Žestoka rasprava Borenovića i Zvizdića

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upozorio je danas poslanike na sjednici da ne koriste antiustavan termin "zajedničke institucije".

Bosna i Hercegovina 16.01.2020 | 19:18
Žestoka rasprava Borenovića i Zvizdića

Zvizdić se javio nakon diskusije PDP-ovog poslanika Branislava Borenovića.

"Jedna generalna ispravka krivog navoda. Obzirom da smo svi ovdje položili zakletvu da ćemo poštovati Ustav, danas sam više puta primijetio, pa i sada na diskusiji uvaženog zastupnika Borenovića, da se koristi antiustavan izraz 'zajedničke institucije'. U Ustavu BiH nigdje ne postoji naziv 'zajedničke institucije'. Postoji samo naziv 'institucije Bosne i Hercegovine'. Ja vas molim da se o ovom najvećem zakonodavnom ogranu koristi taj naziv. Institucije Bosne i Hercegovine, ne nikako zajedničke institucije", kazao je Zvizdić.

Borenović je kazao da je "pomalo iznenađen da po prvi put ovdje neko sugeriše poslanicima šta će neko govoriti i koje će izraze koristiti".

"Ja ne vidim zašto zašto je sporno govoriti 'zajedničke institucije BiH'. Uopšte ne vidim problem u takvim konstatacijama i stavovima. Ako ćete početi da problematizujete način kako poslanici izlažu, govore, to nas vodi u jedan totalitarni režim. Ako je to za nekoga uvreda, problematično, što koristimo termin 'zajedničke institucije', čije su ovo institucije? Gospodine Zvizdiću, čije su ovo institucije? Ovo su institucije i vaše i naše. Zajedničke su ovo institucije, institucije naroda koji nas je birao. Zar zajedništvo nije najjača riječ i nešto što vas okuplja na čemu trebamo svi da insistiramo. Ako nemamo zajedništva u ovom domu, ne znam o čemu pričamo. Za mene su ovo zajedničke institucije ove zemlje, i Parlamentarna skupština, i Savjet ministara... Ja sam vrlo neprijatno iznenađen ovim vašim konstatacijama", poručio je Borenović.

"Ja sam isto tako vrlo neprijatno iznenađen da vi koristite izraz koji je antiustavan", odgovorio je Zvizdić.

Javila se i poslanica Alma Čolo.

"To bi isto kada bi ja za Vijeće ministara rekla Vlada BiH. Vama se to sigurno ne bi svidjelo. Kada bi za predsjedavajućeg Vijeća ministara rekla premijer. Moramo institucije nazivati onim imenovim kojim su nazvane u Ustavu BiH", navela je Čolo.

Borenović se ponovo javio za repliku.

"Sad me zaista više i ne čudi zašto je ovakvo stanje u pravosuđu, izbornom procesu, žasto nam narod ode, zašto vlada korupcija, anarhija. Pored toliko problema, za vas je najveći problem kako i na koji način poslanik koristi određene termine. Otvoreite oči, vidite gdje živimo. Pravite problem oko mog stava iza kojeg ću uvijek ostati, a to je da su ovo zajedničke institucije", kazao je Borenović.

(Agencije)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

esad

16.01.2020 18:32

pa da ako postoje ZAJEDNIČKE onda postoje i NEZAJEDNIČKE koje su sad nezajdničke pitanje je sad...

ODGOVORITE
Name

Merc

16.01.2020 18:43

Normalno zajedničke institucije...to je privremeno i onda svak svoje

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2020 19:55

E bre to necemo doziveti ne brini za to.

Name

Rale

16.01.2020 18:46

Da li je neko podrzao borenovica?

ODGOVORITE
Name

Boki

16.01.2020 18:51

Mektic jedan od najpostenijih ili najposteniji političar, zato ovi što ih je raskrinkao, a nisu pošteni, pokušavaju mu namestiti neku odgovornost koje nema, šljam, dolazi vam kraj pohlepnici.

ODGOVORITE
Name

Ime

16.01.2020 19:13

Po Dejtonu postoje cetiri nivoa vlasti: opstinski, kantonalni, entitetski i drzavni. Institucije su, primjera radi, skupstina opstine, kantonalna policija, entitetski parlament, drzavno predsjednistvo. Ako smo za slovo Dejtona onda budimo za to slovo najprije na vlastitom primjeru.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.01.2020 19:29

Kako mu je Borenović odgovorio gospodski. Bravo Branislave!

ODGOVORITE
Name

Милошевић Србац

16.01.2020 19:31

Свака част Бореновићу,спустио му је свјетски.Гледао сам све.Све пропада,оном бакировцу смета дискусија.

ODGOVORITE
Name

Agata

16.01.2020 22:27

Boru vise puta podrzavam. Sad lupa, pa institucije BiH su svih, ne moraju se zvati zajednicke. To se podrazumijeva. Ovako, niska prica