Zbog propusta Tužilaštva, Sud BiH nije potvrdio optužnicu protiv Mektića

Sud BiH odbio je potvrditi optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, saznaje Žurnal.

Bosna i Hercegovina 16.01.2020 | 12:29
Zbog propusta Tužilaštva, Sud BiH nije potvrdio optužnicu protiv Mektića

"Optužnica je u srijedu vraćena Tužilaštvu BiH na doradu", kratko su nam saopštili iz Suda BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 30. decembra podiglo optužnicu protiv Mektića saopštivši da je bivši ministar bezbjednosti BiH, zajedno sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom "zloupotrebom položaja i ovlašćenja počinio krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH".

Međutim, u optužnici koja je u posjedu Žurnala, niti u jednoj od ukupno četiri tačke optužnice kojima je obuhvaćen Dragan Mektić, nije navedena nijedna koruptivna radnja koju je počinio bivši ministar i aktualni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH. 

Naime, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da je prekšio odredbe Zakona o sukobu interesa kojim je propisano da su "nosioci izvršnih funkcija obavezni da štite državnu imovinu". Mektiću se stavljalo na teret da je u svojstvu "službenog i odgovornog lica" prekršio i Zakon o javnim nabavkama, jer je bez javnog poziva angažirao dvije osobe po osnovu ugovora o djelu, čime je nanio ukupnu štetu budžetu BiH u iznosu od 10.800 maraka. 

Ono što je interesantno, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da prekršio zakon kao "službeno i odgovorno lice", iako je u Krivičnom zakonu BiH "službeno lice" jasno razdvojeno od "odgovornog lica". 

 

Naime, u članu 1, tačka 3 piše da je "službeno lice izrabrani ili imenovani funkcioner u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti BiH", dok u tački 5 piše da je "odgovorno lice - lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu". 

 

Dakle, Krivični zakon BiH u opštim odredbama pravi jasnu razliku između službenog i odgovornog lica, dok Tužilaštvo BiH, radi opšteg utiska u javnosti, Mektića optužuje da je istovremeno i "službeno" i "odgovorno" lice. 

Nadalje, Tužilaštvo BiH optužuje Mektića da je oštetio Budžet BiH sklapajući ugovore o nabavci vatrogasne opreme, iako odmah na početku svoje optužnice navode da su u pitanju donatorska sredstva Evropske unije. Prema važećim zakonima u BiH, donatorska sredstva nisu budžetska sredstva, tako da u ovom slučaju, i ako je bilo zloupotreba, Budžet BiH nije oštećen, kako tvrdi Tužilaštvo BiH. 

Podsjećamo, optužnicu protiv Dragana Mektića podigla je tužiteljica Vedrana Mijović, inače kćerka dugogodišnjeg SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja. Prethodnu saglasnost na podizanje optužnice dala je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koju je bivši ministar Mektić godinama prozivao zbog propusta u radu, prenosi Žurnal.info.

Pogledajte šta o tome kaže Dragan Mektić:

(BN) 

(zurnal.info)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

ha ha

16.01.2020 13:10

Pa kod baje i kumova je sukoba interesa i mutnih radnji mali milion pa nikom nista

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2020 17:11

Tek su pocele optuznice na kraju ona glavni saradnja sa teroristima I udruzeni zlocinacki poduhvat protiv rs

Name

Petar

16.01.2020 17:13

Sve jasno povucena optuznica izgorjelo auto bivseg njegovog savjetnika sve je to povezano

Name

Brano

16.01.2020 17:14

Ma samo ga uhapsit terorista nema mjesta u rs

Name

Pravednik

17.01.2020 06:49

Tuziteljica Mijovic, ako je pristala da podigne ovu optuznicu kao poslusnik, ucinila je od sebe neznalicu. Pravnik koji vlada strukom to sebi ne smije dozvoliti.

Name

Montirano

16.01.2020 13:33

Za dnevnu upotrebu, svakome jasno.Bruka od tuzilastva,umjesto da se bave istinski protiv kriminala, oni progone Mektica sto ukazuje na njihovu spregu sa kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Begam ja

16.01.2020 13:35

Svima je jasno da je pravosuđe BiH mafijaška hobotnica, to se pokazalo u niz primjera....

ODGOVORITE
Name

Petar P.

16.01.2020 14:23

Obično neznanje. Tako to biva kad neko zbog HALKE preskoči stepenice, a nije naučio osnovne institute u pravu. Inače, postavlja se pitanje čemu ta gomila balumente zv.Tužilaštvo BiH i služi. Primaju plate od 4.500 do 6000 KM a ništa od njih. To pod hitno raspustiti.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.01.2020 16:04

Pa ko ce onda da glasa za ove politicare ako se ovi raspuste.

Name

Marko

16.01.2020 16:50

Slažem se 100%!

Name

Trivun

16.01.2020 14:23

Zamislite kako su obrazovane Slavujeva kćerka, njena šefica uz to još i rodica Ružica kad nisu u stanju napraviti razliku između službenog i odgovornog lica. Zato optužnicom nisu konkretizovale niti jednu jedinu radnju kojom je Mektić ispunio obilježja krivičnog djela koje mu stavljaju na teret. Umjesto toga, sukob ineresa rješavaju u krivičnom postupku. Svaka čast, jadna sirotinja sa budalama.

ODGOVORITE
Name

E

16.01.2020 17:10

Pa tuzilastvo radi za vlastodrsce politicare i tajkune poslusne. To je ociglednoooooo!lopovi caruju bahate se u propalom sistemuuu

Name

Nostradamus

16.01.2020 16:02

Ovim politicarima ne moze niko nista kada zato postavljaju nesposobne i sudije i tuzioce.

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.01.2020 16:39

Po meni tj moje licno misljenje je to da DRAGAN MEKTIC apsolutno nije kriv jer je covjek CASTAN I POSTEN a samo je SMETNJA " nekim" koji nemogu da obavljaju " NECASNE RADNJE" i opet kazem da je gospodin MEKTIC POSTEN I CASTAN COVJEK i to sto mu se stavlja na teret je VAN SVAKE PAMETI.Eeeeh da je vise ljudi kao sto je gospodin DRAGAN MEKTIC bilobi nam svima dobro

ODGOVORITE
Name

XL

16.01.2020 17:55

NIKOLA! SVAKA ČAST ZA KOMENTARI JA POTPISUJEM DA JE TAKO. LIJEP POZDRAV