част Бореновићу,спустио му је свјетски.Гледао сам све.Све пропада,оном бакировцу смета дискусија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

16.01.2020 22:27

Бору висе пута подрзавам. Сад лупа, па институције БиХ су свих, не морају се звати заједницке. То се подразумијева. Овако, ниска прица