Због пропуста Тужилаштва, Суд БиХ није потврдио оптужницу против Мектића

Суд БиХ одбио је потврдити оптужницу против бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, сазнаје Журнал.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 12:29
Због пропуста Тужилаштва, Суд БиХ није потврдио оптужницу против Мектића

"Оптужница је у сриједу враћена Тужилаштву БиХ на дораду", кратко су нам саопштили из Суда БиХ.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ је 30. децембра подигло оптужницу против Мектића саопштивши да је бивши министар безбједности БиХ, заједно са Игором Голијанином, Самиром Агићем и Едином Гараплијом "злоупотребом положаја и овлашћења починио кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ".

Међутим, у оптужници која је у посједу Журнала, нити у једној од укупно четири тачке оптужнице којима је обухваћен Драган Мектић, није наведена ниједна коруптивна радња коју је починио бивши министар и актуални посланик у Представничком дому Парламентарне скуштине БиХ. 

Наиме, Тужилаштво БиХ је Мектића оптужило да је прекшио одредбе Закона о сукобу интереса којим је прописано да су "носиоци извршних функција обавезни да штите државну имовину". Мектићу се стављало на терет да је у својству "службеног и одговорног лица" прекршио и Закон о јавним набавкама, јер је без јавног позива ангажирао двије особе по основу уговора о дјелу, чиме је нанио укупну штету буџету БиХ у износу од 10.800 марака. 

Оно што је интересантно, Тужилаштво БиХ је Мектића оптужило да прекршио закон као "службено и одговорно лице", иако је у Кривичном закону БиХ "службено лице" јасно раздвојено од "одговорног лица". 

 

Наиме, у члану 1, тачка 3 пише да је "службено лице израбрани или именовани функционер у органима законодавне, извршне и судске власти БиХ", док у тачки 5 пише да је "одговорно лице - лице у привредном друштву или другом правном лицу". 

 

Дакле, Кривични закон БиХ у општим одредбама прави јасну разлику између службеног и одговорног лица, док Тужилаштво БиХ, ради општег утиска у јавности, Мектића оптужује да је истовремено и "службено" и "одговорно" лице. 

Надаље, Тужилаштво БиХ оптужује Мектића да је оштетио Буџет БиХ склапајући уговоре о набавци ватрогасне опреме, иако одмах на почетку своје оптужнице наводе да су у питању донаторска средства Европске уније. Према важећим законима у БиХ, донаторска средства нису буџетска средства, тако да у овом случају, и ако је било злоупотреба, Буџет БиХ није оштећен, како тврди Тужилаштво БиХ. 

Подсјећамо, оптужницу против Драгана Мектића подигла је тужитељица Ведрана Мијовић, иначе кћерка дугогодишњег СНСД-овог званичника Славка Јовичића Славуја. Претходну сагласност на подизање оптужнице дала је главна државна тужитељица Гордана Тадић, коју је бивши министар Мектић годинама прозивао због пропуста у раду, преноси Журнал.инфо.

Погледајте шта о томе каже Драган Мектић:

(БН) 

(зурнал.инфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ха ха

16.01.2020 12:10

Па код баје и кумова је сукоба интереса и мутних радњи мали милион па ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2020 16:11

Тек су поцеле оптузнице на крају она главни сарадња са терористима И удрузени злоцинацки подухват против рс

Name

Петар

16.01.2020 16:13

Све јасно повуцена оптузница изгорјело ауто бивсег његовог савјетника све је то повезано

Name

Брано

16.01.2020 16:14

Ма само га ухапсит терориста нема мјеста у рс

Name

Праведник

17.01.2020 05:49

Тузитељица Мијовиц, ако је пристала да подигне ову оптузницу као послусник, уцинила је од себе незналицу. Правник који влада струком то себи не смије дозволити.

Name

Монтирано

16.01.2020 12:33

За дневну употребу, свакоме јасно.Брука од тузиластва,умјесто да се баве истински против криминала, они прогоне Мектица сто указује на њихову спрегу са криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бегам ја

16.01.2020 12:35

Свима је јасно да је правосуђе БиХ мафијашка хоботница, то се показало у низ примјера....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар П.

16.01.2020 13:23

Обично незнање. Тако то бива кад неко због ХАЛКЕ прескочи степенице, а није научио основне институте у праву. Иначе, поставља се питање чему та гомила балументе зв.Тужилаштво БиХ и служи. Примају плате од 4.500 до 6000 КМ а ништа од њих. То под хитно распустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.01.2020 15:04

Па ко це онда да гласа за ове политицаре ако се ови распусте.

Name

Марко

16.01.2020 15:50

Слажем се 100%!

Name

Тривун

16.01.2020 13:23

Замислите како су образоване Славујева кћерка, њена шефица уз то још и родица Ружица кад нису у стању направити разлику између службеног и одговорног лица. Зато оптужницом нису конкретизовале нити једну једину радњу којом је Мектић испунио обиљежја кривичног дјела које му стављају на терет. Умјесто тога, сукоб инереса рјешавају у кривичном поступку. Свака част, јадна сиротиња са будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

16.01.2020 16:10

Па тузиластво ради за властодрсце политицаре и тајкуне послусне. То је оцигледноооооо!лопови царују бахате се у пропалом системууу

Name

Нострадамус

16.01.2020 15:02

Овим политицарима не мозе нико ниста када зато постављају неспособне и судије и тузиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.01.2020 15:39

По мени тј моје лицно мисљење је то да ДРАГАН МЕКТИЦ апсолутно није крив јер је цовјек ЦАСТАН И ПОСТЕН а само је СМЕТЊА " неким" који немогу да обављају " НЕЦАСНЕ РАДЊЕ" и опет казем да је господин МЕКТИЦ ПОСТЕН И ЦАСТАН ЦОВЈЕК и то сто му се ставља на терет је ВАН СВАКЕ ПАМЕТИ.Еееех да је висе људи као сто је господин ДРАГАН МЕКТИЦ билоби нам свима добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.01.2020 16:55

НИКОЛА! СВАКА ЧАСТ ЗА КОМЕНТАРИ ЈА ПОТПИСУЈЕМ ДА ЈЕ ТАКО. ЛИЈЕП ПОЗДРАВ